Lørdag 6. januar 2018
VIL PRATE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un taler til partiledelsen i Pyongyang julaften. FOTO: KCNA/AP/NTB scanpix
• Klart for koreanske samtaler til uka • Sør-Korea utsetter krigsøvelse med USA
OL løser opp Kims floke
Baik Tae-hyun
OL-ÅND: Nord-Korea og Sør-Korea møtes tirsdag for å diskutere OL.

Korea

I går kom meldingen om at representanter fra de to koreanske statene, nord og sør, møtes til samtaler tirsdag for første gang siden desember 2015. Det opplyser Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myong-gyon, ifølge Reuters.

Det skjer på det faste møtestedet, huset i grenselandsbyen Panmunjon der grensa langs 38. breddegrad går tvers over forhandlingsbordet.

Fakta

Delt Korea:

• Korea, som var japansk koloni (1910–45), ble delt på slutten av andre verdenskrig langs 38. breddegrad i russisk okkupasjonssone i nord og amerikansk i sør. Erklært som to stater i 1948.

• Koreakrigen (25. juni 1950–27. juni 1953) endte i våpenhvile, ingen fredsavtale.

• Intensjonserklæring om fredelig gjenforening i 1972.

• Sør-Korea: 99.313 km² (nr. 106), 51 mill. innb. (nr. 27).

• Nord-Korea: 122.762 km² (nr. 96), 25 mill. innb. (nr. 51).

Toner ned

Bekreftelsen på invitten som Sør-Koreas president Moon Jae-in kom med tirsdag, kommer to dager etter at summetonen kom tilbake i direktelinja mellom Seoul og Pyongyang for første gang siden februar 2016.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un åpnet opp for dialogen i sin nyttårstale, hvor han varslet at Nord-Korea vil stille til OL i Pyeongchang som åpner 9. februar.

OL er tema for samtalene tirsdag, bekrefter Baik Tae-hyun, talsmann for gjenforeningsdepartementet i Seoul.

President Moon fulgte opp de spenningsreduserende tiltakene ved å overtale USA til å utsette den årlige og nær sammenhengende militærøvelsen Key Resolve – Foal Eagle i olympisk ånd til etter OL.

OL, som avsluttes 25. februar, foregår 80 kilometer i luftlinje sør for demarkasjonslinjen langs 38. breddegrad.

USAs krigsspill

Pyongyang anser krigsspillene i sør som forberedelser til militære angrep mot nord, et syn Kina og Russland deler. Kina og Russland vil at innstilling av militærøvelsene skal inn som en del av grunnlaget for forhandlinger.

Dette avviser USA, som understreker at avviklingen av Pyongyangs atom- og rakettprogram er eneste vilkår for forhandlinger.

Key Resolve og Foal Eagle er ikke innstilt. 38 North, som overvåker nordområdene fra USA-Korea-instituttet ved Johns Hopkins-universitetets School of Advanced International Studies (SAIS), meldte 25. desember om tegn til forberedelser på å teste rakettmotorer ved prøveanlegget i Sohae i provinsen Nord-Pyongan. Det er i dette området, som ligger tett opp til grenseelva Yalu mot den kinesiske provinsen Liaoning, at alle tester har funnet sted siden 2012, ifølge Reuters.

Atomvåpenmakt

I nyttårstalen gjentok daejang (firestjernersgeneral) Kim sin erklæring fra siste rakettutskytning at Nord-Korea nå er atommakt og at «hele USA er innen rekkevidde for våre kjernevåpen».

Det hefter mange spørsmål ved påstanden, blant annet om Pyongyang kan bestykke bæreraketten Hwasong 15 med atomstridshoder og behersker teknologien med å få rakettene ned gjennom atmosfæren igjen (re-entry vehicle).

Likevel kan ledelsen i Pyongyang ha kommet til det avskrekkingspunktet for masseødeleggelsesvåpen som Saddam Hussein i Irak og Muammar al-Gaddafi i Libya ikke nådde, slik det nordkoreanske nyhets- og propagandabyrået KCNA skrev på lederplass i januar 2016.

Kims nyttårsraketter kan være tegn på at Pyongyang har kommet så langt i den militære utviklingen at Kim nå vil satse på det andre beinet av statsideologien byungjin fra 2013: Parallell utvikling mellom å gjøre Nord-Korea til atommakt og å utvikle økonomien.

Ideologien avløste statsdoktrinen songun (militæret først) som ble løftet fram av Kims far, Kim Jong-il i 1999. Kim Jong-il overtok etter faren Kim Il-sung, som la fram de fire militære linjene som songun bygger på i 1962.

Doktrinen har imidlertid røtter tilbake til motstandskampen mot Japan på 1930-tallet.

Nord-Korea bruker anslagsvis 25 prosent av budsjettet på militæret, men beregningsgrunnlaget er vanskelig.

Økonomi og sanksjoner

Nå kan Nord-Korea ha kommet til punktet hvor regimet vil forsøke å prioritere utvikling av økonomien. Det kan innebære å få gjenåpnet industrisonen i den gamle keiserlige grensebyen Kaesong. Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye stengte sonen i februar 2016.

Reportasjer fra Pyongyang viser få tegn til økonomisk sammenbrudd, ifølge CNN.

Men etter at Kina og Russland ble med på den siste omdreiningen i FN-sanksjonene med å redusere oljeleveransene for neste år fra to millioner til 500.000 fat, treffer sanksjonene nå vitale deler av nordkoreansk økonomi.

Sørkoreanske myndigheter la i går fram tall som viser at antallet flyktninger fra nord til Sør-Korea er det laveste siden 2011: 1127, ned 21 prosent fra året før, melder AFP.

– Kim har knyttet sin egen legitimitet til å forbedre den økonomiske situasjonen, sier John Delury ved Yonsei-universitet i Seoul til Reuters.

Neste akt

Dette er del av forpliktelsen som ligger til «himmelens mandat» i nykonfutsiansk tapning. Ideen gjennomsyrer regimets kultur, der widaehan jidoja (Store leder) Kim anses som «en stor person født i himmelen». En slik framstilling av lederen har røtter tilbake til kongedømmet Koguryo (37 f.Kr. – 668) og Yi/Choson-dynastiet (1392-1910).

Om det nå faktisk skjer et skifte i Pyongyangs prioriteringer, kan det blir kortvarig. Mye avhenger av hva som skjer fram til eller under neste akt i krigsspillet Key Resolve/Foal Eagle.

peterm@klassekampen.no

Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Lørdag 12. januar 2019
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.
Fredag 11. januar 2019
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.
Torsdag 10. januar 2019
HARDT: Frankrikes regjering sier den nå vil møte De gule vestene med «ultrahardhet» og kritiseres for å ikke ta tak i politivold.
Onsdag 9. januar 2019
MUR: USA straffer land i Mellom-Amerika for migrasjon ved å kutte bistand og å true med sanksjoner.