Onsdag 6. desember 2017
ALLIANSEBRUDD: Houthier vokter en gate i Sana som leder til boligen til tidligere president Ali Abdullah Saleh, som ble drept av houthiene mandag. FOTO: Hani Mohammed, AP/NTB scanpix
• Drap på ekspresident endrer spillet i Jemen • Hardt prøvet folk stålsetter seg for opptrapping
Går mot farlig eskalering
Undersak

Norge femdoblet militæreksporten

Saudi-Arabias stadig mer eneveldige kronprins Mohammed bin Salmans krig og blokade i Jemen har skapt verdens største humanitære katastrofe i Jemen. Ifølge FN kan millioner av mennesker dø om ikke blokaden oppheves.

I går skrev VG at Norge i fjor solgte krigsmateriell for 319 millioner kroner til landene som inngår i den saudiskledete koalisjonen som kriger i Jemen. Det er en femdobling siden 2014, året før krigen brøt ut. Koalisjonen anklages for grove krigsforbrytelser.

Ba om blokade-stopp

Ifølge Norges utenriksdepartement (UD) var Jemen-blokaden tema da en delegasjon fra Saudi-Arabia besøkte Oslo i slutten av november.

I en e-post til Klassekampen skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Guri Solberg, at statssekretær Audun Halvorsen «anmodet om at blokaden måtte heves av humanitære årsaker».

Bekymringen ble uttrykt overfor «lederen for King Salman Humanitarian Aid and Relief Center» på et besøk som «kom i stand på saudisk initiativ og ble organisert av den saudiske ambassaden».

Halvorsen uttrykte også «dyp bekymring over den humanitære krisa og manglende tilgang for internasjonale humanitære aktører».

«Han understreket at den eneste bærekraftige løsningen på borgerkrigen i Jemen er en politisk prosess der alle parter inkluderes. Saudi-Arabia har en nøkkelrolle.»

Solberg skriver også at «Norge er bekymret over den økte spenningen mellom Saudi-Arabia og Iran».

Oljebånd til Norge

Saudi-Arabias wahabistiske lederskap har i årtier vært en av de viktigste drivkreftene bak radikal islamisme. Gjennom sin oljeformue har landet nøret opp under og finansiert jihadisters terror.

På hjemmebane har regimet ifølge norske diplomater i Riyadh de siste årene «strammet inn skruene på det allerede begrensede spillerommet menneskerettighetsforsvarere», ifølge et notat.

Samtidig vil Norge ha et godt forhold til oljerike Saudi-Arabia. Tidligere utenriksminister Børge Brende var flere ganger i Riyadh som del av Norges forsøk på å knytte tette bånd til en ny generasjon saudiske ledere, ikke minst Mohammed bin-Salman.

Saudiske myndigheter har tidligere beskrevet Norge som «en av våre beste venner i Europa».

Ali Abdullah Saleh
DØDSFELLE: Saudi-Arabia bombet presidentpalass, og eksilpresident vil ha bakkeoffensiv i krigs- og sult­herjede Jemen.

Jemen

Ali Abdullah Saleh sa en gang at å styre Jemen, Midtøstens fattigste land, var som «å danse på hodet til slanger». I 39 år beholdt han makten ved å svinge seg mellom stadig nye allianser.

Men til slutt ble det et dansetrinn for mye, og mandag ble Salehs maktgrep løsnet av en kule i hodet hans.

På vei vekk fra hovedstaden Sana ble han ifølge houthi-militsen, som kontrollerer byen, drept for «forræderi». Videobilder av Salehs lik og feirende houthi-soldater gikk viralt.

Natt til i går svarte USA-støttede Saudi-Arabia med å bombe bygningen Saleh i en årrekke styrte fra, men som siden 2015 har blitt kontrollert av houthiene: presidentpalasset i Sana.

Samtidig gir Jemens saudi-allierte eksilpresident Abd-Rabbu Mansour Hadi ordre om en bakkeoffensiv mot hovedstaden og øker dermed krigsfrykten hos en allerede knallhardt rammet sivilbefolkning.

Fakta

Aktører i Jemen:

• Houthiene: Bevegelse for zaidiene, sjiaretningen som dominerer i Nord-Jemen.

