Klassekampen.no
Mandag 8. januar 2018
Lyden av 2018?

Kommentar

Januar – og de årlige profetilekene er i gang. Hva vil de kommende månedene bringe? Etter hvert også en tradisjon i (pop)musikkbransjen, med BBC-kåringen «Sound of...» som fremste hest i feltet. Siden 2003 har BBC Music invitert pundits til å stemme fram den artisten de har mest tro på at skal prege lyden av kommende år. Med en varierende treffprosent – fra de toneangivende 50 Cent (2003), Adele (2008) og Sam Smith (2014), til den litt mindre imponerende vinden av hype som løftet fram The Bravery (2005), Little Boots (2009) og Ray BLK (2017).

Ingen av de tre siste der ble lyden av noe som helst år, når sant skal sies. Dermed på tide at BBC treffer med spåkula igjen, nå med en longlist for «The Sound of 2018» som inkluderer Sigrid Solbakk Raabe fra Ålesund, en snakkis her hjemme i årevis allerede. Kanskje siden hun ble Ukas Urørt i 2013 og i hvert fall siden hun fikk platekontrakt med Island Records høsten 2016. Så selvsagt var Sigrid en suveren ener da deler av norsk musikkbransje for ganske nøyaktig ett år siden skulle si noe om hvem i Norge de hadde mest tro på for 2017.

Ja, for det var hun som toppet nettsiden Musikknyheters 2017-kåring. Akkurat som det fredag var Fieh som toppet samme nettsides 2018-kåring, deres åttende siden de introduserte konseptet her hjemme i 2010. Og Sofie «Fieh» Tollefsbøl, 22-åring fra Eina på Toten, representerer noe nytt her hjemme, nemlig en naturlig, elegant og uanstrengt omgang med neo-soul og lettbent jazzfunk. Ikke det norskeste av uttrykk, skulle en tro, men noe også Oslo-fødte, nå Brooklyn-baserte Charlotte Dos Santos imponerte stort med i fjor, tidsriktig plassert i nabolaget til Solange, SZA og Kelela.

Ikke at Musikknyheters 2018-kåring akkurat overlesses av liknende artister. Den utmerker seg mer ved å vise variasjon, med en topp fem som illustrerer poenget. Med electropop på vranga fra SASSY 009. Med UK garage-drar-til-Bergen fra EMIR. Med tenåringen Halie, også hun fra Bergen, som viser et veldig pop-potensial, nesten på Sigrid-nivå. Med prog-punk-bomben Pom Poko som nok en gang viser at jazzlinja i Trondheim er gull verdt for norsk musikkliv. Et norsk musikkliv med en stadig tydeligere selvtillit, med et grep om det urbane, med et grep om det elektroniske, med et grep om jazz og med et grep om klassisk.

Og muligens snart med enda en internasjonal superstjerne i Sigrid. For klart hun kan nå Kygo-høyder (han som i forrige uke ble annonsert som det tredje øverste navnet på Coachalla-plakaten, en status- og størrelsesmarkering viktig som noen i moderne pop). Uten at hun trenger BBCs drahjelp til akkurat det.

Uansett, førstkommende fredag annonseres vinneren av BBCs «Sound of 2018» av Radio 1-kjendisen Annie Mac. Og i løpet av uka, med avspark i dag, vil de telle ned topp fem, dag for dag. Om vi har trua på Sigrid? Vi har da alltid trua på Sigrid, selv om låtene fortsatt mangler litt egenart. Men den store favoritten må være amerikanske Khalid, han med nydelige R&B-sanger fra en brustent tenåringshjerte. Det er bare det, at han allerede er en superstjerne – og strengt tatt lyden av 2017.

eirikb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 11. januar 2018 kl. 11.06