Onsdag 13. desember 2017
Demokratene jubler over seier i Alabama               
Demokratene er i ekstase etter sjokkseieren i sørstaten Alabama. Et politisk jordskjelv, mener USA-forsker.
Publisert: 13 Desember 10:46
Demokratene er i ekstase etter sjokkseieren i sørstaten Alabama. Et politisk jordskjelv, mener USA-forsker.
Doug Jones' seier innebærer at republikanernes flertall i Senatet blir redusert til 51–49. Det er første gang på 25 år at en demokrat har blitt valgt til senator i Alabama.
Jones ble tatt imot med stormende jubel da han møtte tilhengerne sine etter at resultatet av valgthrilleren var klart.
– Jeg er overveldet. Men jeg har sagt gjennom hele valgkampen at 12. desember kom til å bli en historisk dag. Jeg tror jeg har ventet på dette hele livet, og nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sa Jones.
63-åringen er jurist og kjent for å ha fått dømt medlemmer av Ku Klux Klan for drap på fire jenter etter at de på 1960-tallet bombet en afroamerikansk kirke.
Motkandidaten, den erkekonservative republikaneren Roy Moore, er i valgkampen blitt anklaget for seksuell trakassering og overgrep mot mindreårige.

– Kan vinne hva som helstUSA-forsker Frida Stranne beskriver Demokratenes seier som «litt av et politisk jordskjelv», og et republikansk prestisjetap i den konservative delstaten Alabama.
– Det ryster Republikanerne i grunnvollene og gir Demokratene ny energi framover, skriver Stranne i en kommentar til nyhetsbyrået TT.
Svensk-amerikanske Elizabeth Walentin, som tidligere har vært valgkampmedarbeider for Demokratene, tror Alabama-valget vil gå inn i historiebøkene.
– Om de kan vinne i Alabama, kan de vinne hva som helst, sier Walentin.
Andre USA-kjennere peker på at situasjonen foran valget i Alabama var svært spesiell. Historiker Hallvard Notaker ved Universitetet i Oslo tror ikke Jones ville vunnet hvis motkandidaten hadde vært en mer tradisjonell republikaner.

Republikansk splittelseI stedet peker Notaker på at Moores nederlag i praksis er en seier for den mer moderate delen av Det republikanske partiet.
Flere sentrale ledere i Det republikanske partiet har nektet å støtte Moore, men president Donald Trump ga ham tydelig støtte i innspurten av valgkampen. I tillegg har Trumps omstridte tidligere rådgiver Steve Bannon stilt seg bak ham.
– Valgresultatet er et nederlag for Bannon, og en seier for den etablerte delen av partiet, sier Notaker til NTB.
Da alle valgkretsene hadde meldt inn sine resultater, hadde Jones fått 49,9 prosent av stemmene, mens Moore hadde 48,4 prosent. 21.000 stemmer skilte de to kandidatene, ifølge amerikanske medier.
Moore nektet å godta nederlaget og krevde i stedet omtelling. Men lovverket i Alabama stiller bare krav om omtelling hvis avstanden mellom kandidatene er mindre enn 0,5 prosent. Onsdag morgen norsk tid hadde Jones et overtak på 1,5 prosent.

– Gud har kontroll– Vi vet at Gud alltid har kontroll. Men vet dere, noe av problemet med denne valgkampen har vært at vi har blitt framstilt i et feilaktig og ufordelaktig lys, sa Moore til sine tilhengere etter at resultatet var klart.
Den omstridte politikeren viste trolig til overgrepsanklagene mot ham. Seks kvinner har anklaget Moore for å ha forsøkt å innlede forhold med dem da de var tenåringer. Han var da i 30-årene og arbeidet som advokatfullmektig. To av dem har anklaget ham for overgrep og trakassering.
Selv om Trump støttet Moore i valgkampen, gratulerte han Jones da det var klart at han hadde vunnet.
Presidenten antyder også at Republikanerne får en ny mulighet til å kapre en av Alabamas senatsplasser i kongressvalget neste år.
Mange demokrater håper på sin side at seieren i Alabama blir et frampek mot et kongressvalg hvor opposisjonspartiet vil kunne true republikanerne også i deres kjerneområder(©NTB)
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.