Klassekampen.no
Mandag 8. januar 2018
En av vår tids store mezzosopraner: Von Otter opptrer stort sett ute i den store verden, fra Paris til Sydney, men kan oppleves i Malmö 11. januar.foto: Mats Bäcker
Sibelius & Von Otter: Et møte så intrikat at det knapt lar seg beskrive.
Mestertolkning

Album

Jean Sibelius

«Tapiola, En saga, 8 songs»

Anne Sofie von Otter (sopran), Hannu Lintu (dirigent), Finish Radio Symphony Orch.

Ondine/Naxos

Hvis den internasjonale kultureliten kunne snakke de nordiske språk, hadde vår sangskatt blitt anerkjent på høyde med sangene til komponister som Schumann, Schubert og Strauss. I musikken til Jean Sibelius er det lett å høre en generell stemning av finsk melankoli, av et flatt og vidstrakt landskap der det er flere vann enn mennesker, og selv om solen spiller med vannet og vinden synger sin sørgmodige duett med løvverket, er det som om sommervarmen aldri helt får taket i klangene. Og det finske landskapet klinger som et ekko i særstillingen Sibelius har i den nordiske musikken, nemlig som vår fremste symfoniker.

Selv i små sanger makter Sibelius å tegne de lange romantiske linjene. Kraften i den musikalske strømmen til Sibelius er ustoppelig og beveger seg majestetisk som elven, med en energi som er verdig Brahms’ fyldige klanger. Samtidig har Sibelius noe av det intrikate spillet på vannene, av solen som leker med overflatene på rolige dager og bølgene når det blåser opp. De store formene, med tekstens episke utfoldelse, og den øyeblikkelige variasjonen i klangfarge, med de enkelte ordenes lyd og betydning, møtes hos Jean Sibelius som hos ingen annen nordisk sangkomponist.

Det er den nå levende Aulis Sallinen som fremgangsrikt har orkestrert Sibelius’ sanger, og han har selv en karriere som symfoniker. Anne Sofie von Otter synger, og jeg er usikker på om jeg kjenner til en annen sanger som er like tekstintelligent.

På sitt beste er klangen klar og skjønn. Midt i renheten har hun samtidig en antydning til noe hest som gjør stemmen interessant. Likevel er ikke klangen i seg selv eksepsjonell, og hun har heller ikke det største trykket i stemmen. Jeg har blitt skuffet over hvor vanskelig det har vært å høre henne gjennom orkesteret når hun synger live, og dermed har den tekstlige formidling gått tapt.

Men med litt hjelp av godt plasserte mikrofoner blir von Otter til en fabelaktig poet. Jeg synes hun er som aller best i en sang som «Under strandens granar», med tekst av nasjonalskalden J.L. Runeberg. Uten å overspille på noen måte kan hun være de forskjellige skikkelsene Nøkken kler seg i for å lokke guten til seg. Hun kan være sorgen i morens stemme når hun søker sin sønn, og samtidig er von Otter med som musiker i de større formene Sibelius tegner. Alt er så intrikat at det knapt nok lar seg beskrive. Hun spiller på de små nyansene vi skjønner fra språket, som en umiddelbar følelse gjennom kroppen, uten at vi trenger å være bevisst hva vi skjønner.

Platens to første tredeler består imidlertid av Hannu Lintu som dirigerer Finlands Radios Symfoniorkester. Sibelius symfoniske musikk er altså komponert i store spenn, men for at musikken skal bli levende må de lange linjene komme som en konsekvens av et intenst detaljarbeid med musikkens små elementer, med krusningene på vannet, de retoriske elementene eller vekslingene i orkestrale klangfarger.

Lintu viser fram en nasjonalkomponist som finlenderne må være stolte av.

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 11. januar 2018 kl. 11.06