Klassekampen.no
Fredag 5. januar 2018
PÅ JORDET: Leif Sande.
Det uverdige, politiske sirkuset.
Venstre og Giske

Det er fullt kaos i norsk politikk for tida. Derfor skapes det heller ikke politikk. Noen vil mene det er et gode, i og med at det meste som skapes av politikk her i landet, ikke er mye å rope hurra for. Likevel, et trist skue. SV får poeng for kampen mot norsk våpeneksport, mens Rødt dessverre er usynlig. Ellers?

Først til Trond Giske – en sak som fullstendig lammer partiet som etter å ha gått på tidenes valgnederlag for lengst hadde nok å stri med. Jeg tror neppe Youngstorget gleder seg til neste gallup, for nå ligger Ap virkelig nede for telling. For en som bare en sjelden gang har gitt sin stemme til partiet, men som likevel ønsker Ap alt godt, er det som nå utspiller seg en direkte flau forestilling.

Giske-vennen Leif Sande når det absolutte bunnivå: «Han har vært ungkar og spellemann, og jeg går ut fra at han har oppført seg som ungkarer og spellemenn gjør. Det kan ikke bli diskvalifiserende.»

Det er så jeg mister pusten. Selvfølgelig har en ungkar og spellemann lov til å oppføre seg som ungkar og spellemann. Men ikke når du er nestleder i partiet og velger å kurtisere ei jente i ungdomsorganisasjonen som er 20 år yngre enn deg. Asymmetrisk maktforhold er bare fornavnet. Og det skjønner alle. Også Sande og Giske.

Når det er sagt, syns jeg også de anonyme varslerne er feige. Aftenposten valgte i går å trykke en lang kronikk:

«Jeg var 18 år og ble spurt om å være med til Giskes leilighet for å hjelpe ham med å hente varer til et nachspiel som ble arrangert i naboleiligheten. I leiligheten ble jeg utsatt for det jeg mener er seksuell trakassering. Dette gjorde meg sjokkert og redd.»

Når hun får lov til å breie seg over to sider i landet største avis, anonymt – hvorfor kan hun ikke da fortelle oss hva som skjedde? Kan Giske ha kommet i skade for å sende av gårde en fleipete replikk mens hun satt på do, og han henta øl i kjøleskapet?

Venstre: I tre måneder har Frp, Høyre og Venstre sondert. Nå skal de bruke ytterligere en måned til forhandlinger. Om jeg hadde vært medlem av Frp, ville jeg tenkt: Ærlig talt, hva er det vi bruker skattepenga på?

Hele toppledelsen i de tre partiene, inkludert et hopetall rådgivere, bruker et halvt år på kanskje å få minipartiet Venstre inn i regjering. Samtidig som alle veit at en eventuell utvidelse ikke betyr noen ting. Her er jeg hundre prosent på linje med Carl I. Hagen. Hva er vitsen med Venstre i regjering, når resultatet likevel blir en mindretallsregjering?

Trine Skei Grande vil ha «ein rausar, grønnar og meir sosialliberal» regjering. Are you kiddin’ me? Hun skal forhandle med Siv Jensen, lederen i partiet Grande under valgkampen brukte enhver anledning til å ta avstand fra: «En stemme til Venstre er ikke en stemme på Frp!»

Men i dag greier ikke Venstre-lederen en gang å love vern av Lofoten, Vesterålen og Senja: «Man går ikke til forhandlinger med ultimate krav.»

Nei, skulle du ha sett på maken!

Ukas lydspor: Belle & Sebastian – «How To Solve Our Human Problems».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Jeg synes også de anonyme varslerne er ­feige»

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 10.45