Klassekampen.no
Lørdag 2. desember 2017
SKATTESTRID: Sammen med Demokratene vil Bernie Sanders stanse Republikanernes skatteplan. Han trenger hjelp av ulydige Republikanere. FOTO: Christopher Olssøn
• Republikanere i skattekamp • Forener Demokrater til kamp
Han raser mot skattefest
LØGNER: Donald Trump villeder tilhengere om Republikanernes skatteplan. FOTO: Joshua Lott, GETTY/NTB SCANPIX
RYAN-HJELPEN: Skatteplanens far Paul Ryan håper å blidgjøre milliardærdonorer med store skattekutt. FOTO: J. Scott Applewhite, AP/NTB SCANPIX
ØKT ULIKHET: Republikanernes skatteplan minner Bernie Sanders og historikere om Den store depresjonen på 1930-tallet.

USA

Donald Trump og Republikanerne vil gi milliardærdonorer de største skattekuttene siden Ronald Reagan svingte skatteøksa på 1980-tallet.

Ifølge en rekke analyser og kritikere er Republikanernes skatteplan en rein rikdoms­overføring fra fattig til rik i allerede historisk ulike USA.

Trumps håp om å vedta sin første større lovendring i Kongressen ble imidlertid torsdag foreløpig hindret av en analyse som viser at planen vil øke USAs underskudd med en billion dollar de neste ti årene.

Fakta:

Skattestrid i USA:

• Donald Trump og Republikanerne håper en omstridt skatteplan skal bli deres første store Kongress-seier.

• Skatteplanen betyr store skattekutt for rike og selskaper og kritiseres knallhardt av Demokratene.

• Skatteplanen vil også øke USAs allerede 20 billioner dollar store underskudd.

• Republikanerne hevder skattekuttene for rike vil komme middelklassen til gode.

Sanders i rampelyset

Planen trenger støtte fra 50 av 52 republikanere i Senatet. Gjeldsfrykt førte til at flere senatorer, som Jeff Flake og Bob Corker, ikke vil støtte planen uten endringer.

Avstemmingen ble utsatt, trolig til fredag, etter at Klassekampen gikk i trykken.

Til velgerne rettferdiggjør republikanerne planen med at skattekutt for de rike vil komme USAs middelklasse til gode. Bernie Sanders, ifølge målingene USAs mest populære politiker, viser til at slik «trickle-down-økonomi» feilet under både Ronald Reagan og George W. Bush.

«Det er en uredelig teori kokt sammen av tenketanker og finansiert av de rike», sier han.

Den uavhengige Vermont-senatoren er helt sentral i motstanden mot eliteangrepet og deltok denne uka i en stor tv-debatt om skattekuttene.

Skatteplanen er forfattet av Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan og partileder Mitch McConnell. De vil blant annet kutte selskapsskatt fra 35 til 20 prosent, og, rett etter Paradise Papers-avsløringene, åpne opp en rekke skatte­smutthull for USAs rike og for selskaper.

Ifølge Tax Policy Center vil 80 prosent av skattekuttene gå til den rikeste prosenten av USAs befolkning. På sikt vil planen bety skatteøkning for 87 millioner middelklasseamerikanere.

Villeder folket

Skattefesten minner mange om forløpet til Den store depresjonen på 1930-tallet, da skattekutt samlet rikdom hos de rikeste.

«Ni tiår senere gjør Republikanerne det igjen og spurter mot et økonomisk stup», skriver historiker Robert McElvaine i The Washington Post.

Analysen som viser at skatte­kuttene vil øke USAs gjeld strider med finansminister Steven Mnuchins løfter om at planen «betaler for seg selv». En departements­analyse Mnuchin hevder beviser påstanden, er ennå ikke presentert. Demokrat-senator og mulig presidentkandidat i 2020 Elizabeth Warren mener Mnuchin kan ha brukt skattebetalernes penger på en analyse som han nekter å offentliggjøre fordi funnene strider med løftene.

Trump har selv villedet grasrottilhengere om skatteplanen. På et folkemøte i Missouri forrige uke lovet han for eksempel at planen er upopulær blant hans rike venner og at den personlig vil koste ham dyrt økonomisk.

Demokratene, som preges av splittelse og kamp om hvilken vei man skal gå etter Trump-sjokket, samles rundt motstand mot skatteplanen.Parti-topp Nancy Pelosi kaller den «katastrofal» og mener den prioriterer «#MilliardærerFørst».

En av partiledelsens sterkeste interne kritikere, Chris Murphy, sier skatteplanen «overfører penger fra de fattig til de rike, fra demokratiske til republikanske stater og tvinger fram nye kutt i utdanning, veier og helse».

Redde Republikanere

Sanders og Demokratene frykter for at Republikanerne vil finansiere underskuddet skattekuttene skaper med ytterlige kutt i USAs gjenværende velferdstilbud – sosiale programmer som Medicare, Medicaid og Social Security.

Skattekuttene vil samtidig ramme minoriteter, som utgjør en stor andel av USAs fattigste, særlig hardt.

Republikanerne er på sin side livredde for å ikke få skatteplanen godkjent. Senator Lindsey Graham har advart om at det «vil bety slutten for oss som parti».

Republikanerne kontrollerer både Senatet og Representantenes hus i Kongressen. Likevel har partiet i løpet av Trumps første år ikke lykkes med å stemme gjennom en eneste større lovendring.

Prestisjeforsøket på å stemme vekk Barack Obamas helsereform mislyktes, og mange store donorer begynner å lure på hva de egentlig har betalt for.

Også en av Trumps største interne kritikere, John McCain, støtter skatteplanen.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 13.36