Klassekampen.no
Mandag 11. desember 2017
Bandleder: På Voss får Hegdal med seg Eivind Lønning (trompet), Mattias Ståhl (vibrafon), Nils Olav Johansen (gitar, banjo), Ole Morten Vågan (kontrabass), Jon Fält (trommer) og Tor Breivik (lyddesign). Foto: Thor egeil Leirtrø
Klar for ballongferd
Eirik Hegdals «Musical Balloon» er bestillingsverket til Vossa Jazz 2018.

Eirik Hegdal

Saksofonist,

komponist

Urframføring

«Spennende bookingarbeid» skrev vår skribent Chris Monsen før fjorårets Vossa Jazz. Hva er ditt forhold til festivalen?

– Min første Vossa Jazz var i 1996. Da gjorde vi vår første festivaljobb med bandet Dingobats, et band fra studietida på jazzlinja i Trondheim. Etter det har jeg vært med i bestillingsverkene til Erlend Skomsvoll og Mats Eilertsen, samt flere konserter med Trondheim Jazzorkester.

Du skal skrive bestillingsverket til Vossa Jazz 2018. På overordnet basis, i hvilken grad spiller spesifikk festivalhistorie, geografi og slikt inn i jobben med slike oppdrag?

– Det er vel med en smule ærefrykt man tar fatt på et slikt oppdrag, med tanke på alle de fantastiske verkene som vi har fått høre fra Vossa Jazz opp gjennom tidene. Utover det så er vel det overordnede målet å skape musikk og rammer som inspirerer musi kerne til å bli den beste versjonen av seg selv. Jeg kjenner jo disse musikerne godt, så jeg lar meg lett inspirere av deres enorme palett når jeg sitter og komponerer.

For å være mer konkret: Hvilke tanker har du nå om bestillingsverket?

– Tittelen på verket, «Musical Balloon», gir rom for mange retninger. Ballongen kan trekke både hit og dit, både i melodiske/harmoniske og mer abstrakte utfarter, med ensembleklangen som det samlende. Rent kompositorisk henter jeg inspirasjon fra mange hold, men jeg strammer og samler uttrykket for hver uke som går.

Den høye anseelsen/kvaliteten/produktiviteten til norsk jazz handler kanskje litt om at det offentlige satser på utøvere og arrangører. Om du skal si noe generelt om rammevilkårene til norske jazzmusikere, hva blir det?

– Vi er heldige her på berget, men jeg vil vel ikke skryte av den retningen kulturpolitikken tar nå. Vi trenger bredde i kultur. Alt fokuset på spissing og tilnærming av næringsmodeller er ikke bare bra for utvikling av kultur. Den nylige saken rundt stipendordningene er heller ikke noe bra signal fra kulturministerens side. Men det er et godt system som ligger til grunn her, med flinke folk i riktige stillinger.

Hvor lytter du helst til musikk og hvor handler du musikk?

– Jeg lytter mest når jeg er på vei fra et sted til et annet. Til fots, i buss, på tog og fly. Handler oftest plater når jeg er på reise.

Hva slags framtid har albumformatet?

– Det er vel ikke mange av de yngste som er vant til albumformatet, så det spørs om det dør en naturlig død. Men de bør få erfare hva de går glipp av, før det forsvinner.

Hva er den neste konserten du skal få med deg?

– Plateslippet til bandet Dog & Sky, kommende fredag på Verkstedhallen & Lobbyen. Poeten og sangeren Matt Burt skriver fantastiske tekster.

Hvilken ny artist vil du skryte litt av?

– Jeg har en liten stilling på jazzlinja i Trondheim, og blir regelmessig inspirert av studentene her. Jeg kunne ikke vært foruten dette påfyllet! Mitt skryt går til nysgjerrige artister.

olavo@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 19. desember 2017 kl. 09.10
Mandag 10. desember 2018
Et konsertopptak med en nesten løssluppen Carlos Kleiber sender lyttingen på sporet av gresk mytologi.
Mandag 10. desember 2018
dokumentar«En gang Aurora»Regi og manus: Benjamin Langeland og Stian ServossFlimmer Film«Nitti prosent av alle debutanter gir seg etter én plate.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.
Mandag 10. desember 2018
AlbumAlessia Cara«The Pains of Growing»Def Jam Recordings/Universal MusicHHHHIIPå tross av en i utgangspunktet tydelig avsender,...
Mandag 10. desember 2018
ALBUMEarl Sweatshirt«Some Rap Songs»Tan Cressida/Sony MusicHHHHHIDet ser ut som om Earl Sweatshirt er i ferd med å gå ut av...
Mandag 10. desember 2018
AlbumBuilding Instrument«Mangelen min»Hubro/MusikkoperatøreneHHHHJIBuilding Instrument lager kunstmusikk som både føles varm og...
Mandag 10. desember 2018
Å lese og lytte etter det historiske ved musikken, kan sette deg på sporet av barokke tidsfornemmelser, duften av mugne notetidsskrift og en brannmester i Trondheim.
Mandag 10. desember 2018
På årets «Pet Variations» har de viet et helt album til fortolkning, fra Beach Boys og Garbarek til Messiaen og Varèse. Men Atomic låter fortsatt først og fremst som noe for seg selv.