Onsdag 3. januar 2018
Etiopia lover å løslate politiske fanger
Etiopias leder har gitt orde om at alle politiske fanger skal settes fri, og at et beryktet fengsel skal stenges og gjøres om til museum.
Publisert: 03 Januar 15:18
Etiopias leder har gitt orde om at alle politiske fanger skal settes fri, og at et beryktet fengsel skal stenges og gjøres om til museum.
Statsminister Hailemariam Desalegn sier at ordren skal bidra til å skape «nasjonal konsensus og utvide det demokratiske rommet for alle».
Amnestiet gjelder det han kaller «politikere», og han føyer til at de som er dømt, vil bli benådet, mens siktelsene vil bli frafalt for dem som venter på dom.
Han sier imidlertid ikke noe om når løslatelsene skal skje, heller ikke hvor mange fanger som omfattes av ordren.
Uttalelsen kom under onsdagens avslutning på et 18 dager langt regjeringsmøte og ble gitt mens lederne for de fire politiske partiene som deltar i regjeringskoalisjonen, var til stede.

Fengsel blir museumIfølge Desalegn har han også gitt ordre om at Maekelawi-fengselet skal stenges.
– Det beryktede fengselet som tradisjonelt kalles Maekelawi, skal stenges og gjøres om til et museum, opplyser statsministeren.
Fengselet er beryktet for rutinemessig torturering av fanger.
Flere etiopiere var raskt ute med å kommentere nyheten, selv om myndighetene har blokkert tilgangen til sosiale medier.
– Jeg kjemper mot tårene mens jeg skriver dette. Alle disse løftene må innfris umiddelbart, skriver den anerkjente bloggeren og tidligere fangen Befeqadu Hailu.

Langvarig uroStatsministerens overraskende uttalelse kom etter flere måneder med demonstrasjoner mot regjeringen i de urolige regionene Oromia og Amhara. Ifølge Human Rights Watch har hundrevis av mennesker mistet livet i sammenstøt mellom landets to største folkegrupper.
Myndighetene har svart med å innføre unntakstilstand, og siden 2016 er titusener av mennesker pågrepet, ifølge menneskerettsgrupper. Flere av dem er sluppet fri etter kort tid, men det antas at rundt 2.000 personer fortsatt sitter fengslet.
Etiopia er også kjent for å ha sperret inne en rekke regjeringskritikere og journalister. Opposisjonen har ikke vært representert i nasjonalforsamlingen siden 2015.
(©NTB)
Mandag 21. januar 2019
• «Vi prøver å lure en hel befolkning, men mest oss selv, med å kalle dette en nærpolitireform.» Det skrev hovedverneombud for Sør-Øst politidistrikt, Bjørn Druglimo, på Politiforum denne helga. Han kommenterte funnene i en ny...
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Mandag 21. januar 2019
Selvpubliserte bøker finner veien inn til forlagseide nettbokhandler. Kan gjøre det vanskeligere for leserne å navigere på nett, mener Anne Oterholm.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Lørdag 19. januar 2019
Den nye regjeringen vil samle all medie­støtte, også til NRK, i en felles pott. Dermed kan den interne kampen om støttekronene bli tøffere, frykter Lands­laget for lokalaviser.
Lørdag 19. januar 2019
• Midt under regjeringsforhandlingene på Granavolden gjestgiveri inviterte lederne for de fire ungdomspartiene pressen for å formidle sitt budskap til den nye flertallsregjeringen. Nå er det på tide å kutte i statens utgifter, sa lederne for...
Lørdag 19. januar 2019
Dramatisk: Virkeligheten er hard i Sara Stridsbergs «Kjærlighetens Antarktis», men det finnes også fliker av håp.
Fredag 18. januar 2019
Mediebransjen vil ha slutt på at folk bruker medie­arkivet Atekst som alternativ til å kjøpe et avisabonnement. Nå er det ikke lenger mulig å lese dagferske nyheter i arkivet.