Klassekampen.no
Torsdag 4. januar 2018
Mysteriet i Lille Chicago

11. juli 1970 kunne radioens Aktuelt-sending rapportere: «Ti av de mest kjente Munch-litografiene, som skulle til Sommergalleriet i Honningsvåg, er blitt borte på vegen fra Oslo». Det var med særegen stemme at reportere Magnar Mikkelsen avslørte sensasjonen, senere på kvelden gjentatt i Dagsrevyen: «I denne saken er en ting sikkert. Det er ikke noen vanlig kartong med havregryn eller sigaretter som man i Honningsvåg nå savner. Blant de ti litografiene i pakken, var noen av Edvard Munchs mest berømte, med titler som Madonna, Vampyr, Skrik og Sjalusi. Det er intet mindre enn originale eksemplarer av noen av de mest berømte verkene i hele verdenskunstens historie. (...) De ti grafiske bladene er bokstavelig talt mye mer verdt enn sin vekt i gull.»

Skandalen vokste etter hvert som Arbeiderbladet, Aftenposten og VG kastet seg over den. Utenlandsk presse våknet også; Munchs arbeider ville i kroneverdi stige mot himmelske høyder, nå forsikret for 500.000 kroner. Kriminelle måtte ha vært på ferde. Honningsvåg, med stor internasjonal fisker-, tråler- og frakttrafikk, ble kalt Lille Chicago.

Årbok for Nordkapp 2017 avslører kunstnermiljøet på Magerøya. På slutten av 1960-tallet hadde noen av stedets håpefulle, anført av maleren Bjarne Holst (1944–1993), gått i gang med å skape et kunstnermiljø, kalt Aquarius, etter hvert også navn på en fornem restaurant. Holst hadde fått i gang Nordkapp Kunstforening ved hjelp av den ustoppelige Knut Bjørn Lindkvist. Disse to kontaktet konservator ved Munchmuseet, Pål Hougen (1930–2007). Han var vennligheten selv. 26. juni ble litografiene sendt mot 71 grader nord, først med jernbane til Bodø, så med hurtigruta. Holst ventet utålmodig, bildene skulle være klar til åpningen 1. juli. Det gikk rykter om en kunstnerisk sensasjon.

Etter hurtigruteanløp var Holst på plass. Hvor er sendinga fra Munchmuseet? Lindkvist forteller om frynsete nerver. Etter at NRK hadde kjørt saken, fikk oslojournalistene blod på tann. Knut Haavik spurte for eksempel hvordan man kunne sende Munch-verker mot nord uten eskorte? Alene «Elskende par i bølger» ville få folk til å strømme til sommergalleriet. «Vi sender pakkene så anonymt som mulig», svarte direktør Eggum ved Munchmuseet. Det ble skrevet om «usedvanlige forhold på stedet».

Til slutt var det noen «oppvakte» som reagerte «på to kasser som lenge hadde stått innerst inne i Floers skipsekspedisjon merket Honningsvåg ungdomsskole». Da vaktmesteren fikk lapp om «to kasser» fra Munchmuseet, regnet han med at dette var materiell til skolestart.

johngust@frisurf.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 10.35