Klassekampen.no
Onsdag 10. januar 2018
SLAKTES: President Donald Trump kommer dårlig ut av Michael Wolffs innsidefortelling om presidentens første år i Det hvite hus. FOTO: Evan Vucci, AP/NTB scanpix
Sjokkboka «Fire and Fury» beskriver Donald Trump som en ignorant og farlig USA-president:
På innsida av Trumps galehus
POPULÆR: Boka «Fire and Fury». FOTO: AP/NTB scanpix
TJENER FETT: Forfatter Michael Wolff. FOTO: AP/NTB scanpix
TRUMP-TRØBBEL: Hvis bare halvparten av påstandene i Donald Trump-boka «Fire and Fury» er sanne, er USA og verden ute å kjøre.

USA

Man skal ikke lese mer enn noen få sider i den amerikanske journalisten Michael Wolffs bok «Fire and Fury: Inside the Trump White House», før Trumps nærmeste rådgivere og familiemedlemmer lufter sin tvil om han er egnet til president­embetet.

«Den lille gruppa av råd­givere som utgjorde valgkamporganisasjonen hans, var så realistiske om framtida som det er mulig i politikken. Alle var enige om at Donald Trump ikke ville vinne presidentvalget og at han ikke burde bli president. Det innebar at ingen følte seg forpliktet til å planlegge hva som skulle skje etter valg­dagen», skriver Wolff.

Da er scenen satt for den mest ekstraordinære innside-skildringen av en presidents første år i Det hvite hus noen gang.

Wolffs metode har vært å innsmigre seg som en lojal Trump-fan, og i boka forteller han alt det han har hørt i Det hvite hus, der han har kunnet komme og gå som han ville. Forventningen var kanskje en servil beretning om Trumps triumf.

Eller var det nå det? Det er lett å få en mistanke om at noen rådgivere – særlig de falne og forsmådde – har hatt et hemmelig ønske om å advare verden om hvor utilregnelig og farlig denne presidenten er.

Fakta:

«Fire and Fury»:

• «Fire and Fury: Inside the Trump White House» er en bok om Donald Trumps første år som president i USA, skrevet av journalisten Michael Wolff.

• Boka skal være basert på over 200 intervjuer. I arbeidet med boka har Wolff hatt bred tilgang til kilder i Det hvite hus, ikke minst til Trumps tidligere sjefrådgiver Steve Bannon.

• Bannons uttalelser har skapt massiv oppstandelse i USA og skapt høy konflikt mellom Bannon og Trump.

• Trump beskrives i boka som en ignorant person som ikke lytter til andre.

• Trump ønsket å stoppe lanseringen av boka som han hevder er full av usannheter.

Ingen empati

Forfatterens kilder i og utenfor Det hvite hus (Trumps venner og forretningsforbindelser) frykter først det verste, men setter sin lit til at klarttenkende og rasjonelle rådgivere kunne styre en enerådig idiot savant, med et unikt talent for å holde verden i åndeløs spenning over hans neste tweet eller trekk.

I tillegg til Trumps evne til å trollbinde medier og offentlighet med en usammenhengende ordstrøm og uhyrlige uttalelser om venner og fiender, er han ifølge Wolffs kilder blottet for andre allmennmenneskelige karaktertrekk.

Han kan ikke mobilisere det fnugg av empati for andre mennesker. Han følger ingen etikette. Han er ute av stand til å føre en samtale som innebærer utveksling av meninger og opplysninger.

«Trump lyttet egentlig ikke til noe som ble sagt og tenkte ikke videre over det han svarte … Hvis han var ute etter noe, fokuserte han skarpt på personen og overøste ham med ros. Hvis han derimot skulle gjøre noe for andre, ble han lett irritert og mistet interessen», heter det i boka.

«Halvt analfabet»

Beslutningsprosessen i Det ovale kontor minner om absurd teater, der ingen vet hvem som gjør hva og ingen har en presist definert rolle. Resultatet, skriver Wolff, er «at virkeligheten ganske enkelt ikke eksisterer med mindre Trump er til stede og gir sin mening. Det innebærer at hvis ett eller annet skjedde mens han var et annet sted, overså han det bare».

En av de få tidligere rådgiverne som står fram og snakker åpent ut om Trump, er Katie Walsh. I de første tre månedene var hun visestabssjef og møtte derfor presidenten daglig. Walsh forteller at det var nesten umulig å legge fram en plan for Trump.

«Han bearbeidet ikke informasjon i en konvensjonell forstand – på en måte bearbeidet han den faktisk ikke i det hele tatt», skriver Wolff uten å sitere Walsh direkte.

