Klassekampen.no
Onsdag 10. januar 2018
FORTROLIG: Erna Solberg får et kvarter i enerom med Donald Trump. Deretter skal blant annet den norske og den amerikanske utenriksministeren delta på resten av møtet. Foto: Timothy A. CLARY og Vegard Grøtt, AFP/NTB scanpix
Erna får 55 minutter med Trump – 15 av dem i enerom:
Alene med Trump
SIKKERHET: Det stadig tettere militære samarbeidet mellom USA og Norge står øverst på agendaen når Erna Solberg i dag møter Donald Trump.

usa

Når Erna Solberg i dag møter Donald Trump, er sikkerhetspolitikk øverst på dagsordenen, etterfulgt av handelspolitikk. Det er det militære og økonomiske samarbeidet mellom Norge og USA de to statslederne i hovedsak skal snakke om.

Klassekampen erfarer at Erna Solberg blant annet vil ta opp industrisamarbeid mellom USA og Norge i forbindelse med Norges kjøp av det amerikanske kampflyet F-35 – mens det fra amerikansk hold vil bli lagt vekt på å diskutere situasjonen i Nord-Korea.

Ellers skal møtet ha en «bred agenda», der blant annet situasjonen i Midtøsten skal opp til diskusjon.

Fakta:

Besøk i Det hvite hus:

• Når statsminister Erna Solberg (H) sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i dag møter USAs president Donald Trump er det 20. gang en norsk statsminister besøker Det hvite hus.

• Solberg traff Barack Obama to ganger i Det hvite hus i 2016. Hun har møtt Trump to ganger tidligere i G20- og Nato-sammenheng, men dagens besøk blir det første bilaterale møtet.

• Den første norske statsministeren som besøkte Det hvite hus var Johan Nygaardsvold (Ap) i 1942. Gro Harlem Brundtland (Ap) topper lista med sine fire besøk.

Kilde: NTB

55 minutter med Trump

Den norske statsministerens møte med Trump vil ta form av to deler, der den første er et privat møte mellom de to statslederne. Dette første møtet skal vare i 15 minutter.

Deretter åpnes møtet for andre – blant annet den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide (H) og hennes amerikanske motpart, USAs utenriksminister Rex Tillerson.

Den siste delen er også den lengste – her er planen at den norske delegasjonen får hele 40 minutter. Til sammen har dermed Norge 55 minutter med Donald Trump.

Det er tradisjon for at amerikanske presidenter møter statsledere i allierte land på tomannshånd minst én gang i løpet av presidentperioden. For Norges del var det naturlig at møtet ble lagt til etter stortingsvalget, slik at Donald Trump møtte en statsminister som med stor sannsynlighet vil beholde posisjonen de neste årene.

– Tettere bånd til USA

Donald Trump møter en norsk statsminister som har knyttet Norge tettere til USA, også etter at Trump ble valgt som amerikansk president.

– USA er en veldig viktig militær partner for Norge, spesielt med økt spenning i nordområdene og andre steder. Også økonomisk er båndene tette, og Oljefondet er en stor investor i USA, sier Nupi-direktør Ulf Sverdrup.

Han mener det er en trend som begynte før Erna Solberg ble statsminister.

– Også under de rødgrønne var det tett samarbeid. Utenriksminister Støre møtte både Hillary Clinton da hun var utenriksminister og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Condoleezza Rice. Jeg tror samarbeidet bare har blitt tettere de siste årene, sier han.

Russland og smeltende is

Sverdrup trekker fram både Norges kjøp av amerikansk militærmateriell – som F-35 – og de amerikanske soldatene i Norge som eksempel på at et styrket bånd fra Oslo til Washington, D.C.

– Hva er grunnen til det?

– Det er fordi USA har interesser av et samarbeid med Norge, særlig i nordområdene. Jeg tror ikke det er Norge som styrer amerikanske interesser. Hovedforklaringen er nok at Norge har blitt mer interessant for amerikanerne.

– Hvorfor det?

– Det er både på grunn av at isen smelter i nord og at Russland har store militære ressurser der oppe, sier Nupi-direktøren.

En av våre viktigste allierte

Erna Solberg har selv sagt at hun ser fram til møtet med Trump.

– Det er viktig å huske at USA er en av våre aller viktigste allierte. Det er viktig å ha et godt forhold og få framlagt våre synspunkter på viktige saker, ikke minst den sikkerhetspolitiske situasjonen og kampen mot terror, som er områder hvor vi har et tett samarbeid med USA, sa hun til NTB i går.

Møtet begynner klokka 20.00 norsk tid, det vil si klokka 14.00 i Washington, D.C. Klokka 21.10 i kveld vil Solberg holde pressekonferanse sammen med Donald Trump.

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 11.54