Klassekampen.no
Onsdag 10. januar 2018
Kan Oprah bli president? Bør hun det?
Noprah 2020

I 1999 kom Donald Trump til CNNs Larry King med en nyhet: Han ville bli presidentkandidat for Reform Party. Hvem kunne han tenke seg å ha som visepresidentkandidat, spurte King. Trump svarte raskt: «Oprah. Jeg elsker Oprah.»

Slik ble det ikke. Det folk snakker om nå, er faktisk omtrent det motsatte: at Oprah Winfrey, kanskje USAs mest kjente tv-fjes, skal utfordre Trump ved presidentvalget i 2020. Hvit mann mot svart kvinne. Mogul mot mogul. Merkevare mot merkevare. Tv-selskapene sikler allerede som Pavlovs hunder.

Det startet med at Oprah Winfrey holdt en flammende takketale etter at hun mottok en hederspris under Golden Globe-utdelingen søndag. Det er første gang en svart kvinne får prisen. I talen snakket Winfrey om da hun som ung, fattig jente så svarte Sidney Poitier motta sin historiske Oscar for beste skuespiller. Hun snakket også om nylig avdøde Recy Taylor, en svart kvinne som i 1944 ble bortført og gjengvoldtatt av seks hvite menn i Alabama i 1944.

Winfrey angrep rasismen, mannsveldet og forsvarte pressen i en tale der hun ifølge mange overgikk Barack Obama. Som Michael Schulman skriver i magasinet The New Yorker: Det ble en «alternativ State of the Union-tale».

Det tok ikke lang tid før noen begynte å leke med tanken. Emneknaggen #Oprah2020 dukket opp på Twitter. «Jeg vil at hun skal stille», sa skuespiller Meryl Streep til Washington Post. Til og med hvite, nykonservative gubbehauker som Bill Kristol kastet seg på. «Oprah. #ImWithHer», skrev han.

Overfor CNN sier to av Winfreys nære venner at hun vurderer å stille. Gjør hun det, har hun en god sjanse, sier flere analytikere. Som den republikanske konsulenten Ana Navarro sier til Washington Post: «Helsike, hun skal jo ikke akkurat stille mot Churchill.»

I motsetning til Trump vokste Winfrey opp i trange kår. Til å ha blitt en så velstående person – hun er 40.000 ganger rikere enn den jevne amerikaner – er Winfrey så anstendig som man kan få blitt, bemerker skribenten Osita Nwanevu i nettmagasinet Slate. Hun har brutt tabuer i beste sendetid, lansert bokklubb og drevet utstrakt veldedighets­arbeid.

Men Nwanevu er blant dem som advarer sterkt mot å tro at Oprah Winfrey er løsningen på Trump. Mehdi Hassan sier det rett ut i The Intercept: «Har vi blitt sprø alle sammen?» Han minner om at både Obama og Hillary Clinton angrep Trump for å være ukvalifisert og uten politisk erfaring. Det samme gjelder for Winfrey. Andre spør om man vil ha et slags forlenget kjendisstyre i verdens mektigste land, og slik fortsette å svekke tilliten til de politiske institusjonene.

Men når temaet først er oppe: Kan man trekke noe ideologi ut av Winfreys virksomhet? Sosiologen Nicole Aschoff mener Winfrey overbeviser vanskeligstilte mennesker om at de nærmest kan tenke seg til et bedre liv. Winfrey ber folk lytte til deres «indre, moralske og følelsesmessige GPS», mens strukturelle økonomiske og sosiale skjevheter viskes ut.

Ashley Feinberg i Huffington Post kaller #Oprah2020 en «dårlig, liberal hevnfantasi», og hun har rett: En emneknagg skaper ikke nødvendigvis et presidentemne.

yohans@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 11.54