Klassekampen.no
Lørdag 2. desember 2017
Pass opp: Problematikken knyttet til unge, usikre gutter og eldre, erfarne menn, må tas opp innad i det homofile miljøet, skriver forfatteren. Foto: Erik Simander, NTB scanpix
Kåte gutter som ingen tror er ofre

#Metoo

Under Metoo-kampanjen har flere etterlyst gutter som ofre og kvinner som overgripere. Sannheten er at det stort sett er menn som voldtar kvinner og menn. I de tilfellene der kvinnen er overgriper, er offeret et barn.

Men spørsmålet kan belyse en glemt gruppe: De homofile, unge guttene.

Jeg har jobbet som politietterforsker i Oslo siden 2009, i stor grad med overgrep. Jeg har kun snakket med tre gutter som har vært ofre. Historiene deres var ganske like.

Guttene var over seksuell lavalder, men under 18 år. De ble invitert hjem til en eldre mann som ga dem alkohol. De ble sterkt beruset, la seg til å sove og våknet av at den eldre mannen hadde samleie med dem. Alle fortalte at de kjente flere som hadde opplevd det samme. Det må være et stort mørketall.

I ett av tilfellene ransaket jeg hjemmet til den eldre mannen og fant blanke CD-er som jeg undersøkte. De inneholdt over hundre gutter avbildet nakne. Bildene var fra mannens leilighet og varebil. Vi kunne ikke se på bildene om guttene var over eller under seksuell lavalder, men de var utvilsomt under 18 år. På bildene så det frivillig ut, det slo oss ikke at dette var barneporno.

Det er vel den største feilen jeg har gjort som politi.

Hadde dette vært jenter på seksten-sytten år, ville alarmen gått. Media ville skrevet om saken og samfunnet ville blitt rystet. Men en kåt gutt er jo ikke et offer? Homofile, unge gutter er veldig sårbare. De har levd med en fortrengt seksualitet, som de plutselig skal leve ut. De er svært populære i deler av det homofile miljøet. Guttene får tilgang til leiligheter i byen og gratis alkohol, det er en ny verden som åpner seg.

Av og til må de gi noe tilbake. I de fleste tilfeller er det sikkert frivillig og en del av det å godta sin seksualitet, men det kan ikke alltid være svaret.

Det er viktig at det homofile miljøet står sammen og tar tak i problematikken knyttet til unge, usikre gutter og eldre, erfarne menn. Guttene som er ofre, kan finnes blant dere, og de våger ikke å snakke.

Flertallet blant de homofile er helt sikkert menn som respekter partneren, som støtter og bryr seg om de nye guttene som endelig våger å være seg selv. De homofile er en gruppe som har måtte kjempe for sine rettigheter i samfunnet, som fortsatt kjemper. Men det er kanskje på tide at kampen også tas innad.

Jeg skal være den første til å beklage innlegget hvis dette ikke er et problem. Enn så lenge må dere ha meg unnskyldt, jeg tror vi trenger å undersøke det.

eirikforfatter@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 13.42