Klassekampen.no
Onsdag 8. november 2017
SURNET: President Lenín Moreno (t.h.) ble hyllet av forgjengeren Rafael Correa under innsettelsen i mai. Siden har forholdet surnet. FOTO: Rodrigo BUENDIA, AFP/NTB SCANPIX
Ecuadors president kastet ut av partiledelse etter feide:
Snur etter seier
Undersak

Moreno bryter med correismo

Ecuador, som fortsatt bruker US-dollar som valuta, ble hardt rammet da den Kina-drevne naturressursboomen i Sør-Amerika ebbet ut. Boomen varte fra 2003 til 2011. Latin-Amerika-regionen som helhet vokste med 3,98 prosent årlig i denne perioden.

Det ga penger til høyst påkrevde sosiale prosjekter som fulgte med «den rosa bølgen» og stabile politiske forhold med flere gjenvalg som følge av at mange latinamerikanske land gikk vekk fra én presidentperiode til to eller flere.

Det samme gjelder Ecuador, i begge henseender. Veksten var på 3,38 prosent årlig fra 2003 til 2011, og grunnlovstilleggene som Rafael Correa la fram i 2014 åpnet for ubegrenset gjenvalg, men først fra 2021, noe som gjorde at valget sto mellom Lenín Moreno og Jorge Glas som etterfølger.

Samtidig som Moreno har lagt om den økonomiske politikken fra Revolución Ciudadana, vil han innføre avgrenset presidentskap til to perioder for å hindre Correa fra å komme tilbake.

Det skal skje gjennom folkeavstemningen som Moreno varslet under sitt program «Regjeringen informerer» 18. september. Den ble offentlig annonsert 2. oktober.

Moreno blir anklaget for å bruke den økonomiske situasjonen og korrupsjonsanklagene til å legitimere dreiningen vekk fra APs plattform i den økonomiske politikken og å kvitte seg med Correa-fraksjonen for å komme ut av Correas skygge.

Guillermo Lasso
BRUDD: Ecuadors president Lenín Moreno har brutt de fleste av sine valgløfter og er i åpen strid med eget parti.

Ecuador

Valget av president Lenín Moreno Garcés til å etterfølge Rafael Corea var bevis på at la marea rosa – den rosa bølgen – i Latin-Amerika ikke var død.

Moreno (64) vant presidentvalget i andre runde 2. april i spissen for Alianza País (AP) mot forretningsmannen Guillermo Lasso fra Creano Oportunidades som forkortes Creo (Jeg tror), med knappe 51,16 prosent.

Fakta:

Alianza País:

• Rafael Correa (54) ble valgt til president i 2007 for Alianza País (AP) og satt to perioder til 2017.

• Grunnloven fra 2008 begrenset gjenvalg. I 2014 fikk ikke Correa flertall for mer enn ett gjenvalg.

• Etter hard tautrekking mellom Correas to visepresidenter stilte AP med Lenín Moreno som president, Jorge Glas som visepresident, i 2017.

• Etter innsettelsen 24. mai har Moreno endret APs politikk.

• Glas er mistenkt i korrupssjonssaken med det brasilianske selskapet Odebrecht.

Går egne veier

Etter innsettelsen 24. mai har Morenos politiske valg fyrt opp under mistanken om at det ble gjort avtaler på bakrommet med Lasso som ifølge Panama Papers-avsløringene i den argentinske avisa Página 12, har 49 utenlandsselskap.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg: Moreno er nå kastet ut av ledelsen i AP «med umiddelbar virkning». Partiet har invitert Correa (54), som nå bor i Belgia, til å være med å gjenreise partiet i den politiske krisa som Ecuador nå befinner seg i.

AP har vært splittet siden Moreno inntok presidentpalasset. Han blir anklaget av Correa-fraksjonen for å styre etter opposisjonens politiske agenda og ødelegge «den organiske enheten» i partiet ved å gå imot politikken til Revolución Ciudadana (RC), ifølge generalsekretær Gabriela Rivadeneira. RC er grunnlaget for den politiske plattformen til AP som ble formet under Correa.

Moreno, som var visepresident under Correa fra 2007 til 2013, er erstattet med Ricardo Patiño (64), utenriksminister fra 2010 til mars 2016.

Patiño er en av de sentrale innen Correa-fraksjonen og har kritisert Moreno hardt for å føre opposisjonens politikk.

Odebrecht-anklager

Moreno har på sin side gått offentlig ut mot Correas politikk og rakket ned på administrasjonen, særlig de tre siste årene da Jorge Glas (47) gikk inn som visepresident.

Correa-allierte Glas, som ble avsatt av Moreno 3. august, blir nå av riksadvokaten koblet til det korrupsjonsbefengte brasilianske entreprenørselskapet Odebrecht.

Selskapet, som står sentralt i opprullingen av Operação Lava Jato (Bilvask), benekter å ha noe med Ecuador og Venezuela å gjøre og mener det blir brukt i den politiske kampen i begge landene.

Sammenblandingen mellom etterforskning og politikk er like betent som i Brasil fordi direktører i Odebrecht, Petrobras og andre selskap, forhandler med forhørsdommere om strafferabatt.

Justisdepartementet i Washington hevdet i desember at Odebrecht har betalt ut 33,5 millioner dollar i Ecuador mellom 2007 og 2016.

18 personer er trukket inn i granskningen i Ecuador. Glas anklaget dommer Miguel Jurado for å handle «ut fra falske bevis» da han ble fengslet 2. oktober.

En informant hevder at Glas tok imot 16 millioner dollar gjennom sin onkel Ricardo Rivera som sitter i husarrest. En Odebrecht-direktør sier at selskapet ga tre milliarder dollar til tolv land i Latin-Amerika og Afrika.

Korrupsjon

Etter innsettelsen varslet Moreno kampanjen mot korrupsjonen «fra i går, i dag og den som kan komme».

Økonomen Lucía Basantes mistenker motivene.

– De ønsker å ødelegge alt som er igjen etter Correa, mener hun, ifølge AFP.

Glas hevder at dette «er ikke en jurdisk, men en politisk prosess» rettet mot ham og Correa. Glas satt med ansvaret for strategiske sektorer under Correa.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. november 2017 kl. 09.34