Lørdag 25. november 2017
MERKELS REDDENDE ENGEL? Lederen i det sosialdemokratiske partiet Martin Schulz har forberedt seg på opposisjon. Nå kan han i stedet gå i regjering med Angela Merkel. Her på en demonstrasjon mot oppsigelser i Siemens.Foto: Kay Nietfeld, AP/NTB scanpix
SPD-leder Martin Schulz møter likevel Angela Merkel til forhandlinger:
Kan redde Merkel
KLEMME: Sosialdemokratene i Tyskland er i dyp krise etter mange år i koalisjon med Merkel. Nå går partiet likevel inn i forhandlinger om en ny koalisjons­regjering.

Tyskland

Europas mektigste kvinne står fremdeles i fare for å miste makten. Den tyske kansleren Angela Merkel har ikke lykkes med å danne regjering etter valget 24. september i år, og hun mangler flertall i den tyske nasjonalforsamlingen.

Etter at forhandlingene med det liberale høyrepartiet FDP og De grønne strandet, ser Merkel seg nå mot venstre, til et svært motvillig sosialdemokratisk parti.

De tyske sosialdemokratene (SPD) er i en dyp krise, og partiet har forberedt seg på opposisjon. Nå blir likevel partiledelsen tvunget til å snakke med Merkel om en ny regjering.

Fakta

Slik gikk det tyske valget 24. september:

• CDU/CSU (kristeligdemokratisk): 35,0 prosent. Ned fra 41,5 prosent i 2013.

• SPD (sosialdemokratisk): 20,5 prosent. Ned fra 25,7 prosent i 2013.

• AfD (høyrepopulistisk): 12,6 prosent. Opp fra 4,7 prosent i 2013.

• FDP (liberalistisk): 10,7 prosent. Opp fra 4,8 prosent i 2013.

• Die Linke (sosialistisk): 9,2 prosent. Opp fra 8,6 prosent i 2013.

• Grüne (grønne): 8,9 prosent. Opp fra 8,4 prosent i 2013.

Dårligst siden krigen

24. september i år gjorde partiet sitt dårligste valg etter andre verdenskrig, med 20,5 prosent av stemmene. SPD er dermed i en alvorlig krise – etter å ha sittet i koalisjonsregjeringer med Merkel i åtte av de tolv siste årene.

Etter katastrofevalget i september sa partileder Martin Schulz nei å gå inn i en ny koalisjon. Han mente at partiet nå må bli et opposisjonsparti.

Schulz har stått på sitt også etter at regjeringsforhandlingene mellom Angela Merkels kristendemokrater (CDU) og fridemokratene (FDP) brøt sammen søndag i forrige uke. I fire dager nektet SPD-lederen å snakke med Merkel om muligheten for å danne regjering.

I går meldte tyske medier at Schulz likevel har byttet mening. I begynnelsen av neste uke skal han derfor treffe Merkel til en prat i Bellevue-slottet i Berlin, der den tyske presidenten holder til.

Presset til forhandlinger

Det er Süddeutsche Zeitung som melder om møtet, som skal finne sted enten mandag eller tirsdag. Temaet for møtet er koalisjonsregjering, og det er den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier som har presset det fram.

Steinmeier har vært en lederskikkelse i SPD i en årrekke og var utenriksminister i begge koalisjonsregjeringene mellom Merkel og sosialdemokratene.

Steinmeier ble valgt som tysk president i mars i år – en posisjon som innebærer en del formell makt. I det tyske politiske systemet er det opp til presidenten å oppløse nasjonalforsamlingen og dermed utløse nyvalg.

Det kan Steinmeier velge å gjøre dersom Merkel blir valgt til kansler med bare simpelt flertall – og ikke med minst halvparten av stemmene i Bundestag.

Etter at den politiske krisa var et faktum sist søndag, har Steinmeier sagt at han ikke ønsker et nyvalg. Han vil heller at partiene finner en løsning – en oppfordring som spesielt har gått til hans eget parti, sosialdemokratene.

Medlemmene avgjør

Det sosialdemokratiske partiet er splittet i synet på regjeringsdeltakelse, og fredag ettermiddag annonserte Martin Schulz at spørsmålet skal avgjøres av partiets egne velgere.

Schulz skriver i en twittermelding at president Steinmeier har «kalt partiene inn til samtaler med en dramatisk appell», og at CDU vil delta i disse samtalene.

Samtidig skriver Schulz at dersom samtalene «fører til at vi nok en gang vurderer en regjeringsdannelse, skal SPD-medlemmene avgjøre utfallet i en avstemning».

Det er ifølge Süddeutsche Zeitung stor motstand innad i det sosialdemokratiske partiet mot å gå inn i en ny koalisjon – men dersom høyreliberalistene i FDP nekter å støtte Merkel, er støtte fra SPD det eneste som kan gi kansleren flertall.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?