Klassekampen.no
Fredag 1. desember 2017
KRIGSTYPER: Nord-Koreas oppskyting av en interkontinental ballistisk rakett tirsdag preger nok en nyhetssending i Seoul i Sør-Korea. FOTO: Ahn Young-joon, AP/NTB SCANPIX
Washington møter krav om ny Korea-kurs etter nok en rakettoppskytning:
Ber Trump skifte spor
SKIFTE: Trump-administrasjonen bør begynne å behandle Nord-Korea som en atommakt, mener USAs tidligere Kina-ambassadør.

Korea

Med oppskytningen av det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-15 tirsdag har Nord-Korea krysset terskelen for stater som besitter både atomvåpen og avansert raketteknologi. Det konstaterer Max Baucus, som var USAs ambassadør til Kina fram til januar, overfor CNN.

Det er nå på tide å lose Pyongyang inn i atomvåpenklubben, mener Baucus. Han mer enn antyder at Washington er nødt til å legge om sin politikk overfor Nord-Korea.

Baucus, som nylig besøkte Beijing, sier til fjernsynskanalen som ligger i daglig krig med president Donald Trump, at gamle kontakter er overrasket over at USAs fall på den diplomatiske arenaen har skjedd raskere enn ventet.

Fakta:

Hwasong-15:

• Missilet er siste tilskudd i Nord-Koreas rakettprogram. Det ble skutt opp første gang 28. november og er en videreutvikling av Hwasong-14 som ble testet 4. juli.

• Missilet nådde rundt 4475 kilometers høyde. Det slo ned etter 950 kilometer. Flatere kurve tilsier at den kan nå det meste av USAs fastland uten stridshoder.

• Ble skutt opp fra test­anlegget San-ni ved Pyongyang.

• Nord-Korea tester raketter fra ulike utskytningssteder, inkludert mobile anlegg. Det påpeker Japans forsvars­minister Itsunori Onodera,

Steng oljekranene!

Under hastemøtet i FNs sikkerhetsråd onsdag kveld gjentok FN-ambassadør Nikki Haley USAs oppfordring til å skru igjen oljeforsyningene til Nord-Korea, noe som vil få dramatiske følger for en allerede hardt prøvet nordkoreansk befolkning gjennom vinteren.

Det kan sende flyktning­strømmer over Yalu-elva inn i Nordøst-Kina. En full kollaps i Pyongyang vil trekke med seg Sør-Korea, som ikke har bærekraft til å overta Nord-Korea, slik Vest-Tyskland kunne under gjen­foreningen med DDR.

– Vi trenger at Kina gjør mer, sa Haley og utfordret president Xi Jinping som «har en mulighet til å gjøre det rette til fordel for alle land».

Hun ba alle land bryte diplomatiske og økonomiske forbindelser med Pyongyang.

Kina var skarpe i sine fordømmelser i Sikkerhetsrådet, men Beijing hadde ikke kommet med flere offisielle reaksjoner da Klassekampen gikk i trykken.

Russland var derimot raskt ute med å avslå oppfordringen til å bryte forbindelsene, stadfestet utenriksminister Sergej Lavrov. Moskva har «overtatt» en del av de økonomiske forbindelsene med Nord-Korea etter at Kina trappet ned sine.

Først stanset Kina importen av kull for resten av året i februar. I september stanset Beijing importen av mineraler og sjømat, som reaksjon på forrige rakettoppskytning.

Russlands president Vladimir Putin mener at sanksjoner og press ikke løser Korea-konflikten. Under møtet i Sikkerhetsrådet gjentok Kinas representant det kinesisk-russiske forslaget om at Pyongyang fryser sitt atomvåpen- og rakettprogram, og at USA stanser sine militærøvelser i Sør-Korea og farvannene rundt for å skape åpning for forhandlinger.

