Tirsdag 5. desember 2017
KABALKNEKT: På oppfordring fra Israels Benjamin Netanyahu skal Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner (bildet ), ha bedt Michael Flynn be Russland om stanse en FN-avstemning. 8FOTO: Evan Vucci, AP/NTB SCANPIX
• FBI-etterforskning kaster lys over Israel-plan • Flynn: Ringte Russland for å hjelpe Israel
Løper Netanyahus ærend
Michael Flynn
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.

USA

Etter å ha innrømmet løgner til FBI samarbeider Donald Trumps tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn nå med Robert Muellers Russland-etterforskning av Trump-kampanjen.

Men FBIs mye omtalte etterforskning av Moskvas innblanding i 2016-valget avslører foreløpig ikke Kreml-konspirasjonen mange Trump-motstandere håper skal kaste presidenten ut av Det hvite hus.

Isteden kaster Flynn-siktelsen mer enn noe annet lys over at Trump-administrasjonen, i alle fall i dette tilfellet, ikke opererte på vegne av Vladimir Putins interesser, men på vegne av Benjamin Netanyahu og Israel.

I Washington sirkulerer samtidig igjen rykter om at Donald Trump, til enorme protester fra den arabiske verden, vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Fakta

Trump etterforskes:

• Ledet av Robert Mueller gransker FBI anklager om at kampanjen til Donald Trump konspirerte med Russland i fjorårets presidentvalg.

• FBI etterforsker også hvorvidt Trump ga tidligere FBI-sjef James Comey sparken for å hindre den første etterforskningen.

• Fire tidligere Trump-medarbeidere, blant annet tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, er siktet av FBI.

• Flynn er siktet for å ha løyet til FBI. Tidligere kampanjesjef Paul Manafort er siktet for hvitvasking av penger og skatteunndragelse.

• Så langt finnes det ikke bevis på konspirasjonsanklagene.

«Jared ringte Flynn»

Michael Flynn måtte gå av i februar. Da løy han om at han ikke hadde snakket med Russlands ambassadør Sergej Kisljak om sanksjoner Barack Obama innførte etter anklager om russisk valginnblanding.

Som vitne i FBIs etterforskning har Flynn deretter løyet videre om innholdet i telefonsamtaler med Kisljak.

Det er særlig en samtale 22. desember 2016 som nå vekker oppsikt i USA.

Flynn sier nemlig at det var et høytstående medlem i Trump-staben som ba ham ringe den russiske ambassadøren. Ifølge kilder i Det hvite hus fikk Flynn beskjed fra Trumps egen svigersønn, Jared Kushner.

Så hvorfor ville Kushner at Flynn skulle ringe den russiske ambassadøren?

Koordinert av Netanyahu

Ifølge Flynns vitnemål og FBIs rettsdokumenter var samtalen med Kisljak del av en større innsats på vegne av Israel. Målet var å beskytte Israels interesser i en FN-avstemning om folkerettsstridige israelske bosettinger i Palestina.

Kushner ga Flynn beskjed om å ringe «til utenlandske regjeringer for å finne ut hvordan de stilte seg til resolusjonen» og be om at de «bremset eller nedkjempet FN-forslaget».

«Jared ringte Flynn og sa han måtte ringe hvert eneste medlem av Sikkerhetsrådet og fortelle dem at de må utsette avstemningen», sier en anonym kilde i Det hvite hus til Buzzfeed.

Kushner skal på sin side ha fått beskjed om å ødelegge for resolusjonen fra en gammel familievenn: Benjamin Netanyahu.

«Mye av dette virker å ha blitt koordinert med Israels statsminister», skriver Eli Lake fra Bloomberg News.

Motarbeidet Obama

Dermed jobbet Kushner, som har tette bånd til den israelske lobbyindustrien, aktivt for å undergrave Israel-politikken til avtroppende president Obama.

Geopolitikk og robust lobbyvirksomhet sørger for at Israel er USAs viktigste allierte i Midtøsten. Men under Obama ble forholdet til Tel Aviv stadig surere.

USA har tidligere alltid stemt mot resolusjoner som kritiserer Israel. Men som en av sine siste gester gikk Obama i desember i fjor på historisk vis inn for å stemme avholdende om fordømming av bosettingene.

Han ble ikke bare motarbeidet av Kushner og Republikanerne, men også av tolv demokrater i Senatet. Resolusjonen gikk likevel til slutt gjennom i FN.

Finansierer bosettinger

Kushner-familien er mange­årige venner med Netanyahu, som ved et USA-besøk overnattet i Kushner-residensen. Den gang skal Jared Kushner ha flyttet ned i kjelleren for å overlate sitt rom til Netanyahu.

Fra 2005 til 2016 var Kushner medleder i familieorganisasjonen the Charles and Seryl Kushner Foundation, som har finansiert israelske bosettinger på Vestbredden.

Familieorganisasjonen har også donert minst 300.000 dollar til The Friends of the Israel Defense Forces, en organisasjon for israelske soldater.

Som et ledd i å bedre forholdet til Tel Aviv utnevnte Trump Kushner som sin viktigste Midtøsten-rådgiver og ansvarlig for fredsforhandlinger med Palestina.

Demokrat hyller Kushner

Demokratene raser mot Russlands innblanding i amerikansk politikk.

At Israel bruker amerikanere til å motarbeide sin egen president, har mange i partiet mindre problemer med.

Søndag gjestet Kushner Saban Forum i Washington, arrangert av Brookings Institute og en av de viktigste Israel-lobbyistene i Washington, Haim Saban.

Den mangeårige demokrat-donoren Saban, som puttet 11,5 millioner dollar i kampanjekassa til Hillary Clinton, uttrykte takknemlighet for Kushners forsøk på å velte Obamas resolusjonssmekk.

«Jeg og denne forsamlingen vil takke deg for den innsatsen», sa Saban.

«Takk», sa Kushner og smilte, mens forsamlingen applauderte.

Jerusalem er i spill

Ifølge kritikere jakter ikke Kushner fred i Midtøsten, men forsøker sammen med administrasjonen isteden å styrke interessene til USAs viktigste regionale allierte, Israel og Saudi-Arabia.

Trump-administrasjonens motstand mot atomavtalen med Israels fiende Iran er i så måte helt sentral.

Både Tel Aviv og Riyadh håper Trump-administrasjonen skal forkaste avtalen.

Samtidig sa visepresident Mike Pence senest forrige uke at Trump ennå vurderer å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

«Det vil være steget som kommer til å avslutte enhver mulighet for en fredsprosess», sier Naabil Shaath fra De ­palestinske selvstyremyndighetene.

Vil stilne Israel-kritikk

Ifølge Stephen Walt, forfatter av «The Israel Lobby», har «innsatsen for å stilne kritikk av Israel nådd nye høyder» i USA den siste tida. Harvard-professoren peker på et senatsforslag, sponset av den israelske lobbygiganten Aipac, som vil kriminalisere arbeid for boikott av Israel.

American Civil Liberties Union, Amnesty International og Center for Constitutional Rights har alle fordømt forslaget som en direkte trussel mot ytringsfriheten.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. desember 2017 kl. 14.44
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.