Tirsdag 14. november 2017
Iranske jordskjelvofre ber om mer hjelp 
Mange av boligblokkene som raste sammen under jordskjelvet vest i Iran, skulle tåle enda kraftigere skjelv. Beboerne føler seg ført bak lyset.
Publisert: 14 November 22:35
Mange av boligblokkene som raste sammen under jordskjelvet vest i Iran, skulle tåle enda kraftigere skjelv. Beboerne føler seg ført bak lyset.
Minst 530 mennesker omkom i søndagens jordskjelv, som ble målt til 7.3 og som rammet Kermanshah-regionen ved grensa til Irak aller hardest. Rundt 8.000 iranere ble skadd i dette området.
I Irak kostet skjelvet ni menneskeliv, mens rundt 500 ble skadd. Områdene som ble rammet der, er tynnere befolket og de materielle ødeleggelsene langt mindre.
De materielle ødeleggelsene i Iran er derimot store og tusenvis av familier har mistet hjemmene sine. Mange av dem bodde i såkalte Maskan-e Mehr-boligblokker som ble bygd under tidligere president Mahmoud Ahmadinejad i årene 2005 til 2013.

FattigeGunstige lån fra myndighetene ga mange fattige iranere anstendige boforhold i slike boligblokker, som ifølge myndighetene skulle tåle jordskjelv målt til hele 8.0. Det gjorde de ikke, og mange av dem som nå har mistet hjemmene sine, føler seg lurt.
– Vi var lykkelige fordi vi hadde tatt steget ut av fattigdom, forteller Ali Biabani i Sarpol-e Zahab, en by med 85.000 innbyggere der minst 280 mennesker omkom i skjelvet.
Han mistet hjemmet sitt og står i likhet med mange andre på bar bakke etter skjelvet.
Shahid Shiroudi bodde også i en slik blokk og føler seg lurt av myndighetene.
– Se, alt er ødelagt. Regjeringen kunne i det minste slå en strek over boliglånene våre, sier han.

Krever svarIrans president Hassan Rouhani besøkte Sarpol-e Zahab tirsdag og gikk også hardt ut mot forgjengeren Ahmadinejad.
Mens mange privateide boligblokker sto imot jordskjelvet, raste blokker bygd av myndighetene sammen, konstaterte Rouhani.
– De skyldige må finnes og vises fram for innbyggerne, sa den iranske presidenten.
Byggeprogrammet ble imidlertid kraftig kritisert av eksperter som mente at bygningene hadde altfor dårlig kvalitet, og som fryktet en katastrofe.

Dårlige bygningerIranske redningsarbeidere og innbyggere leter fortsatt i ruinene, men håpet om å finne flere overlevende er nå ute.
Jordskjelvet forårsaket store skader i sju iranske byer og nesten 2.000 landsbyer, og enkelte landsbyer er ifølge myndighetene nærmest slettet fra kartet.
Myndighetene anslår at rundt 12.000 boliger ble lagt i grus, mens 15.000 andre fikk skader under skjelvet
Iran har takket nei til hjelp fra utlandet og opplyser at de har nok ressurser til å håndtere katastrofen på egen hånd.

Overnatter uteTitusener av iranere har overnattet under åpen himmel siden skjelvet, av frykt for at flere bygninger skal rase. Området er rammet av rundt 200 etterskjelv.
Iranske myndigheter planlegger å sette opp 22.000 telt for å huse de hjemløse jordskjelvofrene, og landets forsvar bistår i hjelpearbeidet.
Ifølge det offisielle nyhetsbyrået IRNA er 30 team fra Irans Røde Halvmåne også sendt til området.


(©NTB)
Tirsdag 23. oktober 2018
Å motta saklig kritikk inngår i jobben min som journalist. Men det som skjedde våren 2018, var noe helt annet. Å utsettes for en mobb er ufyselig. Å utsettes for hat er forferdelig. Å mobbes av ukjente mennesker som...
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.