Klassekampen.no
Onsdag 10. januar 2018
RASENDE: Demonstranter i Perus hovedstad Lima protesterer mot benådingen av tidligere president Alberto Fujimori. FOTO: Martin Mejia, AP/NTB scanpix
Løslatelsen av ekspresident med 25 års fengselsdom skaper sterke reaksjoner i Peru:
Ber presidenten gå av
Alberto Kenya Fujimori
SVARER: Benådning og politisk hestehandel fører til politisk mobilisering i Peru.

Peru

Drøye to uker etter å ha blitt benådet av president Pedro Pablo Kuczynski, spaserte tidligere president Alberto Kenya Fujimori torsdag ut av sykehuset i Lima som en fri mann.

Det framstår for mange peruanere som et bevis for at benådingen av humanitære, helsemessige årsaker bare er et påskudd for å dekke over den politiske hestehandelen som førte til at president Kuczinski slapp å bli etterforsket for korrupsjonsanklager i knyttet til den brasilianske entreprenørgiganten Odebrecht.

Den medisinske komiteen slo fast at Fujimori lider av «ikke-dødelig sykdom, men en som er progressiv, degenererende og uhelbredelig», ifølge nyhetsbyrået DPA, en diagnose som nok gjelder mange 79-åringer.

Fakta:

Alberto Kenya Fujimori:

• President i Peru fra 1990 til 2000. Enkelte chilenere beundrer ham for hans kamp mot terrorisme, andre betrakter ham som en korrupt despot.

• I 2000 sa han fra seg presidentembetet etter anklager om korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

• Han flyktet til utlandet, men ble senere utlevert til Peru, der han ble dømt til 25 års fengsel for å ha beordret drap på sivile og for korrupsjon.Kilde: NTB

Dømt til 25 år

Julaften var det tid for gjengjeldelse da Kuczinski kalte inn til ekstraordinært regjeringsmøte og benådet Fujimori «av menneskelige hensyn».

Fujimori har sonet over ti år av en dom på 25 års fengsel for menneskerettighetsbrudd og korrupsjon da han satt ved makten fra 1990 til 2000, særlig etter hans konstitusjonelle autogolpe (selvkupp) 5. april 1992 i allianse med militæret.

Fujimori-familien styrer det største partiet i nasjonalforsamlingen, Fuerza Popular som har 73 av 130 plasser. Fujimoris datter Keiko var presidentkandidat mot Kuczinski. Broren Kenji er parlamentarisk leder og sørget for at det ikke ble tatt ut riksrett mot Kuczinski, fra partiet Peruanos por el Kambio, som har 18 representanter.

Forrige onsdag gikk forsvarsminister Diego Nieto av i protest mot benådningen, den andre til å forlate regjeringen etter kulturminister Salvador del Solar.

Motstanderne i fengsel

Benådningen av Fujimori har utløst rasende reaksjoner og protester fra familiene til folk som ble drept av Fujimoris statsautoriserte dødsskvadroner, som ble operert av etterretningssjefen Vladimiro Montesinos. Montesinos soner nå lange straffer i høy­sikkerhetsfengselet på marinebasen i Callao.

Her sitter han sammen med Abimael Guzmán (83), filosofiprofessoren som ledet Lysende Sti fram til han ble arrestert september 1992 og dermed ble Fujimoris triumf til å legitimere Fuji-golpe (kuppet).

Lysende Sti, som trodde de sto klare til å ta over makten, ble presset tilbake til la selva, skogsområdene bak Andesfjellene. Gruppa ble splittet over Guzmáns appell på fjernsyn om å legge ned våpnene og avblåse folkekrigeni 1993.

Den andre geriljaen, Movimiento Revolucionario Túpac Amarú (MRTA) ble nedkjempet. MRTA-lederen Víctor Polay har som Guzmán, sittet isolert i Callao i mer enn 25 år.

Fujimori gjennomførte blant annet tvangssterilisering av mer enn 300.000 fattige kvinner, de fleste urfolk, mellom 1996 og 2000.

– Aldri mer Fujimori

Eks-presidentens beklagelser er blitt møtt med «¡Fujimori Nunca mas!» (Aldri mer Fujimori) og krav om at Kuczynski må gå av siden de første protestmarsjene på julaften.

Protestene har samlet dem som var ofre for Fujimoris regime. Det hadde støtte fra USAs presidenter George H. Bush og Bill Clinton.

Den andre delen av Fujimoris regime var den brutale markedsliberalismen, diktert av Det internasjonale pengefondet (IMF) og basert på Washington-konsensusen på 90-tallet.

US Special Operation Forces intervenerte direkte under dekke av «krigen mot narko­terror». Industri som ble nasjonalisert under venstre­generalen Juan Francisco Velasco (1910–77), ble solgt ut over en lav sko til Fujimoris velvillige støttespillere.

28. desember gikk mer enn 20.000 gjennom gatene i Lima med bilder av ofrene for massakren på en professor og ni studenter fra Cantuta-universitetet i Lima 18. juli 1992 og andre drap og «forsvinninger».

Like etter beordret Fujimori massakren på mer enn 400 revolusjonære i Canto Grande-fengselet utenfor Lima.

Samme dag var det demonstrasjoner i Cuzco, Ayacucho, Piura, Cajamarca, Chimbote, Huancayo, Puno og andre byer over hele landet, ifølge La Riado del Sur.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 11.57