Onsdag 29. november 2017
• Sjuende runde i Syria-samtaler • Assad satser på militær seier
Ingen Syria-enighet i sikte
RUNDE SJU: Etter at IS-kalifatet er revet opp, posisjonerer frontene seg langs gamle krav og posisjoner.

syria

Det er åpenbart å ta for hardt i å hevde at FN sparket i gang den sjuende runden i Genève-forhandlingene om Syria i går. Rammene rundt er ikke mer lovende enn ved de seks foregående rundene, bortsett fra situasjonen på bakken har totalt endret seg:

Assad-regimet kontrollerer nå vel 55 prosent av territoriet. Iranske tjenestemenn som nylig besøkte Damaskus indikerer at nye militære offensiver er i vente, mot opprørskontrollerte områder i nordvest, i provinsene Idlib og Aleppo mot grensa til Tyrkia, og i sørvest mot Jordan og Israel i Deraa-området opp mot Golanhøydene, melder Reuters.

Det er innenfor rammene av dagens militære situasjon. De forandrer seg om det kommer en offensiv mot Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria i nordøst som omfatter kurdiske områder i Rojava, (Vest-Kurdistan), hvor det denne uka er valg til lokale råd.

Fakta

Neste runde om Syria:

• Sjuende runde i Syria-samtalene i Genève åpnet i går.

• Øverste forhandlingskomité (HNC) i Riyadh har gjentatt kravet om at president Bashar al-Assad må gå av ved innledningene av en politisk prosess om grunnlov og valg.

• Med i delegasjonen på 50 personer er folk fra Cairo Forum og Moscow Forum.

• Russland har invitert til «nasjonal dialog»-konferanse for Syria i Sotsji i februar for å nedsatte en grunnlovskomité.

• SDF, med kurdiske YPG, er fortsatt ikke invitert til Genève eller Sotsji. Tyrkia vil at USA stanser alle leveranser til YPG.

• SDF advarer mot tyrkiske angrep i enklaven Afrin.

Genève VII

Delegasjonen fra president Bashar al-Assad ankommer først i dag. Den innlagte forsinkelsen er protest mot siste utspill fra den Riyadh-baserte opposisjonen, Øverste forhandlingskomité (HNC). I forrige uke gjentok opposisjonen at den politiske prosessen om grunnlov, reformer og valg «ikke kan skje uten at Bashar al-Assad og hans klikk går av i starten av interimsperioden», heter det i kommunikeet fra Riyadh.

«Tilbake til start», skriver Assad-avisa al-Watan.

HNC-delegasjonen er likevel i Genève fordi «Assad-regimet ikke må få lov til å spille på tida mens folk ble beleiret og bombet», sier delegasjonsleder Yahya al-Aridi.

HNC jakter dessuten på svar på hvordan USA stiller seg i den nye situasjonen etter IS-kalifatets fall. I juli varslet Washington at CIA offisielt vil trappe ned på støtten til opprørsgruppene i Syria og stanse våpenforsendelser.

Møtet som den syriske opposisjonen holdt i Washington i begynnelsen av november ga ingen svar, og utsiktene for Genève-møtet er heller dunkle, lyder det i diplomatiske kretser, melder nyhetsbyråene. Få, om noen, ser hvor kompromisset skulle komme ut fra posisjonene.

Dermed ligger de gamle motsetningene fortsatt på bordet, mens Assad-styrker og russiske fly angriper de opprørskontrollerte delene av Øst-Ghouta i utkanten av Damaskus.

Maratonmøter

Assad-regjeringen kommer til Genève på bakgrunn av samtalen presidenten hadde med Russlands president Vladimir Putin i Sotsji forrige mandag, to dager før Putin møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i OL-byen.

Assad forpliktet seg til å ha samtaler om de konkrete temaene som den egyptiske diplomatiske veteranene Ramzy Izzeldin Ramzy, stedfortreder for FN-utsendingen Steffan De Mistura, streker opp for Genève, ifølge AFP: ny grunnlov, reformer, regjering, valg og bekjempelse av terrorisme.