• Ali Abdullah Saleh: Tidligere president som allierte seg med sin gamle fiende houthiene. Drept av houthiene mandag.

• Abd Rabu Mansour Hadi: Internasjonalt anerkjent som president, men anses å ha liten støtte i Jemen.

• Saudi-Arabia: Leder USA-støttet koalisjon i krig mot houthiene.

• Al-Qa’ida på den arabiske halvøy (AQAP). Kjemper både mot houthiene og saudi-koalisjonen.

Kilde: DPA/NTB

Alliansebrudd

Saleh, som både har samarbeidet med al-Qa’ida og vært en av USAs viktigste allierte i «krigen mot terror», ble likvidert etter at han nok en gang ville skifte allianse.

Forrige uke signaliserte han et krumspring mange håpet skulle endre den desperate situasjonen i krigs- og sultherjede Jemen: Et brudd med houthiene og en ny allianse med Saudi-Arabia. Den mektige naboen i nord har siden 2014, med støtte fra USA og Storbritannia, drevet tung krigføring i Jemen.

Drapet på Saleh «kaster alle ballene i Jemen opp i lufta uten at vi vet hvor de detter ned», mener Knut S. Vikør, Midtøsten-ekspert ved Universitetet i Bergen.

– Det store spørsmålet er hva Salehs gamle styrker, en viktig militær faktor i Jemen, gjør videre, sier han til Klassekampen.

Etter Salehs saudi-flørt brøt det i helga ut blodige kamper i Sana mellom Salehs soldater og houthiene.

Men vil Salehs styrker alliere seg med eksilpresident Hadi mot houthiene?

– Det er slett ikke opplagt, sier Vikør, som samtidig peker på at det er store ubesvarte spørsmål knyttet til hvordan stammer i nord vil handle i tida framover.

Hater Saudi-Arabia

Mange frykter at krigen og krisa i Jemen nå vil eskalere ytterligere. Konflikten med Salehs styrker tyder på at houthiene svekkes betraktelig. Men de har fortsatt støtte i store deler av befolkningen.

– Saudi-Arabias krigføring har skapt voldsom anti-saudisk stemning. De ses som en dominant nabo som vil styre Jemen og lar bomber regne over sivilbefolkningen, sier Vikør.

Hadi flyktet til Saudi-Arabia etter at Saleh i 2015 slo seg sammen med houthiene.

Noen år tidligere var det Saleh som hadde flyktet til Riyadh, under den arabiske våren i 2011.

Maktvakuumet han etterlot seg ble etter hvert utnyttet av Salehs gamle fiende: houthi-bevegelsen, en mindre stamme nord i landet, som erobret Sana i 2015.

Sult som våpen

Saleh hadde selv kriget mot houthiene fra 2004 til 2010. Men i 2015 allierte hans styrker seg med dem.

Alliansen bidro imidlertid til at Saudi-Arabias ferske diktator Mohammed bin-Salman bestemte seg for å gå til full krig mot houthiene.

Ved sida av bombingen i allianse med De forente arabiske emirater, bruker Saudi-Arabia en blokade som skaper massesult som våpen mot sivilbefolkningen.

FN anslår at 22,2 millioner mennesker trenger beskyttelse og humanitær hjelp. 11,3 millioner trenger akutt hjelp, mens 8,4 millioner er «ett steg unna sult».

– Overdriver Irans rolle

Saudi-Arabia hevder på sin side at houthiene er en forlenget arm for saudienes erkefiende Iran.

Da houthiene skjøt raketter mot Saudi-Arabia i november, kalte Saudi-Arabias utenriksminister Adel Jubair angrepet «en krigshandling» fra Iran.

FN-observatører har bekreftet rakettene er produsert i Iran, men at de ikke har «bevis på identiteten til selgeren eller leverandøren».

– Saudi-Arabia har alltid overdrevet Irans rolle i Jemen, og stedfortrederkrigen har stort sett vært politisk og retorisk, ikke militær, sier Vikør.

– Iran lager gjerne trøbbel for Saudi-Arabia, og det har nok vært noe støtte. Men omfanget har aldri vært stort, og Iran vil ikke komme inn og gjøre noe militær forskjell, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.