Torsdag 14. desember 2017
STA: Flere framstående partikolleger oppfordret Roger Moore til å trekke seg etter at beskyldningene om overgrep nådde offentligheten. Det nektet han. I går nektet han også å anerkjenne valgresultatet og krevde omtelling. FOTO: Albert Cesare, AP/NTB scanpix
• Alabama-tap ryster republikanerne • Dårlig nytt før neste års mellomvalg
Steiler etter sjokktap
BOMBE: Demokratene har vunnet et symbolsk viktig valg i Alabama. Spørsmålet er om seieren er et unntak eller starten på en trend.

USA

Roy Moore kom ridende til valglokalet tirsdag, men hesten var uregjerlig, og det var bare så vidt han kom seg forbi pressekorpset på vei hjem.

Uregjerlig var også velgerne i Alabama, som i stedet valgte den demokratiske kandidaten Doug Jones til senatet. Seieren var knapp, med 49,9 prosent av stemmene, mot Moores 48,4 prosent. Dermed blir det en demokrat som erstatter den tidligere senatoren Jeff Sessions, som nå er justisminister i Donald Trumps regjering.

Delstaten har vært solid republikansk siden begynnelsen av 1990-tallet, og valget ble med en gang fortolket inn i den svært dramatiske nasjonale politikken.

Spørsmålet for kommentatorene er om senatsvalget i Alabama var et varsel på hva som kommer til i skje i mellomvalget neste høst.

Alle setene i det nedre kammeret i Kongressen velges i sin helhet hvert andre år. En tredel av setene i det øvre kammeret – Senatet – er også på valg.

For republikanerne blir valget den første virkelige testen på hva president Donald Trump har å si for partiet og for amerikansk politikk i sin helhet.

Fakta

Erstatningsvalget i Alabama:

• Roy Moore tapte tirsdag senatsvalget i Alabama til den demokratiske kandidaten Doug Jones. Jones fikk 49,9 prosent av stemmene, mens Moore fikk 48,4.

• Republikanerne har vunnet alle senatsvalg i Alabama siden 1992.

• Moores valgkamp har vært preget av anklager om grove overgrep. De groveste anklagene innebar overgrep mot en 14-årig jente.

• De svært polariserte amerikanske mediene fortolker valget ulikt. Mens en rekke liberale kommentatorer mener valget kan vise en ny trend, mener blant annet Fox News at resultatet skyldes skandalene.

Sprikende fortolkninger

Amerikanske kommentatorer forsøkte i går å forklare valgresultatet med tall og statistikk – men det er mange slags tall, og de forteller ulike historier.

«Demokratisk seier i Alabama fyrer opp republikanernes angst for mellomvalget», heter overskriften i Wall Street Journal. Avisa legger vekt på den republikanske presidentens elendige oppslutning og siterer republikanske folkevalgte på at presidentens manglende popularitet gjør mellomvalget farlig for mange av republikanerne i Representantenes hus. Også det politiske nettmagasinet The Hill, som av mange regnes som politisk uavhengig, rapporterer om nervøse republikanske kongress-representanter.

Den konservative tv-kanalen Fox News er derimot mer optimistisk på republikanernes vegne. Tv-kanalens valgdagsundersøkelse viser at hele 91 prosent av velgerne svarte at kandidatenes personlige moral var avgjørende for valgresultatet.

Kanalen trekker dermed fram overgrepsanklagene mot Moore som den fremste grunnen til tapet. I løpet av den korte senatsvalgkampen rakk Moore å bli anklaget for hele ni overgrep, noen av dem på mindreårige. De harde anklagene førte til en svært spesiell valgkamp, der skandalen var viktigere enn politikken, skriver kanalens analytikere.

Samtidig legger Fox News vekt på den store valgdeltakelsen blant svarte velgere, som i all hovedsak støttet den demokratiske kandidaten. CNNs valgdagsmåling viste at 30 prosent av velgerne var svarte, mens The Washington Post rapporterte om 28 prosent.

Begge deler er høyere enn andelen svarte stemmeberettigete i Alabama, som er 26 prosent av totalen.

Normalen er at svarte velgere har lavere valgdeltakelse enn majoritetsbefolkningen, spesielt i mellomvalg.

Ser trenden snu

Matthew Yglesias, kommentator hos nettstedet Vox, mener den demokratiske seieren i Alabama ikke bare skyldes overgrepsskandalene, men også at republikanernes politikk er «giftig upopulær».

Skattereformen som ble presset gjennom Senatet i begynnelsen av desember møter sterk folkelig motstand. Reformen vil gi betydelige skattelettelser til rike amerikanere og store selskaper, samtidig som planen krever kutt i offentlige utgifter.

Kun 32 prosent støtter skattekuttene, mens 46 prosent av amerikanerne er imot, ifølge et snitt av målingene. Det gjør Trumps skattereform til den minst populære av alle skattereformer siden 1981, ifølge en oversikt hos The New York Times.

Yglesias gjør et poeng ut av at demokratene ligger godt an på målingene, ett år før mellomvalget. Avstanden til republikanerne har økt, og demokratene leder nå med ti prosentpoeng.

«Det burde være nok til å vinne kontroll over Representantenes hus, selv med utstrakt gerrymandering», skriver han. Gerrymandering er navnet på en taktikk som går ut på å tegne opp valgdistriktene på et vis som tjener ett av partiene. Det republikanske partiet har brukt denne taktikken bevisst de siste årene og har derfor en stor fordel i Kongressvalget.

Dersom Yglesias har rett, er det en fordel republikanerne trenger, dersom partiet skal holde på majoriteten i Kongressen også etter valget neste år.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.