Sammensmelting: Anja Garbareks «comeback» er inspirert av en fotoserie om lastebilsjåfører og filmer om schizofreni.

Velkommen inn igjen

Tett samarbeid: Garbarek og Strømgren er naboer i den samme bygården på Frogner. 24. og 25. mai spilles deres forestilling på Den National Scene – uten han lille på sofaen, får vi tro.

Når Anja Garbarek nå er tilbake, er det med et musikkdramatisk bestillingsverk til Festspillene 2018, i samarbeid med koreograf/regissør Jo Strømgren.

I 1992 ga den 21 år gamle Anja Garbarek ut albumet «Velkommen inn», som alle spådde ville gjøre henne til popstjerne her hjemme. Fire år senere fulgte hun opp med «Balloon Mood», som stadig står som en milepæl innen norsk platehistorie, og må regnes som en av hjørnestenene innen den eksperimentelle norske popmusikken. Fem år senere fulgte «Smiling & Waving». Her var anerkjente musikere som Steve Jansen, Mark Hollis, Robert Wyatt og Richard Barbieri, mens Anja Garbarek selv produserte sammen med Steven Wilson fra Porcupine Tree. Resultatet var nok en strålende og kreativ plate. Etter nye fire år var det klart for hennes fjerde og foreløpig siste album, «Briefly Shaking». Deretter lagde hun musikken til «Angel-A», en film av den franske regissøren Luc Besson. Og så ble det stille. Helt til det nå blir kjent at Festspillene i Bergen har gitt henne frie tøyler til å lage et splitter nytt bestillingsverk.