Klassekampen.no
Fredag 1. desember 2017
MILITARIST: Liv Signe Navarsete.
Det stadig mer militaristiske Senterpartiet.
Russisk skyts

For å få «orden» i spørsmålet om «våre verdier», foreslår Arbeiderpartiet at 40 prosent kvinneandel i styrene for tros- og livssynssamfunn skal lovfestes. Dette er ingen bagatell – det offentlige gir hvert år over fem milliarder i støtte til folk som tror det ene eller andre. Jeg har en mye enklere løsning: Sett strek over offentlig støtte til denne typen virksomhet. Folk må få tro nøyaktig hva de vil, men bør finansiere sin hobby sjøl – i likhet med alle oss andre som bedriver forskjellige former for fritidsaktivitet.

Dette bringer meg til professor Terje Tvedt. Marxist-leninist i ungdommen, i dag en av altfor få innen akademia som tar ordet i offentlig debatt. Tvedt tør utfordre hva de fleste av oss kaller «universelle verdier» – hvori inngår likestilling, demokratiske valg, ytringsfrihet og lignende. Problemet er at hele den muslimske verden mener noe helt annet, nemlig at sharia står over alle andre lover.

Så her går vi rundt og bare venter på at halve menneskeheten skal oppdage at de er på villspor. En smule arrogant, kanskje?

Jeg veit ikke om arroganse er rett uttrykk, men noen ganger renner det over for militaristene – og jeg slutter aldri å la meg overraske av at det er kvinner som står i front for norsk opprustning. Anniken Huitfeldt (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp), Ine Marie Eriksen Søreide (H). I Politisk kvarter onsdag krangla Ap og Sp om hvem som ville øke forsvarsbudsjettet mest. I en oppheta debatt sa Navarsete dette – det handla om hvor tunge stridsvognene skal være:

«Dei såkalt tunge vognene er jo ikkje tunge fordi det er tilfeldig. Dei er tunge fordi de skal stå imot russisk skyts!»

Ooops! Når ble Russland vår fiende? Én gang har russiske tropper befunnet seg på norsk jord, den gang for å frigjøre landet vårt fra nazi-helvete – før de raskt trakk seg tilbake til sovjetisk territorium. Men nå skal altså Senterpartiets tunge stridsvogner stå imot «russisk skyts»?

Man skal være forsiktig med å kalle et menneske krigshisser, men dette utsagnet kommer farlig nær. Russland er vår nærmeste og beste nabo gjennom hundrevis av år. Hva ville vi ment, om en russisk parlamentariker hadde sagt at «vi må ha nye stridsvogner, fordi de må stå imot norsk skyts»?

Har du forresten merka deg at Russland er den eneste atommakta som sender sin ambassadør til utdelinga av Nobels fredspris i år? Storbritannia, USA og Frankrike utkommanderer tjenestemenn på lavere nivå, i protest mot at årets pris går til forbud-mot-atomvåpen-organisasjonen Ican.

Og da er vi plutselig over i Nobelkomiteen og Carl I. Hagen, gitt!

SV og Rødt har nå grepet muligheten, og takk for det. Alle, i hvert fall nesten alle, skjønner at Carl I. Hagen ikke er egna som medlem av en fredskomité. Nå gjør SV og Rødt det Mao Zedong i et heldig øyeblikk betegna som «å gjøre en dårlig ting om til en god ting». Sett folk som har greie på fredspolitikk inn i Nobelkomiteen, ikke avdanka politikere.

Ukas lydspor: Björk – «Utopia».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Terje Tvedt tør utfordre hva de fleste av oss kaller ‘universelle verdier’»

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 11.42