Klassekampen.no
Mandag 4. desember 2017
Norsk i miksen

Kommentar

En refleksjon av tidene vi lever i. Omtrent slik ordla The Recording Academys Neil Portnow seg på tirsdag, da sammenslutningen han leder offentliggjorde årets Grammy-nominasjoner. Der det multikulturelle mangfoldet og sjangerrikdommen ble eksemplifisert av «Despacito». Luis Fonsi, Daddy Yankee og Justin Bieber sin megahit kan nemlig bli den første «spanske sangen» til å vinne Årets sang. «It’s a reflection of the times, something we’re very proud of», fastslo Portnow.

Like stolt er de kanskje ikke når det kommer til kjønnsbalanse. Som det ble påpekt på Twitter, er det i klassisk-klassene til sammen nominert litt over 100 komponister, hvorav under en tidel er kvinner. Stort bedre er det ikke når man ser på de tre største prisene (album, sang og plate): Der har man kun to kvinner blant de 15 nominerte – Lorde for albumet «Melodrama» og Julia Michaels for sangen «Issues». Til gjengjeld kan foregående års merkelige favorisering av hvite artister i albumklassen nå brytes, med Kendrick Lamar, Jay-Z, Bruno Mars og Childish Gambino som mulige vinnere (altså i kamp mot Lorde). Sistnevnte heat må også sies å være en slags konsolidering av det totale gjennomslag for hiphop/R&B som den ledende kommersielle kraft.

Ser man forbi disse aller største navnene, er det gledelig at man i likhet med i fjor kan liste opp flere norske navn blant de nominerte. Duoen Stargate er i Årets sang-klassen nominert for «Issues», sammen med nevnte Julia Michaels. Dessuten bidrar låtskriver Anders Frøen, produsent/låtskriver Cashmere Cat og sanger Anna of the North på tre nominerte plater – henholdsvis Zedd & Alessia Cara-singelen «Stay», The Weeknd-albumet «Starboy» og Tyler, The Creators album «Flower Boy».

I tillegg er det ikke akkurat uventet at Morten Lindberg er nominert i flere priser. Det er vanskelig å holde tellingen, men før årets offentliggjøring var produsenten og hans selskap 2L oppe i 28 nominasjoner. Nå kan fire nye nominasjoner legges til på lista, én for Årets klassiskprodusent, to for Årets surround-album, «So Is My Love» med Ensemble 96/Nina T. Karlsen og «Ståle Kleiberg: Mass for Modern Man», pluss at sistnevnte også er nominert for Best engineered album, classical. Og akkurat «Mass for Modern Man» har Musikkmagasinet et spesielt forhold, siden avisas fotojournalist Tom Henning Bratlie var til stede under innspillingen. Resultatet var fire sider om Lindbergs metode – en reportasje du også finner på Klassekampens nettsider.

De mange nominasjonene til tross, Lindberg står fortsatt uten Grammy-priser. «Etter hvert har det jo også blitt en sport å se om man kan sette nye rekorder; hvor mange nominasjoner er det mulig å skape uten å vinne?», var hans kommentar da den manglende prisen ble tema i nevnte reportasje.

Og til slutt, siden dette er tida for årsoppsummeringer, nok et blikk på nordmenn i utlandet: Popstjerneskudd Sigrid er blant de 16 som kan få den prestisjetunge BBC-utmerkelsen Sound of 2018, i tillegg til at hennes hitlåt «Don’t Kill My Vibe» ifølge britiske NME er årets ellevte beste låt. Heia Norge.

olavo@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 19. desember 2017 kl. 09.00