Onsdag 3. januar 2018
Norge stanser våpeneksporten til Emiratene
Regjeringen stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.
Publisert: 03 Januar 13:42
Regjeringen stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.
Beslutningen om dette ble ifølge departementet tatt 19. desember, elleve dager etter at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forsikret Stortinget om at det ikke var grunn til å bekymre seg over Norges våpeneksport til Emiratene.
UD ønsker overfor NTB ikke å utdype hvorfor de nå har endret syn på saken og vurderer situasjonen i Jemen som mer «uoversiktlig» enn for få uker siden.
Departementet ønsker heller ikke å svare på spørsmål om hvorfor risikoen «knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen» i deres øyne nå har økt, slik det heter i begrunnelsen for å stanse alt salg av våpen og ammunisjon til landet.
– Nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget, opplyser UD.

KrigsforbrytelserNorske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.
Eksporten fortsatte i 2017, og både Søreide og hennes forgjenger Børge Brende (H) har forsikret at det ikke er noe som tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.
En propagandavideo fra Houthi-opprørerne denne uka viser imidlertid hvordan en norskprodusert undervannsdrone av typen Remus 600, med et tydelig Kongsberg Maritime-merke på siden, ble funnet utenfor kysten av landet, skriver VG. UD ønsker ikke å kommentere dette overfor NTB.

Mindre skråsikkerEn representant for ammunisjonsfabrikken Nammo var heller ikke skråsikker under en høring i Utenrikskomiteen på Stortinget i fjor, men sa at han «ikke trodde» at norsk ammunisjon ble benyttet i Jemen.
SV krevde på bakgrunn av dette full stans i alt salg av ammunisjon til Emiratene, som inngår i den saudiledede koalisjonen som har ført krig mot Houthi-militsen siden mars 2015 med store sivile tap som følge.

SV-forslagSV kaller regjeringens beslutning om å stanse eksporten til Emiratene et skritt i riktig retning.
– Men det er grunn til å spørre hvorfor det har tatt så lang tid for regjeringen å komme til denne konklusjonen. Det har ikke manglet på advarsler, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Gina Barstad.
Hun viser til at Utenrikskomiteen 17. januar skal avgi innstilling til et SV-forslag som tar til orde for full stans i våpeneksport til samtlige land som inngår i den saudiledede koalisjonen.
– Jeg ser jo fram til å høre UD redegjøre nærmere for hvorfor de akkurat nå har trukket denne konklusjonen, sier hun.

Viktig og riktigRedd Barna gleder seg også over at UD har endret syn på eksporten av våpen og ammunisjon til Emiratene.
– Viktig og riktig, mener kommunikasjonssjef Line Hegna.
– Det er fantastisk at regjeringen endelig tar ansvar for å stanse eksport til et land som er aktiv part i bombingen av skoler og sykehus, og dette sender et tydelig signal til andre land om å følge etter, mener hun.
– Vi forventer også at regjeringen gransker den våpeneksporten som allerede har skjedd, for å bekrefte eller avkrefte om noe norsk utstyr kan ha blitt brukt i krigen i Jemen, sier Hegna.
(©NTB)
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Lørdag 19. januar 2019
Den nye regjeringen vil samle all medie­støtte, også til NRK, i en felles pott. Dermed kan den interne kampen om støttekronene bli tøffere, frykter Lands­laget for lokalaviser.
Lørdag 19. januar 2019
• Midt under regjeringsforhandlingene på Granavolden gjestgiveri inviterte lederne for de fire ungdomspartiene pressen for å formidle sitt budskap til den nye flertallsregjeringen. Nå er det på tide å kutte i statens utgifter, sa lederne for...
Lørdag 19. januar 2019
Dramatisk: Virkeligheten er hard i Sara Stridsbergs «Kjærlighetens Antarktis», men det finnes også fliker av håp.
Fredag 18. januar 2019
Mediebransjen vil ha slutt på at folk bruker medie­arkivet Atekst som alternativ til å kjøpe et avisabonnement. Nå er det ikke lenger mulig å lese dagferske nyheter i arkivet.
Fredag 18. januar 2019
NEDTUR: Bare 4 prosent av de ansatte i politiet mener de er mer tilgjengelige for folk nå enn før nær­politireformen.
Fredag 18. januar 2019
• I perioden 1991 til 2018 gikk andelen innvandrere i den voksne befolkningen i Norge opp fra fem til 18 prosent. Nå har forskere ved Frisch-senteret på oppdrag for Arbeids- og sosialdepartementet undersøkt hvordan innvandringen har påvirket...
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.