Onsdag 15. november 2017
Australiere jubler for ja til likekjønnet ekteskap
Et klart flertall i Australia har stemt for likekjønnet ekteskap. Ja-siden jubler, og regjeringen har lovet å endre ekteskapsloven innen jul. 
Publisert: 15 November 02:51
Et klart flertall i Australia har stemt for likekjønnet ekteskap. Ja-siden jubler, og regjeringen har lovet å endre ekteskapsloven innen jul. 
Over hele Australia feiret folk da resultatet etter folkeavstemningen om likekjønnet ekteskap ble lest opp klokken 10 onsdag formiddag. 61,6 prosent stemte for, mens 38,4 prosent stemte imot, meldte ABC News.
Nærmere 80 prosent av landets 16 millioner stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble gjennomført per post.
I Prince Alfred Park i Sydney kysset og klemte folk, mens noen lot tårene strømme til lyden av gledesrop. Noen benyttet også anledningen til å fri til sin partner. I sentrum av Melbourne, som ligger i delstaten med størst ja-andel, ble Kylie Minogues sang «Celebration» spilt på full guffe.
– Tiden har aldri gått så sakte før. Følelsene gikk fra angst til nummen til ekte lettelse, sa Amy Jenkins til ABC News. Hun er forlovet med Ella Fabry, som har vært aktiv i valgkampen for ja-siden.

– Ja til kjærlighetFolkeavstemningen er ikke bindende, men statsminister Malcolm Turnbull har tidligere sagt at dersom forslaget får flertall, vil nasjonalforsamlingen debattere og stemme over en lovendring innen jul.
– Millioner av mennesker har talt og uttrykt et overveldende ja til likekjønnet ekteskap. De stemte ja til rettferdighet, ja til forpliktelse og ja til kjærlighet, sa Turnbull da resultatet ble klart:
– Nå er det opp til oss i nasjonalforsamlingen å få gjort den jobben det australske folk har bedt oss om å gjøre.
Statsministeren oppfordrer alle, uavhengig av hva de stemte, om å godta og respektere resultatet.
– I dag feirer vi, i morgen endrer vi loven, sa Turnbull.

Skuffet nei-sideSenator Eric Abetz, som har vært en av de mest aktive på nei-siden, sier han er skuffet over resultatet, men respekterer det.
– Å endre en grunnleggende institusjon som eksisterte lenge før staten vår, er noe som med rette bør avgjøres av innbyggerne, og valgdeltakelsen var høy på tross av alle som hevdet det ikke ville gå, sa Abetz.
Han understreker at han er stolt av alle som stemte nei «på tross av den nådeløse ja-valgkampen ført av mediene, den politiske eliten og kjendiser».
Også statsråd Matt Canavan har vært tydelig på at han er imot likekjønnet ekteskap, men sier han ikke vil forsøke å hindre en lovendring.
– Jeg har hele tiden sagt at jeg vil respektere avgjørelsen til velgerne som jeg representerer, sa Canavan.
(©NTB)
Tirsdag 23. oktober 2018
Å motta saklig kritikk inngår i jobben min som journalist. Men det som skjedde våren 2018, var noe helt annet. Å utsettes for en mobb er ufyselig. Å utsettes for hat er forferdelig. Å mobbes av ukjente mennesker som...
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.