Mandag 20. november 2017
Merkel vil heller ha nyvalg enn mindretallsregjering
Det kan gå mot nyvalg i Tyskland etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Angela Merkel er lite lysten på å lede en mindretallsregjering.
Publisert: 20 November 20:40
Det kan gå mot nyvalg i Tyskland etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Angela Merkel er lite lysten på å lede en mindretallsregjering.
Natt til mandag brøt regjeringsforhandlingene mellom kristeligdemokratene i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne sammen. Samme dag sa lederen for sosialdemokratiske SPD, Martin Schulz, at partiet fortsatt sier nei til å delta i en regjering ledet av Merkel.
Det betyr at den tyske statsministeren foreløpig kan se langt etter en flertallsregjering. Mandag kveld ga hun beskjed om at hun er «svært skeptisk» til ideen om å danne mindretallsregjering. Hun mener Tyskland trenger en stabil regjering som skal slippe å måtte løpe til nasjonalforsamlingen hver gang den skal ta en beslutning.
– Nyvalg er en bedre vei, fastslo Merkel, og ga samtidig beskjed om at hun ikke har noen planer om å trekke seg.

Ber om flere samtalerSamme dag ba Tysklands president Frank-Walter Steinmeier landets partier om å unngå nyvalg.
– Jeg forventer at alle er villige til å snakke sammen slik at det blir mulig å danne regjering, sa Steinmeier som fastslår at den politiske situasjonen savner sidestykke i Tyskland.
Steinmeier tror det vil vekke undring og bekymring både i Tyskland og andre europeiske land hvis ikke politikerne i Europas største og økonomisk sterkeste nasjon klarer å samarbeide.

Uenige om myeDe siste ukene har de to kristeligdemokratiske partiene CDU/CSU sittet i regjeringsforhandlinger med liberale FDP og De grønne. Men partiene står langt fra hverandre både når det gjelder klima, innvandring og finanspolitikk.
Det var FDP som kastet inn håndkleet natt til mandag. Begrunnelsen var at partiet ikke har fått gjennomslag for sine krav og synspunkter i samtalene.
De siste fire årene har kristeligdemokratene sittet i regjering med sosialdemokratiske SPD, men regjeringssamarbeidet har ført til stor slitasje på partiet, som denne gangen har sagt nei til å sitte i en ny Merkel-regjering.
SPD-leder Martin Schulz sa mandag at partiet fortsatt er fast bestemt på å ikke bli med i en ny storkoalisjon.

– KomplisertStatsviter Thomas Sommerer ved Stockholms universitet påpeker at den tyske grunnloven gjør det komplisert å skrive ut nyvalg.
Samtidig mener han det ikke er noen som egentlig ønsker seg en mindretallsregjering, noe som også har sammenheng med landets rettslige rammeverk.
– Hele grunnloven bygger på stabilitet og en sterk regjeringsmajoritet, sier Sommerer til det svenske nyhetsbyrået TT.

HøyrepopulisterLetingen etter et styringsdyktig flertall ville vært enklere hvis de andre partiene hadde vært villige til å vurdere samarbeid med høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD).
Det er trolig uaktuelt på grunn av AfDs svært strenge innvandringspolitikk og til dels ekstreme retorikk. Partiet, som fikk 12,6 prosent i valget i september, tror likevel det vil tjene på den politiske krisen som har oppstått.
I et eventuelt nyvalg vil AfD gjøre det enda bedre enn sist, sier partiets parlamentariske leder i delstaten Baden-Württemberg, Jörg Müthen, til nyhetsbyrået DPA.
Myndighetene i flere andre europeiske land gir uttrykk for bekymring for den politiske situasjonen i Tyskland.
– Av hensyn til Tyskland og Europa håper vi at vår viktigste partner er sterk, slik at vi sammen kan bevege oss framover, heter det i en uttalelse fra kontoret til Frankrikes president Emmanuel Macron.

(©NTB)
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Mandag 17. desember 2018
• Fredag vedtok Kongen i statsråd at Siv Jensen er inhabil i saker som angår Johan H. Andresen. Årsaken er at Andresen leier ut en hytte på Grimsøya i Oslofjorden til Frp-lederen – trolig til langt under markedspris. Siden leieforholdet ble...
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.