Lørdag 30. desember 2017
SKAPER KRIGSFRYKT: President Donald Trump fyrer opp konflikter med både Nord-Korea og Kina. FOTO: Carolyn Kaster, AP/NTB SCANPIX
• USA raser mot oljeleveranser til Nord-Korea • Eksperter advarer mot Korea-krig
Trapper opp Kina-kamp
VERBAL DUELL: Trump anklager Kina for brudd på FN-sanksjoner mot Nord-Korea. Kina avviser anklager om oljesalg til Nord-Korea og advarer mot krig innen tre måneder.

Korea

I USAs sikkerhetsstrategi, lagt fram 18. desember, blir Kina og Russland omtalt som «revisjonistmakter» som truer USAs nasjonale sikkerhet og undergraver USAs interesser. Kina blir betegnet som en «strategisk rival».

Etter et slag golf på eiendommen Mar-a-Largo i Florida, tvitret Trump i romjula nye utfall mot Kina. Han anklaget Beijing for å smugle råolje til Nord-Korea, i strid med FN-sanksjoner. I et intervju med The New York Times koblet han også Kinas forbindelser med Pyongyang til handelen mellom USA og Kina.

Kina-handelen var gjenstand for harde utfall under Trumps valgkamp, og han synes nå å være tilbake på dette sporet etter at strategidokumentet ble lagt fram.

– Jeg har vært myk overfor Kina fordi det eneste som er viktigere for meg enn handel, er krig, sier han til The New York Times og peker på fjorårets handelsunderskudd «på minst 350 milliarder dollar» og ytterligere 300 milliarder dollar i «tyveri av intellektuell eiendom».

Fakta

Oljeleveranser til Korea:

• FNs sikkerhetsråd innførte sanksjoner mot oljeleveranser til Nord-Korea 11. september (res. 2375) som ble strammet til i november, fra to millioner til 500.000 fat på årsbasis for 2018.

• Regjeringskilder i Seoul sier til sørkoreanske avisa Chosun Ilbo at USAs spionsatellitter har spottet 30 illegale skipsleveranser siden oktober, inkludert kinesiske skip.

• FN satte torsdag fire skip på sanksjonslista for mistanke om oljefrakter til Nord-Korea. I oktober ble fire fartøy svartelistet.

• Kina og Russland ber USA gå i forhandlinger med Nord-Korea.

Oljesanksjoner

Beijing benektet torsdag og fredag å ha brutt sanksjonene og avviser anklager fra USA, Sør-Korea og Japan om at kinesiske skip i alle hemmelighet frakter olje til Nord-Korea som blir overført til nordkoreanske skip til havs.

Importen av råolje og petroleumsprodukter er blitt strammet inn i to runder med sanksjoner. I FN-resolusjon 2375 i september gikk Beijing med på å innskrenke de totale leveransene av råolje til 500.000 fat ut året og to millioner fat neste år.

Etter rakettoppskytningen i november, ble det ytterligere strammet inn til 500.000 fat for hele neste år.

Tall fra kinesiske tollmyndigheter viser ingen leveranser i november.

– Kina har alltid implementert FNs sikkerhetsråds resolusjoner om Nord-Korea til fulle og etterlevd våre internasjonale forpliktelser, fastslo utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying i går.

– Vi vil aldri tillate kinesiske selskap og borgere å bryte sanksjonene, sa hun, med henvisning til at Beijing vil etterforske anklagene, omtalt i den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo, med henvisninger til regjeringskilder i Seoul.

De retter seg mot skipet «Lighthouse Winmore», som seiler under Hongkong-flagg for rederiet Lighthouse Ship Management, registrert i Guangzhou i Guangdong-provinsen som omkranser Hongkong. Skipet skal angivelig ha overført olje til nordkoreanske «Sam Jong 2» 19. oktober.

Advarer mot krig

Kina advarer på sin side mot et ensidig sanksjonskjør mot Pyongyang, og slutter seg til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forhandlingsoppfordring til USAs utenriksminister Rex Tillerson denne uka.

Advarsler om krig kommer hyppigere og blir mer dystre. I Global Times, den mer nasjonalistiske avløperen av partiavisa Folkets Dagblad, varsler generalløytnant Wang Hongguang, tidligere nestkommanderende for Nanjing militærdistrikt, at «krig på Korea-halvøya kan bryte ut når som helst mellom nå og mars», tidspunktet for den årlige gigantøvelsen Foal Eagle.

Daniel Pinkston ved Troy University i Seoul peker på øvelsene som forspill til krigsoperasjoner.

– Om en skal sette i verk en konflikt, vil ethvert militære gjøre det når det har fordel av maksimal beredskap, sier han til Financial Times og fastslår at det er i det samme tidsrommet Wang nevner.

Militæreksperten Song Zhongping bekrefter overfor Global Times opplysningene fra Wang om at Kina foretar «defensiv mobilisering». De nordøstlige provinsene som grenser mot Nord-Korea, vil bli opprustet med rakettforsvar og forberedt på humanitær hjelp til flyktninger.

Mens Shi Yinhong, direktør for Senteret for amerikanske studier ved Renmin-universitetet i Beijing, mener krigsfaren øker, vil Kang Jun-young ved Hankuk-universitetet i Seoul tone ned faren.

Det er det imidlertid ikke opp til president Moon Jae-in eller Sør-Korea.

peterm@klassekampen.no

Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.