Klassekampen.no
Mandag 8. januar 2018
Fire begravelser, ingen bryllup

Album

The Dogs

«The Grief Manual»

Drabant Music/Musikkoperatørene

HHHHHI

Det er vel mer enn 20 år siden Kristopher Schau tatoverte «D.O.R» på overarmen sin. Det står fremdeles for Defenders of Rock – en programerklæring han har holdt seg trofast til gjennom grupper som The Cumshots og The Dogs. Samtidig som rocken som internasjonal sjanger har problemer med å fornye seg, synes Schau & co. å insistere på at idéen om fornyelse ikke er så viktig. Keep the faith, baby. Og sock it to me.

The Dogs har holdt et høyt tempo, og gir oss her sitt sjette studioalbum, som alltid utgitt i januar. «The Grief Manual» er deres andre utgivelse på det svært sympatiske plateselskapet Drabant, som har et sunt spekter i artiststallen, fra åttitallsveteraner som deLillos og Raga Rockers til unge artister av i dag.

På samme måte representerer The Dogs en sunn motvekt til lykke- og kjendis-sfæren som preger deler av den norske offentligheten. Kristopher Schau kunne vært en av Norges største kjendiser og komikere, men reiser i stedet rundt som hardtarbeidende og utfordrende rockevokalist på klubber rundt om i landet. Han glefser, snerrer og knurrer, og synes å ha valgt posisjonen som en evig underdog. «We’ll be the antidote,» lyder en av de første linjene på albumet.

Musikalsk er bandet forankret i den skandinaviske rocken som dukket opp på 1990-tallet. Det er velbrukte, men samtidig velfungerende virkemidler, i en direkte arvelinje etter internasjonal pønk og garasjerock. Det er tydelige og catchy melodier, kombinert med solid punch i fremføringen. Og det er samtidig i dette landskapet som forfatteren og kunstneren Matias Faldbakken har døpt skandinavisk misantropi, fremført med flerrende gitarer og hektende rytmer. Det er skadeskutte individer som bebor nabolaget til The Dogs. Det er vareopptelling på likhuset. Det er ødelagt barndom, havarerte parforhold, selvmord og drap.

Og det er en øvelse i å stirre livsnederlagene i hvitøyet, uten å finne krykker i ideologier eller religion: «There’s less to the sky than meets the eye. We work and we sleep and we fuck and we die,» konkluderer Schau. Fremtiden er «just a vicious joke of a word,» mens han på den avsluttende «Lie to Me» bønnfaller kjæresten om en livsløgn, en siste fattigmannstrøst før det endelige mørket sluker en.

Det kunne vært nesten uutholdelig svart, og er det vel egentlig også. Men samtidig er det noe paradoksalt livsbejaende i låtene, der høyoktan-rocken strutter av energi, trass og muskler. «The Grief Manual» er partymusikk, men for et «funeral party». Weltschmerz med hoiende knyttnever i været. Og attpåtil forsterket med både strykere og en tidligere Idol-deltaker.

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 11. januar 2018 kl. 11.06