Klassekampen.no
Fredag 10. november 2017
SKATTESKJUL: Isle of Man.
De burde bures inn i sine skatteparadis.
Legale ransmenn

Det er vanligvis ikke fornuftig å skjære hele grupper av befolkninga over en kam. Kristne, muslimer ... Jeg mener det er på sin plass å gjøre et unntak – for rikfolket som salter ned penga sine i skatteparadis. Professor i skatteøkonomi, Annette Alstadsæter, har kommet fram til at nordmenn i 2007 hadde 76 milliarder kroner i finansielle formuer i skatte­paradis.

76 milliarder! Kulturbudsjettet samme år var på sju milliarder! De 76 milliardene tilhører folk som til daglig mener å ta samfunnsansvar – «det er vi som skaper arbeidsplasser». Hvilket samfunnsansvar!

Det hevdes at det ikke er ulovlig å plassere penger på denne måten. Da lytter vi til The Clash: «I Fought the Law». For dette er i mine øyne reine kjeltring­streker. Hensikten med å plassere formuen i lyssky banker kan ikke være noen annen å betale svært lite eller intet i skatt.

Intet pent syn. Ille når det handler om store, internasjonale konsern. Men i mine øyne enda mer tarvelig når det er snakk om enkeltpersoner som kort og godt gjemmer bort formuen sin. I én hensikt – å unngå bidrag til fellesskapet. Se på dette: På 570 kvadratkilometer – Telemark er i sammenlikning 15.000 kvadratkilometer – bor det drøyt 80.000 mennesker på Isle of Man. Men øya er skattehjem for 957 privatflyeiere!

Jeg misliker også sterkt at noen av «mine» dras inn i denne virksomheten. Bono, vokalisten i U2, har i årevis vært medeier i et kjøpesenter i Litauen, via selskap i Malta og Guernsey. Han er riktig nok registrert som «passiv minoritetseier», et uttrykk jeg mener å kjenne igjen fra regnskapene til en norsk partileder?

Enda verre er det at U2 har flytta sine forretninger fra Irland til Nederland, med ett formål: Å betale mindre skatt. Jeg skjønner fansen som for noen år siden blåste opp en diger ballong i konsertsalen: «U pay tax 2!».

Afghanistan-returer: Arbeiderpartiet abdiserer igjen – «Regjeringen vet best». Denne uka meldte den tidligere NRK-kjempen Arne Wam seg ut, og det gjennom et offentlig brev her i avisa. Om ikke Ap ganske snart blir et «tydelig opposisjonsparti», vil Wam få følge av mange flere. Ap sier ja til dagens returpraksis, samme dag som Nato sender tre tusen nye soldater til Afghanistan – fordi det er så utrygt der!

Men kanskje er det ikke så nøye med «oktoberbarna»? Ifølge Politiets utlendingsenhet har 90 prosent av dem allerede forlatt landet. Til fordel for et liv på gata i Paris eller Roma. Og da har vel Ap/Sp/H og Frp fått det som de vil? Ute av syne, ute av sinn?

Til slutt i dag registrerer jeg at Klassekampen, i hvert fall i noens øyne, må ha tiltrukket seg nye kjøpegrupper. Annerledes kan det neppe tolkes, når et elektronikkfirma annonserer for dette fantastiske tilbudet; det dreier seg om ei enkel taklampe: «Før 5200 – nå KUN 3900!» Dette må være noe for studenthyblene! Løp og kjøp!

Pokalen for ukas uttalelse går til skipsreder Herbjørn Hansson i Dagsnytt 18: «Bare for ordens skyld, fru programleder!»

Ukas lydspor: Ida Jenshus – «Two Worlds».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Det hevdes at det ikke er ulovlig å plassere penger på denne måten»

Artikkelen er oppdatert: 29. november 2017 kl. 10.06