«Trump leste ikke. Han skumleste heller ikke. Han leste bare overskrifter. Noen var overbevist om at han var mer eller mindre analfabet. Andre mente han var ordblind. Alle mente han hadde en svært begrenset evne til å ta inn informasjon.»

Utfordringen for Trumps rådgivere var innlysende: Presidenten har overbevist seg selv om at hans intuitive intelligens har gjort ham rik og berømt, og gjort ham til president. Han har ikke behov for ekspertkunnskap, som han mener den bedrevitende «liberale eliten» bruker som et maktmiddel mot outsidere som ham selv.

Men hva skjer når presidentens instinkt ikke holder stikk? Wolff beskriver i detalj det ene raseriutbruddet etter det andre, når ett eller annet går galt for Trump – og det skjer hver dag. Det er – som Katie Walsh forteller – som å håndtere et barn.

En skrue løs?

Etter som månedene går, setter tvilen om presidentens mentale stabilitet inn. Stabssjef Reince Priebus tenker etter sitt første møte med Trump at det har vært «en av de underligste opplevelsene» han har hatt. Trump snakket uten stans og gjentok seg selv hele tida.

Denne tilbøyeligheten til å fortelle de samme historiene og gjenta dem med korte mellomrom blir mer og mer markant. Tendensen går igjen i Trumps improviserte taler, der han alltid vender tilbake til det samme temaet – at han vant valget, og at all kritikk av ham fra medias og demokratenes side bare er misunnelse.

I etterordet skriver Wolff: «Staben hans var bekymret over at de usammenhengende gjentakelsene (noen ganger ble den samme setningen ytret med noen få minutters mellomrom), og at evnen hans til å fokusere over en lengre periode, som allerede var begrenset, ble innskrenket.»

Wolfs troverdighet

Kan man stole på denne framstillingen? Michael Wolffs troverdighet er ikke uplettet. Han har ved tidligere anledninger blitt beskyldt for å ha diktet opp sitater og scener. Derfor er det god grunn til å ta visse ting i boka med en klype salt.

Likevel er det oppsiktsvekkende at så få av de personene som er sitert, har valgt å dementere uttalelsene. Den eneste som har gjort det, er Trumps nære venn, handelsminister og milliardær Thomas Barrack. Verken Steve Bannon, Priebus, Walsh eller Sam Nunberg – som sto svært nær Trump i valgkampen og i de første månedene etter innsettelsen – har trukket tilbake ett ord.

I går hevdet Bannon at karakteristikken hans av Donald Trump Jr. som «landforrædersk» var rettet mot valgkampsjef Paul Manafort. Beskyldningen falt i sammenheng med et møte Trumps sønn avholdt i Trump Tower i juni 2016, da en russisk advokat tilbød smuss om Hillary Clinton. Don Jr. hadde invitert Manafort og svigerbroren Jared Kushner.

Wolff sier han har intervjuet 200 kilder. Men noen av de mest interessante episodene i boka har han etter alt å dømme ikke opplevd på egen hånd. Det gjelder for eksempel en middag i Manhattan der Bannon og Roger Ailes, grunnleggeren av Fox News, var til stede, i desember 2016. De to herrene siteres ordrett.

Hvordan er det mulig?

Det framgår ikke, men innhold har blitt bekreftet av Janice Min, sjefredaktør for The Hollywood Reporter, som var til stede den kvelden.

Et partsinnlegg

En middag hos Bannon i juli 2017 er av enda større interesse for historikerne. Bannon fyrer løs mot fiendene sine i Det hvite hus, og mot Trump, og hevder at han var den eneste som forsto hvor idiotisk det var å sparke FBI-sjef James Comey.

Hvis justisminister Jeff Sessions og spesialetterforsker Robert Mueller også får sparken, spår Bannon at Trump og familien hans er ferdige.

I alle tilfeller gir Bannon Trump bare 33 prosents sjanse for å overleve den første presidentperioden og ingen sjanse for å bli gjenvalgt i 2020.

Heller ikke denne gangen var Wolff invitert. Mye tyder på at Bannons lange monolog til gjestene har blitt konstruert av Bannon i samarbeid med Wolff, med mindre den ble tatt opp på bånd. Alt i alt er boka et partsinnlegg. Forfatteren formidler Bannons kritikk av Ivanka Trump, Jared Kushner, Don Jr. og patriarken selv.

Det foruroligende: Hvis bare halvparten av denne versjonen stemmer overens med virkeligheten, er USA og verden virkelig i trøbbel.

utenriks@klassekampen.no

©Information

Oversatt av Lars Nygaard

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 11.57