Klassekampen.no
Mandag 11. desember 2017
I front for flokken: Ulver og Kristoffer Rygg med en liten førjulsoverraskelse. Foto: Toma´s? Vlk
Essensiell ep: Ulver følger opp årets album med tre spor til.
Melodisk epilog

EP

Ulver

«Sic Transit Gloria Mundi EP»

House of Mythology

HHHHHI

Det er åtte måneder siden Ulver slapp det strålende albumet «The Assassination of Julius Caesar», som blant annet tok for seg skilleveier i historien, i form av voldsbruk, attentater og skiftende myter. Her kommer ytterligere tre låter, som er utpønsket i samme periode, og som nærmest utgjør et essensielt etterskrift til den opprinnelige utgivelsen.

«Sic Transit Gloria Mundi EP» er en foreløpig digital ep, med rundt et kvarters spilletid. Kristoffer Rygg & co. utvikler her det mettede, mykt monumentale soundet fra forgjengeren, godt hjulpet av Youth fra Killing Joke og The Fireman. Temaet synes denne gangen å være alle tings forgjengelighet, understreket av Francis Bacons ikoniske bilde av den skrikende paven på omslaget.

«Sic transit gloria mundi» kan oversettes med «Slik forgår verdens herlighet», og ble opprinnelig nettopp brukt i forbindelse med innsettelsen av paver på 1400-tallet. Samtidig plasserer sitatet de nyeste Ulver-platene inn i en vanitas-tradisjon, der kunstnere gjennom historien har fokusert på forfall, død og forgjengelighet. Slike ideer ble i billedkunsten gjerne uttrykt gjennom vakre stilleben med makabre elementer, som hodeskaller blant blomster.

Også Ulver bruker det vakre og det estetisk tiltalende til å formidle mørke sider av verden og livet. De spiller for tiden sanger med sterke trekk fra det melodiske 80-tallet, med en lyd som bl.a. speiler Trevor Horns produksjoner for ZTT-labelen. Alle de tre låtene her er popmusikk av høy klasse, som samtidig inneholder smarte og krasse lag og referanser. Tittelen «Bring Out Your Dead» spiller på en legendarisk scene fra «Monty Python and the Holy Grail», men smilet stivner fort ved oppdagelsen av at låten kanskje handler om vår tids terror og redsler, i tillegg til å være en mulig hilsen til både David Bowie og Coil.

Ulver består denne gang av Ole Alexander Halstensgård, Kristoffer Rygg, Jørn H. Sværen og Tore Ylvisaker, hjulpet av Ivar Thormodssæter, Stian Westerhus og Anders Møller. De er, som de selv synger på det mørkt vakre åpningskuttet «Echo Chamber (Room of Tears)», et speil på veggen, som fylles av det vi som lyttere bærer frem til det.

Summa summarum: To sterke nye Ulver-låter, pluss en svært vakker versjon av Frankie Goes to Hollywoods «The Power of Love». Memento mori, og mor deg i mellomtiden.

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 19. desember 2017 kl. 09.14