Det er i innholdet og rekkefølgen kennelen ligger begravet. Ikke minst er spørsmålet hvem Assad inkluderer i «alle», som da han i Sotsji sa at han er «klar for dialog med alle som ønsker å bidra til en politisk løsning».

På Riyadh 2-konferansen i forrige uke forsøkte HNC å breie ut fronten ved å inkludere flere uavhengige og grupper fra både det såkalte Kairo-forumet og Moskva-forumet. HNC-møtet åpnet med at den kompromissløse Riyad Hijab, en kort periode statsminister under Assad, gikk av. Møtet etterlot likevel ikke den konsensus som Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir krever må ligge til grunn for å løse krisa i Syria.

Det innebærer nye slag om innholdet i FN-resolusjon 2254 om våpenhvile og politisk løsning i Syria. Dessuten inngår ikke Hayat Tahrir ash-Sham, det seneste tilskuddet av al-Qa’ida, som har den sterkeste slagkraften blant opprørsgruppene, i HNC.

Tyrkias rolle

Det mest usikre kortet for tida er forholdet mellom Tyrkia og USA, og hva som skjer i Rojava og den kurdiske enklaven Afrin lenger vest hvor det står tyrkiske invasjonssoldater oppmarsjert.

President Erdogan veksler mellom å ville gå i dialog med Assad, slik det ble sagt etter Sotsji-møtet med Putin og Rouhani, og å gjenta at Assad må gå. Det siste er Ankaras opprinnelige krav fra starten av Syria-konflikten, slik talsmannen for regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), Mahir Unal, gjentok torsdag i forrige uke, ifølge AP.

Dette skal Erdogan ha gjort klart for Putin og Rouhani. Dermed synes det som om Erdogans invitt til «dialog» med Assad henger på at han forsøker å ta kontroll over de kurdiske områdene langs grensa og knuser de kurdiske militsene Folkets/Kvinnenes forsvarsenheter (YPG/YPJ).

Militsene er ryggraden i Syrias demokratiske styrker (SDF) som den vestlige delen av USA-koalisjonen har støttet.

Verken SDF eller det kurdiske Demokratisk samlingsparti (PYD), den politiske delen av YPG/YPJ, er invitert til forhandlingene, verken til Genève eller konferansen «nasjonaldialog for Syria» som Russland har invitert til i Sotsji, nå utsatt til februar, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Trump og Erdogan

Situasjonen i Rojava setter Tyrkia opp mot USA. YPG er mer opptatt av å erobre territorium enn å bekjempe IS, anklaget Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavosoglu for to uker siden. Siden har Ankara vært på USA.

Fredag snakket USAs president Donald Trump på telefon med Erdogan og fortalte at han hadde gitt instruksjoner om at det ikke skal gis våpen til YPG/YPJ, ifølge tyrkiske uttalelser.

Like etter uttalte Eric Pahon, talsmann for Pentagon, at «vi gjennomgår løpende tilpasninger av den militære støtten som vi har gitt til våre kurdiske partnere» i hensikt «å hindre IS fra å komme tilbake».

Ankara krever garantier for USAs løfter om å stanse våpenforsyningene, ifølge visestatsminister Bekir Bozdag fordi selv om Trumps «Vi vil ikke gi våpen», er viktig, har det «lite verdi om det ikke blir fulgt».

SDF innretter seg på «justeringene», sa en talsmann til Reuters søndag. I øyeblikket kan de amerikanske spesialstyrkene i Rojava framstå som bolverk mot tyrkiske angrep.

Det kan raskt endre seg. I den rådende situasjonen kommer Assad-styrkene og Russland sannsynligvis ikke til å utfordre deeskaleringssonen rundt at-Tanf-basen i grensetraktene mot Jordan og Irak, der USA har kontroll sammen med andre vestlige styrker, inkludert norske soldater, ifølge flere rapporter.

Korridoren fra Iran til Libanon, «Sjiaveien», er opprettet.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 10.37
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.