Onsdag 3. januar 2018
Donald Trump med ny støtte til opprøret i Iran
USAs president Donald Trump har igjen tvitret sin støtte til regimekritikerne i Iran. – Trumps støtte er ikke til hjelp, mener NUPI-forsker Ketil Selvik.
Publisert: 03 Januar 15:51
USAs president Donald Trump har igjen tvitret sin støtte til regimekritikerne i Iran. – Trumps støtte er ikke til hjelp, mener NUPI-forsker Ketil Selvik.
Etter dager med demonstrasjoner mot Irans styresmakter, ble det imidlertid regimetilhengernes tur til å strømme ut i gatene for å protestere mot «oppviglerne». Revolusjonsgarden fastslår like godt at protestdemonstrasjonene mot regimet er over.
– I dag har vi sett slutten på konspirasjonen, sa sjefen for Revolusjonsgarden, Mohammed Ali Jafari onsdag.
Statlig iransk fjernsyn viste bilder fra massemønstringen. Store menneskemengder i byer som Ahvaz, Kermanshah og Gorgan, ropte taktfast «Vår leder, vi er klar til innsats».
Demonstrantene viftet med iranske flagg og bilder av landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Flere bar også på plakater med budskapet «Død over oppviglerne».
Demonstrasjonene til støtte for regimet onsdag kommer etter seks dager med uro flere steder i Iran. Demonstrasjonene startet i den konservative storbyen Mashhad som en protest mot høy prisstigning og arbeidsledighet under den moderate presidenten Hassan Rouhani.
Protestene ble i større grad rettet mot regimet som helhet og spredte seg raskt til andre deler av landet. Minst 21 mennesker har mistet livet, og flere hundre er pågrepet.

Utenlandske fienderKhamenei anklaget denne uka utenlandske «fiender» for å stå bak demonstrasjonene, men nevnte verken land eller personer.
Donald Trump har de siste dagene tvitret om protestene. Også onsdag ga han sin støtte til regimekritikerne.
– Dere vil se stor støtte fra USA på et passende tidspunkt, skrev Trump onsdag.

Tillit til USA svekkesNUPI-forsker Ketil Selvik mener Trumps støtteerklæringer, ikke er til hjelp, tvert imot.
Selv om de færreste i Iran kjøper regimets påstander om at utenlandske krefter står bak protestaksjonene, er det også mange som ikke ønsker en revolusjon av frykt for at den kan utløse en voldelig destabilisering.
Iran-eksperten mener at mange iranere opplever at de er under angrep fra Saudi-Arabia, Israel og USA, og ser med bekymring på situasjonen i nabolandet Irak og Syria, der stabilitet og sikkerhet har gått fløyten.
– Iranernes tillit til USA under Donald Trump er fallende. Flere føler seg truet, sier Selvik.
Selv reformtilhengere, som støttet de forrige protestene, har fordømt volden som har funnet sted. Mange iranere har trukket seg fra protestene på grunn av voldsepisodene. Demonstrasjonene i 2009 var i det store og hele fredelige.

Situasjonen må bedresMen reformtilhengerne er like klare med budskapet til Irans regime, nemlig at de er nødt til å gjøre noe med den økonomiske situasjonen, som faktisk utløste protestene.
– Myndighetene må anerkjenne den beklagelige situasjonen i landet, tvitret Mohammad Taghi Karroubi, hvis far Mehdi Karroubi fortsatt sitter i husarrest etter at han ga sin støtte til demonstrasjonene i 2009.
Mange kjøper heller ikke myndighetens versjon om at utenlandske krefter står bak.
– Jeg er ikke enig i det. Folk har nådd et stadium der de ikke lenger kan tolerere situasjonen. Det har gått hull på misnøyen og det er den vi nå kan se i gatene, sier 54 år gamle Soraya Saadaat som selv ikke har jobb.

(©NTB)
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.