Onsdag 22. november 2017
NYE BEITEMARKER: Lokalavisenes satsing på live-strømming av fotballkamper har gitt resultater. Her rigger en journalist fra Østlendingen kamerautstyret under HamkamTalent Cup i august i år. Foto: Jan Morten Frengstad
• Amedia har suksess med direktesendinger av fotballkamper på nett • Har utløst over 10.000 nysalg i år
Fulltreff på live-fotball
Rundt halvparten av Amedias 63 lokal­aviser satser på strømming på nett av fotballkamper. Hittil i år har det utløst over 10.000 nysalg av abonnement.

Medier

Landets største konsern for lokalaviser jakter på nye inntektskilder i den digitale medieøkonomien. Etter mange år med vedvarende opplagsfall, peker pilene igjen oppover. Antallet heldigitale abonnenter er nå 159.000, en vekst på 10.000 på bare tre måneder.

En av de viktigste driverne for opplagsveksten viser seg å være livesendinger forbeholdt abonnenter på nett. Først og fremst fotballkamper, men også strømming av kulturdebatter og folkemøter lokker nye lesere over betalingsmuren.

– Det er ingen andre typer saker som utløser like mange nysalg som strømming av sportsbegivenheter, sier Jostein Larsen Østring, direktør for innholdsutvikling i Amedia.

I alt har Amedias aviser strømmet over 1500 kamper i år. En av fotballkampene som ga best uttelling, var da Lillestrøm tok imot Manchester City i kvinnenes Champions League. Sendingen ble fulgt av 3200 av Romerike Blads abonnenter hjemme i Norge, samt 5500 seere via en engelsk strømmetjeneste. Bare denne kampen alene ga avisa nesten 100 nye abonnenter. «Det eneste vi ikke fikk gjort noe med var at LSK tapte 0-5», rapporterte lokal­avisas foto- og videosjef i en intern presentasjon for Amedias ledelse.

Fakta

Skårer på strømming:

• Amedia har kjøpt rettighetene for strømming av fotballkamper fra andre­divisjon, PostNord-ligaen.

• Amedia har strømmet 1500 fotballkamper i år, også fra lavere divisjoner og alders­bestemte klasser.

• Også kulturdebatter, folkemøter og kommunestyremøter blir lagt ut på nett for abonnenter.

• Amedia anslår at over 10.000 nysalg av abonnement i år er utløst av direktesendinger på nett.

Utløste 800 abonnenter

Rettighetene til eliteseriefotball og internasjonale kamper er blitt en milliardindustri, hvor bare de største mediekonsernene har råd til å by. Amedia har siktet lavere, til andredivisjon i norsk fotball, også kalt PostNord-ligaen. 13 av Amedias lokalaviser har fotballklubber som spiller i PostNord-ligaen, og Amedia har rettighetene til å sende direkte fra samtlige 364 ligakamper. Da første serierunde ble sparket i gang i vår, registrerte Amedias telleapparat nesten 800 nye abonnenter. Hvor mye Amedia har betalt for rettighetene, ønsker ikke Østring å opplyse om, annet enn at prisen er verdt investeringen.

– Det er ikke sikkert vi kan regne dette hjem i nysalg. Men det viktigste for oss er at disse kampene har over 700 seere i snitt. Når det er lokal­avisene selv som dekker kampene, er snittet over 1000, altså som regel langt flere enn de som ser kampen fra tribunen. Disse abonnentene er verdt mer enn noen millioner kroner i investeringer.

Også strømming av fotballkamper i aldersbestemte klasser har vist seg å være en suksessoppskrift for å tiltrekke seg nye abonnenter, ikke minst i yngre aldersgrupper. Amedia strømmer nå fra store arrangementer som Norway Cup og Dana Cup og gir abonnentene mulighet til å følge med på poden hjemme fra sofakroken. Også lokale turneringer og avgjørende kamper i lavere aldersklasser har fått stor oppslutning.

Lokalavisenes journalister kommenterer kampene live, nesten som om det var en fotballkamp på eliteserienivå. For disse kampene betaler ikke Amedia noe som helst i rettigheter.

– Det er overveldende og langt over våre forventninger når hundrevis av abonnenter logger seg på og ser disse kampene i aldersbestemte klasser. Dette viser oss at det er mange som er interessert i å se noen som de kanskje kjenner og som spiller på et av lagene. Vi opplever også at vårt strømmetilbud blir godt mottatt av klubbene, fordi det bidrar til å skape større engasjement og oppslutning, sier Østring.

Laget egne sendebusser

Et av mediehusene som har kommet lengst med å utvikle egne sendinger på nett er Finnmark Dagblad og Finnmarken, som på nett er slått sammen til iFinnmark. Avisa sender 335 kamper i løpet av året live for sine abonnenter, men også andre små og store begivenheter som sykkelritt, skirenn og gudstjenester. IFinnmark har også hjemmesnekret sin egen sendebuss med alt det som skal til av video- og sendeutstyr.

Det samme har Fredriksstad Blad, som har satset på strømming av fotballkamper så vel som livesendinger av folkemøter og debatter. Sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad mener strømmetjenesten er en av de viktigste grunnene til at avisas har økt med 3000 nye digitalabonnenter i år.

Et lokaloppgjør mellom Kråkerøy og FFK i NM ble fulgt på nett av 18.800 abonnenter.

– Vi har kjøpt en gammel veteranbil som NRK eide tidligere, som vi har dekorert med vår logo og tilpasset for vårt bruk. En av våre mest erfarne pressefotografer er omskolert til videofotograf og tv-produsent. Seertallene er over all forventning. Vi trodde først det måtte være noe galt et eller annet sted, sier René Svendsen.

Han viser til at det ikke er uvanlig at selv femtedivisjonskamper får tidoblet seertallet. Men også direktesendinger av opphetede kulturdebatter har fått folk i Fredrikstad og omegn til å trykke på kjøp-knappen for abonnement. En debatt om Inter-City-toget gjennom Østfold i januar ble fulgt av nesten 600 unike seere.

– De gode resultatene i år merkes også på økonomien i avisa. For første gang på flere år kan vi ansette nye folk i stillinger som er blitt ledige. Det har ikke vært noen selvfølge før, sier Svendsen.

jonas.braekke@klassekampen.no

Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.