Klassekampen.no
Mandag 11. desember 2017
Den kebabdelte byen

Tidligere i høst kjøpte kjæresten min og jeg oss leilighet i Oslo. Det var vår første og vi klarte å kjøpe den leiligheten vi syntes var aller finest. Nå flytter vi fra Grünerløkka til Vika, Frogner bydel.

«Gratulerer!» sa en kompis som bor i samme nabolag. «Men: Vet dere at det ikke finnes kebab på Frogner?»

Hæ? Ingen kebab i hele bydelen? Det kunne umulig stemme. Jeg måtte dobbeltsjekke med broren min, som har svart belte i kebab. «Nei, det stemmer det», sa han.

Jeg ble helt målløs. Riktig nok hadde vi fryktet at det kunne bli litt kjedelig i vårt nye nabolag. Deilig med ro og fred, liksom. Men at det ikke skulle være mulig å få med seg en kebab på vei hjem en søndag morgen? Det får være grenser for rolig nabolag. Særlig for typen min var dette et hardt slag. Han som fortrekker kebab, eller fiskepinner, til middag.

Hva spiser du, da? spurte vi Frogner-kompisen vår. «Det har ikke blitt nattmat på meg siden jeg flyttet hit. Men det blir en del sushi». Han kunne også fortelle at det faktisk var noen som prøvde å åpen en kebabsjappe i Frognerveien er gang. Men de ble møtt med naboklager og løpesedler, og måtte avbryte prosjektet. Slikt noe ville de ikke ha på Vestkanten.

Men altså: Jeg har da vitterlig venner som bor på Vestkanten og som spiser kebab. Drar de til Østkanten for å kjøpe den? Eller vent et øyeblikk. Når jeg tenker meg om så er det noe som heter Majorstua Grill. Et gatekjøkken oppe ved Majorstuakrysset. Der serverer de kebab! Ting kan altså tyde på at man kan selge kebab på Vestkanten likevel – bare man kaller det noe annet.

Og mest sannsynlig er kebab-mangelen bare ett av flere indikatorer på at Oslo er en delt by. I følge boka «Oslo – ulikhetens by» er det ingen andre steder i Norge tydeligere at sosiale forskjeller følger geografiske skillelinjer. Det skjer en opphoping og goder på vestkanten, og en opphoping av byrder på østkanten (kanskje med unntak av kebab, da). Noen vil også si at Oslo er en klassedelt by. En ny studie av Flemmen et al. (2017) finner at ulike livsstiler i dagens Norge i stor grad følger kulturelle og økonomisk klasseskiller. 80 prosent av Oslos rikeste bor på vestkanten. Og mat er kultur. Så det er kanskje ikke så rart at det er lite kebab der. Men jeg har sett dem i kø andre steder i byen noen sene nattetimer likevel.

Akk, ja. Nå skal vi uansett flytte. Så vi får ta turen opp til Majorstua Grill når lysten blir for stor. Eventuelt fylle fryseren med fiskepinner.

tiril.rustand.halvorsen@tankesmienagenda.no

Teksten er skrevet i regi av Klassekampen-akademiet.

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 15.20