Klassekampen.no
Onsdag 10. januar 2018
ULOVLIG: Ali bin Smaikh al-Marri, lederen for Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen i Qatar, hevder at FN slår fast at blokaden mot Qatar er ulovlig. FOTO: KARIM JAAFAR, AFP/NTB scanpix
Hevder FN tar Qatar i forsvar
RAPPORT: Ifølge Qatar slår en ny FN-rapport fast at den omfattende blokaden mot landet er ulovlig.

Qatar

I juni 2017 innførte Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater og Egypt en full blokade mot Qatar og anklagde landet for å støtte terrorisme og Iran.

Nå hevder lederen for Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen (NHCR) i Qatar at han har mottatt en rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (OHCHR). FN-rapporten, som ifølge Al Jazeera bygger på et besøk OHCHR hadde i Qatar i november, skal slå fast at blokaden mot Qatar er ulovlig.

– Rapporten er et bevis på at blokaden er ulovlig, sa Ali bin Smaikh al-Marri, lederen for NHCR, på en pressekonferanse mandag.

Fakta:

Blokaden mot Qatar:

• Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Bahrain innførte i juni i fjor full blokade mot Qatar.

• De anklagde landet for å drive undergravende virksomhet i de respektive landene, støtte terrorisme og være nært tilkoblet Iran.

• Mandag sa lederen for Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen (NCHR) i Qatar at FN i en ny rapport beviser at blokaden er ulovlig.

• Rapporten er ikke offentliggjort av FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

«Økonomisk krig»

– FN-rapporten viser uten tvil at blokaden mot Qatar ikke bare er en diplomatisk konflikt, heller ikke bare en økonomisk boikott. Blokaden er unilaterale, vilkårlige og ydmykende tiltak som rammer alle i Qatar, sa Marri.

Han hevdet videre at sanksjonene som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt har gjennomført mot landet nærmer seg «en økonomisk krigføring» mot Qatar.

Ifølge Marri skal OHCHR ha bedt om å besøke disse landene før de fullførte sin rapport, men høykommissæren mottok aldri svar fra noen av dem

Kritiserte medier

Rapporten er ikke tilgjengelig på OHCHRs hjemmeside. Organisasjonens pressekontor i Genève bekrefter overfor Klassekampen at en rapport er overlevert NHCR, men det avstår fra å kommentere hvorvidt innholdet gjengitt av Marri stemmer.

Kontoret kunne heller ikke svare på hvorfor rapporten ikke finnes på organisasjonens hjemmeside. Da Klassekampen gikk i trykken, var det ikke kommet ytterligere informasjon fra OHCHR.

Upresise opplysninger

OHCHR har tidligere kritisert mediene i Qatar for «upresise gjengivelser» av tidligere møter. I juni møttes FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad al-Hussein, og Qatars permanente representant i FN i Genève.

I en pressemelding dagen etter at møtet fant sted, skrev OHCHR at mediene i Qatar «har gitt upresise opplysninger om møtet».

Mediene i Qatar har «vesentlig forvrengt kommentarene til FNs høykommissæren», heter det i pressemeldingen, som henviste til Husseins offisielle uttalelse etter møtet.

Der uttrykte Hussein bekymring for hvordan blokaden påvirker folks menneskerettigheter og folks hverdag. I tillegg sa han også at det er bekymringsfullt at folk som uttrykte sympatier til Qatar risikerer fengsling og bøter.

OHCHR kommenterer vanligvis ikke bilaterale møter med stater, «bortsett fra når et land offisielt har feilrepresentert innholdet i et møtet», heter det i pressemeldingen.

amal.wahab@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 11.57