Klassekampen.no
Mandag 6. november 2017
Finans og festival: Silicon Valley-kjempenes økende makt var blant temaene på festivalen Kåkånomics i Stavanger, som investor Kristoffer Stensrud står bak.Foto: Karin Grip, SVD/NTB SCANPIX
Finansnestor tror it-giganter som Google og Facebook blir brutt opp av myndighetene:
Tror giganter knuses
BØRSFEST: Godt hjulpet av it-­giganter som Google, når verdens børser nye topp­nivåer. Kristoffer Stensrud er sikker på at selskapene vil brytes opp, men «la oss feire mens vi kan», sier han.

FINANS

Kristoffer Stensrud har blitt milliardær på å ha vært med å starte det lokale fondsselskapet Skagenfondene i Stavanger. Finansmannen er imidlertid interessert i mer enn penger, og blant de mindre lønnsomme investeringene er debatt- og litteraturhuset Kåkå Kverulantkvatedralen.

Sist uke arrangerte stiftelsen en fire dager lang økonomi­festival i vestlandsbyen der eksperter fra inn- og utland bidro i over 50 ulike arrangementer.

Kåkånomics belyste temaer som mulighetene for en ny finanskrise og hvorvidt store teknologiselskaper som Apple og Google utvikler seg til for mektige monopolister.

Stensrud sier at alle børsene går svært bra for tida, men at oppgangen bæres av en håndfull selskaper, fem amerikanske (Google, Apple, Facebook, Microsoft og Amazon) og to kinesiske (Alibaba og Tencent).

– Disse har i hovedsak drevet børsoppgangen. Resten av børsene har ikke fulgt med. De nye teknologiselskapene har skapt usikkerhet om alle forretningsmodeller, og konseptuelt ligner det litt på perioden slutten av nittitallet, da alle børsnoterte nettsida si.

Fakta:

Kristoffer Stensrud:

• Kristoffer Stensrud er en av gründerne bak finansfondsselskapet Skagenefondene. Han og kona Signe Anne Stensrud er stiftere av debatt- og litteraturhuset Kåkå – kvadradantkatedralen i Stavanger, og stiftelsen arrangerte forrige uke den fire dager lange økonomifestivalen Kåkånomics.

• Storebrand har kjøpt Skagenfondene, og ifølge Dagens Næringsliv fikk Kristoffer Stensrud 560 millioner kroner for salget.

• Stensrud forteller i dette intervjuet at han tror it-gigantene vil bli brutt opp.

Børsene går til himmels

Ifølge Danske Bank har Oslo Børs steget 16 prosent, amerikanske børser 15 prosent og vekstmarkeder 30 prosent bare hittil i år. Banken sier at forholdstallet mellom aksjepris og selskapenes årlige inntjening (på økonomispråket: «P/E») nå er på 16, det høyeste nivået siden 2004. Men før dot.com-krasjet i 2000 var aksjene enda dyrere, og forholdstallet var på 25.

– Det som gjør selskaper som Uber og Facebook så ekstreme, er at de har skapt helt nye markeder. De har naturlige monopoler så lenge de får fortsette uhindret. Men det varer ikke evig, sier Stensrud.

– Er det en gjengs oppfatning blant finansfolk at disse selskapene vil bli brutt opp?

– Ja, men dette er good stories, og alle liker det. De vil bli regulert sterkere, men vi kjenner verken dagen eller timen for undergangen, som det står i skriften. Så la oss feire så lenge vi kan, sier han.

Tror ikke på krise

Når børsfolket jubler, går det ikke lenge før det kommer festbremser på banen og advarer mot en ny krise. Stensrud tror imidlertid ikke at det ligger en børskrasj rundt neste sving.

– Det blir ingen krise nå. Systemet tåler ikke dyre penger, da må pengene forbli billige. Det er realverdier som teller, og en lav realavkastning er bedre enn ingen avkastning. Derfor er det fortsatt rom til at aksjekursene kan stige, sier Stensrud.

Han viser til at mye kapital og lave sentralbanksrenter har gjort at realrentene er svært lave, og at mange derfor vil inn i aksjemarkedet.

– Aksjeprisene er ikke absolutt høye relativt til tidligere. Foreløpig er prisene noenlunde i tråd med inntjenings­bedringen og tilløpet til produksjonsvekst man ser i selskapene, sier han.

– Er også prisene på teknologigigantene i tråd med inntjeningen deres, eller er aksjekursene blåst opp?

– Jeg ville ikke kjøpt dem privat, for å si det på den måten. Vi står nå ovenfor et synkront oppsving i verdensøkonomien for første gang på ti år, og mulighetene er større andre steder, sier han.

Stensrud mener at realrentene er det viktigste for å avgjøre børsutviklingen framover, og at økte sentralbanksrenter kan være noe av det som får slutt på børsoppgangen.

Indeks tåler ikke nedturer

De siste årene har såkalte indeks­fond blitt stadig mer populære. Det er fond som har aksjer i hele eller deler av børsene, og som ikke plukkes av aksjeforvaltere, men av roboter. Dermed er de rimeligere i drift, og forskning viser at de oppnår like god avkastning som aktivt forvaltede fond.

Indeksfondene er dårlig nytt for selskaper som Skagen­fondene, men Stensrud tror aksjeplukkerne vil le til slutt.

– Historien beviser at de som tror indeksfondene er overlegne, tar feil. I et 20-årsperspektiv er det vanskelig å se at de skal gi bedre avkastning, nettopp på grunn av forrige børskrasj. Det er for å klare nedturene det gjelder å investere fornuftig, og indeksfondene ser ikke krisene.

– Så indeksfond er bare en hype?

– Nei, det er helt tidsriktig, og deres suksess kan verifiseres over tre og fem år. Men det er ikke et aksiom som går gjennom verdenshistorien at det skal lønne seg å investere i slike fond, sier han.

Stensrud mener også at mengden indekser gjør at valget mellom dem blir som å plukke aksjer.

– Nå er det nesten en millioner indekser, mens det bare er 40.000 investerbare aksjer i verden. Fordi en indeks kan ha ulike vekter i aksjene, kan det lages nærmest uendelig mange indekser, og da er man tilbake til utgangspunktet, sier han.

Taus om politikk

Med en rekke radikale økonomer og eksperter på programmet, kunne man mistenke at Stensrud sympatiserer med systemkritikerne. Men han vil ikke si noe om politikk.

– Hvorfor engasjerer en finansmann seg i lage et slikt arrangement i det ellers så borgerlige og konservative Stavanger?

– Nettopp derfor. Gjøre døra høy og porten vid. Det er kverulantkatedralens motto. Man skal ha et åpen og barnslig sinn og ønske alle debatter velkommen. Mer enn det vil jeg ikke si.

stiann@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 28. november 2017 kl. 09.59