Klassekampen.no
Tirsdag 9. januar 2018
DØDSDUO: Med luftstøtte fra Russlands Vladimir Putin angriper regjeringsstyrkene til Bashar al-Assad jihadister i Idlib-provinsen. Her poserer de to med russiske piloter i desember i fjor i Syria. FOTO: Mikhail Klimentyev, NTB Scanpix
Assad-offensiv mot salafister i Idlib-provinsen i Syria:
Jakter nådestøt
OFFENSIV: De sivile tapene kan bli store når Bashar al-Assad nedkjemper de siste jihadistene i Idlib.

syria

Ifølge militære observatører har Bashar al-Assads regjeringsstyrker, med luftstøtte fra russiske fly og bakkestøtte fra en iranskledet milits og Hizbollah, innledet et avgjørende framrykk i Idlib i Syria.

Målet er å nedkjempe de siste salafist-jihadistene i provinsen som ligger nordvest i Syria og grenser mot Tyrkia. I forrige uke ble jihadistene fordrevet fra en rekke landsbyer, og bombeangrep søndag rettet seg mot hovedkvarteret til Ajnad al-Koukaz, en relativt ubetydelig gruppe fremmedkrigere fra russisk Kaukasus, som har tilhold i byen Idlib, ifølge tyske DPA.

Fakta:

Syria i Sotsji:

• Russland har innkalt til Syria-konferanse i Sotsji i slutten av januar. Moskva sier at rammeverket fra Genève-samtalene ligger til grunn.

• Om lag 40 opposisjonsgrupper, samt enkeltpersoner, meldte avbud i slutten av desember. De vil holde på Genève-prosessen etter resultatløse Genève 8.

• Opposisjonen driver lobby i Europa og arabiske land for å avvise Sotsji-konferansen.

• Tyrkia og Iran støtter konferansen.

Siste skanse Idlib

Første del av offensiven ble dratt i gang i oktober. Idlib har siden 2015 vært hovedsenteret for ulike jihadistgrupper som ofte står steilt mot hverandre. Nærværet ble forsterket da jihadister og deres familier fikk fritt leide ut fra Øst-Aleppo da Assad-hæren gjenerobret byen i desember 2016.

Det tippet styrkeforholdet til fordel for Hayat Tahrir ash-Sham, al-Qa’ida-avdelingen som tidligere gikk under navnet Jabhat an-Nusra.

Det gjør at de siste slagene kan ta like lang tid og bli like blodige, med tap av sivile liv, som kampene om Øst-Aleppo og IS-basen Raqqa. Jihadistene har ingen sted å evakuere og kan bli avskåret fra forsyninger.

Russland, Tyrkia og Iran er enige om å gjøre Idlib til en nedtrappingssone. Men det finnes åpenbare interessemotsetninger, blant annet med hensyn til Assad. Tyrkia har imidlertid en høyere prioritet: å knuse Syrias demokratiske styrker (SDF) med kurdermilitsen Folkets/Kvinnenes forsvarsenheter (YPG/YPJ) i Afrin-kantonet nord for Aleppo.

Siste skanse Damaskus

Søndag slo regjeringshæren seg fram til militærgarnisonen Murakabat ved Harasta i Øst-Ghouta utenfor Damaskus. Stedet har vært beleiret av islamistgruppa Ahrar ash-Sham (AS) som sommeren 2013 var den nest sterkeste etter Den frie syriske hæren (FSA), med støtte fra Saudi-Arabia, Tyrkia og Qatar og enkeltpersoner i Kuwait.

AS var allierte med Nusrafronten, støttet Øverste forhandlingsråd-koalisjonen (HNC), men avsto fra å delta i forhandlinger i Genève. AS markerte seg i 2013 mot vestlig intervensjon.

Kampene har vært intensive siden beleiringen 29. desember, og mange sivile er innesperret i Ghouta.

Frivillige organisasjoner er i gang med å forsøke å få folk evakuert fra Øst-Ghouta, siste opprørsenklave rundt hovedstaden, tett befolket med mer enn 300.000 innbyggere.

Avbud til Sotsji

Slagene om Ghouta og Idlib og det østre Hama kommer i opptakten til den varslede Sotsji-konferansen om Syria i slutten av januar.

Etter åttende runde i Genève, meldte opposisjonen på tampen av fjoråret avbud.

Assad-regimet, som FN-utsendingen Steffan De Misturia bebreidet for dødvannet i Genève, synes mest oppsatt på å styrke sine militære posisjoner ytterligere. Opposisjonen vil ikke at Sotsji-konferansen skal avgjøre framtida til Assad og dermed undergrave grunnlaget for FN-resolusjon fra 18. desember 2015 og Genève 1 fra 30. juni 2012.

Russland har brukt vetoretten elleve ganger i FN om Syria og ivrer for at Sotsji-konferansen skal jobbe fram ny grunnlov for Syria og dermed erstatte Genève-prosessen som har gått i stå.

Moskva vil at en tredel av representantene skal være fra Syria og en tredel fra eksil. Det betyr at ingen vil bli hørt og splittelse, frykter flere av opposisjonsgruppene fra sine ulike tilholdssteder: Riyadh, Istanbul, Kairo.

Disse har, gjennom sin støtte fra USA-alliansen, nærmest hatt vetorett over hvem som har fått stille i Genève, ved blant annet å utestenge kurderne.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 11.49