Klassekampen.no
Lørdag 2. desember 2017
LEDER: Andrés Manuel López Obrador – Amlo på folkemunne – blant tilhengere ved Revolusjonsmonumentet i Mexico by. FOTO: PEDRO PARDO, AFP/NTB SCANPIX
Venstreveteranen Amlo uroer Mexicos maktelite:
Spår valgduell
Undersak

Økonomisk Bermuda-triangel

Forrige mandag klasket Amlo sitt partiprogram på 415 sider i bordet. Med Panama og Paradise papers i ryggen lover venstrekandidaten skjerpet kamp mot pengevasking og finansiell kriminalitet – «Bermuda-triangelet» mellom kapital, narkomafia og politikere – ved å stramme til kontrollen med banksystemet.

Narkohandel, skattesvindel og annen kriminalitet beløper seg til 505 milliarder kroner i året, ifølge en hemmelig regjeringsrapport i oktober som Reuters har fått innblikk i.

Amlo vil innføre strengere bankreguleringer og lengre straffer for økonomisk kriminalitet og skatteunndragelser og -fiffel, inkludert for offentlige ansatte og tjenestefolk.

– Banker og finansinstitusjoner er ikke ofre, men heller hovedansvarlige for en total mangel på kontroll av pengevasking og som tjener på det, mener Amlo.

Det er ikke «Venezuela-sosialisme», men nødvendig opprensking, understreket Amlos parti, Morena. Han vil omfordele offentlige utgifter og sosial velferd uten å øke skatter eller øke gjeldens andel av BNP.

Amlo vil øke investeringene i infrastruktur, men stanse president Enrique Peña Nietos prosjekt på 13 milliarder dollar på flyplassen i Mexico by. Amlo vil at Mexico innstiller Nafta-forhandlingene til etter valget i juli, fordi han mener Peña Nieto mangler den nødvendige legitimiteten til å representere landets interesser.

José António Meade
TAR GREP: Mexicos regjeringsparti åpner for partiløse presidentkandidater i håp om å stagge venstresida.

MEXICO

Mandag gikk Mexicos partiløse finansminister José António Meade av for å melde seg på i kampen for å bli presidentkandidat for regjeringspartiet Partido Revolucionario Institucional (PRI). Partiet regjerte uavbrutt fra 1929 til 2000, og kom tilbake til makten i 2012 med Enrique Peña Nieto, dagens president.

Han kan ikke stille til gjenvalg for en ny seksårsperiode ved valget i juli, og søndag starter PRI registreringen av presidentkandidater fram mot nomineringskongressen 18. februar.

Fakta:

Valg i Mexico:

• 1. juli 2018 holdes det valg på president, nasjonalforsamling og senat i Mexico.

• Sittende president Enrique Peña Nieto kan ikke stille til gjenvalg. Søndag begynner partiet hans, PRI, registrering av presidentkandidater.

• Andrés Manuel López Obrador, også kalt Amlo, leder på målingene. Han er tidligere ordfører i Mexico by med bakgrunn fra venstrepartiet PRD.

Urokråka Amlo

Mexico bys tidligere borgermester, Andrés Manuel López Obrador, har toppet målingene i lang tid. Amlo (64), som han heter på folkemunne, har spredd frykt langt inn i PRIs rekker. Han skaper også uro i opposisjonen, både i det ultrakatolske og markedsliberalistiske Partido Acción Nacional (PAN), og i Partido de la Revolución Democrática (PRD) som han tidligere ledet.

Amlo har for alvor kommet på banen med sitt Movimiento Regeneración Nacional (Morena) som han var presidentkandidat for i 2012.

Forskyvninger i det politiske landskapet, presset fra president Donald Trump og Mexicos interne problemer og politiske skandaler fikk PRI til å åpne for presidentkandidater som ikke er partimedlemmer i nominasjonsprosessen.

Statuttene ble endret i august. Det er her partiløse Meade (48) kommer inn.

Han har gått inn og ut av departementene: energi- og finansminister under president Felipe Calderón (2006–12) fra PAN, utenriks-, sosial utviklings- og finansminister under Peña Pieto.

Meade anses som PRIs favorittkandidat fordi han framstår som kompetent i politiske kretser og ikke er berørt av de mange korrupsjonsanklagene og politiske skandalene som hefter ved partiet og administrasjonen, inkludert presidenten.

PRI vil ha en tverrpolitisk kandidat som kan demme opp for Amlo ved å samle stemmer fra både PRI, PAN og de på venstresida som misliker den ofte kontroversielle Amlo etter mange harde politiske feider.

Andre mulige kandidater, som undervisningsminister Aurelio Nuño og helseminister José Narro, når ikke opp i målingene mot Amlo. Nuño (snart 40) er tidligere stabssjef for Peña Nieto og står så tett på presidenten at alt som hefter ved ham, smitter over på den antatte kronprinsen.

– Ærbar og ærlig

– Den sosiale hovedbekymringen i den meksikanske offentligheten er korrupsjon og straffefrihet, og Meade har rykte for å være ærbar og ærlig – og han er ærbar og ærlig, fastslår PRI-veteranen Heriberto Galindo overfor Reuters.

Galindo og andre PRI-kilder som Reuters har kontaktet, peker på Meade som den sannsynlige kandidaten – ikke Nuño eller innenriksminister Miguel Ángel Osorio, en tidligere antatt kronprins som får svi for ikke å ha maktet å bekjempe narkokartellene.

Meade er mindre profilert og har et stykke å gå. På målingen til Buendia & Laredo i forrige uke lå han hele 14 prosentpoeng etter Amlo. Målingen til Mitofsky fra oktober viser at PRI ligger ikke altfor langt bak PAN og Amlos parti Morena, med 18 prosents oppslutning. Men PRI har den desidert største negative vurderingen: over halvparten av velgerne tar avstand fra partiet.

Igjen et signal om at PRI trenger en kandidat som kan si å ha reine hender, sier tidligere finansminister Ernesto Cordero til Reuters.

Alt tyder på at utenriksminister Luis Videgaray, som er nær rådgiver til Peña Nieto, stiller seg bak Yale-økonomen Meade for å sikre at politikken ligger fast. Peña Nieto selv har til nå vært mer tilbakeholden.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 13.37