Klassekampen.no
Lørdag 6. januar 2018
Meningen med livet

Ja. Intet mindre på en lørdag. For hva er det vi driver med, egentlig. Suller rundt, gjør ting. Snakker om de tingene. Sover og spiser litt. Støvsuger og har oss.

Som du kanskje skjønner har jeg akkurat levert en masteroppgave, er dermed ferdig utdanna, og har påfølgende livsjetlag. Jeg hadde forberedt meg på det, blitt advart. Visste jo hvordan det var bare å ha gjort ferdig en tredagers eksamensoppgave og føle på et slags tomrom etterpå. Fordi jeg plutselig må bestemme over meg selv. Ingen formelle krav som står over meg. En slags «gud er død» light. Og nå, etter å ha brukt et par år på å flikke fram en slags forskning som jeg i like mange år har forsøkt å forstå hva egentlig handler om, har den følelsen tilsvarende intensivert. Fytti søren, jeg skal i hvert fall aldri ta noen doktorgrad.

Det er likevel en slags trygghet i å bli slusa gjennom i en trang, trang gang med kun ett mål for øyet: det svake lyset langt der borte, som jeg liksom strekker meg langsomt og desperat etter. Den tryggheten er nå vekk. Det ble plutselig litt for lyst. Skylappene er kasta, og nå ser jeg alt det rotet jeg hittil har fortrengt. De visne plantene, posene med panteflasker, vennene jeg har glemt hva heter. Ser ned på tøyet jeg har på meg, fra helt innerst i skapet etter å ikke ha prioritert klesvask på noen uker. Hadde ikke jeg en katt også?

Jeg forsøkte å legge til rette for en smooth overgang. Stabla bøker rundt omkring i ettromsen, tårn av motivasjon til det å en gang lese noe jeg velger helt selv. Jeg utsatte julehandelen til å kunne valse og slenge rundt i julegatene på måfå, uten å måtte forte meg hjem for å lese eksistensfilosofi. Klarte til og med å holde meg unna andre sesong av «Stranger Things».

Så sitter jeg der, etter å ha levert fra meg det nærmeste jeg har kommet et avkom, og stirrer på bokstablene. Hvordan er det jeg velger igjen. Skal jeg vente til boka liksom velger meg? Eller skal jeg bare ta ut en? Jeg har faktisk aldri hatt katt. Skal ikke noen gi meg noen formelle krav om når jeg skal spise middag?

Hvordan var det med sånn doktorgrad igjen ...

karoline.henanger@gmail.com

Teksten er skrevet i regi av Klassekampen-akademiet

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 10.53