Mandag starter den fem dager lange flyøvelsen «Vigilant Act» som er blitt forsterket med ytterligere seks F-22 Raptor jagerfly fra den amerikanske basen på Okinawa i Japan.

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia oppfordret USA til å avblåse øvelsen fordi den vil «piske opp en allerede eksplosiv situasjon».

Undervurderte Kim

Sue Mi Terry, tidligere CIA-operatør i Korea, nå ved tankesmia Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington, sier til CNN at «vi» har undervurdert hvor raskt utviklingen i Nord-Korea har gått, selv om det ikke var helt uventet.

Hun mener Pyongyang har ett år fra å ferdigstille programmet og er oppsatt på å nå dit og derfor vil ignorere presset fra FN-sanksjoner.

Pyongyang er heller ikke interessert i invitasjonen til Sør-Koreas president Moon Jae-in fordi de vet at USA styrer politikken, understreker hun.

Pyongyang betegner testen av Hwasong-15, en videreutvikling av Hwasong-14, som «gjennombrudd», eller «feilfri», med Kim Jong-uns ord, og uttaler offisielt at Nord-Korea «endelig har virkeliggjort den store historiske oppgaven med å ferdigstille den statlige atomære styrken».

Tre etterretningsanalytikere sier til Reuters at de jobber med å fortolke de siste uttalelsene fra Pyongyang, i samme baner som da Pyongyang tok rakettpause fra september fram til tirsdag: Skyldtes pausen sesongmessige justeringer, eller var oppholdet invitt til dialog?

Satt på terrorliste

Uansett ble den eventuelle åpningen skutt ned av president Donald Trump, som fortsatte med sine trusler etter at han i FNs hovedforsamling sa USA ville «fullstendig ødelegge» Nord-Korea om nødvendig om Pyongyang ferdigstilte atom- og rakettprogrammet.

– Om krigen bryter ut, vil det nordkoreanske regimet bli fullstendig ødelagt, fulgte Haley opp i Sikkerhetsrådet.

Under en tale om skatteforslaget som er til behandling i kongressen, kalte Trump Kim igjen for «Little Rocket Man» og la til:

– Han er en sjuk hundevalp.

Spørsmålet etterretningsanalytikerne stiller seg er om «gjennombruddet» er invitt til forhandlinger fordi Pyongyang angivelig har bedre kort på hånda.

USAs sjefforhandler Joseph Yun underslår ikke at dette kan være tilfelle, skriver Financial Times.

Den engelskspråklige, halvoffisielle avisa China Daily signaliserer på lederplass at rakettoppskytningen har sammenheng med at USA nylig førte Nord-Korea opp på lista over land som støtter internasjonal terrorisme.

President George W. Bush strøk Nord-Korea av lista i 2008.

Reaksjonene i Pyongyang var krasse. Selv om den direkte sammenstillingen som China Daily gjør, undervurderer dynamikken i Pyongyangs rakettprogram, kommer avisa med en vurdering som trolig har et mer enn halvoffisielt stempel, tross de offisielle og oppriktige kinesiske fordømmelsene:

«Klokka tikker ned for ett av to valg: å lære seg å leve med at Den demokratiske folkerepublikken Korea har atomvåpen eller å sette opp snublesnor for et verste tilfelle-scenario», skriver avisa.

Det er i tråd med ambassadør Baucus’ betenkninger og et spørsmål som vil komme opp på den tillyste internasjonale konferansen i Canada i januar for å finne «bedre ideer» med hensyn til Nord-Korea, opplyser kanadiske tjenestemenn til Reuters.

Det tok 52 år før president Barack Obama 17. desember 2014 innrømmet at USAs politikk overfor Cuba hadde vært feilslått.

Andre trekker fram atomavtalen mellom Iran og stormaktene fra 2015.

Trump undergraver politikken på begge fronter, og observatører bemerker at hans truende og fornærmende utfall har intet snev av konfutsiansk respekt som er gangbar i Øst-Asia.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 11.46