Klassekampen.no
Lørdag 4. november 2017
SVEVER HØYT: Et amerikansk bombefly av typen B-1B Lancer fyller drivstoff utenfor Nord-Koreas kyst i september 2017. FOTO: Peter Reft, AFP/NTB scanpix
Korea og handelsavtaler vil prege Trumps Asia-tur:
Langtur i Asia
Shinzo Abe
REISE: Inspeksjon av tropper preger Asia-reisen til USAs president Donald Trump, men økonomiske spørsmål venter også.

asia

To tunge B-1B Lancer strategiske bombefly, stasjonert på Anderson Air Force Base på Guam, henger i lufta over Sør-Korea med siktet pekende nord for 38. breddegrad i dagene før USAs president Donald Trump legger ut på sin tur til Øst- og Sørøst-Asia.

Det er den lengste utenlandsturen en amerikansk president har vært på på 25 år. I motsetning til sine nære forgjengere – Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton og Ronald Reagan – kommer Trump ikke til å besøke Panmunjon, grensestasjonen på demarkeringslinja mellom Nord- og Sør-Korea.

Ingen er likevel i tvil om at Korea-konflikten vil dominere Trumps besøk. Nord-Korea kan på ny bli oppført på lista over land USA mener finansierer terror, varslet den nasjonale sikkerhetsrådgiveren H.R. McMaster ved innledningene av Asia-turen på Hawaii i går, melder AP, nok til manges overraskelse som trodde at Pyongyang for lengst sto på lista.

Fakta:

Trumps tur i Asia:

• Japan: besøker flybasen Yokota søndag før møtet med statsminister Shinzo Abe.

• Sør-Korea: besøk på Camp Humpries, møte med president Moon Jae-in og tale til nasjonalforsamlingen Kuk Hoe.

• Kina: møter president Xi Jinping.

• Vietnam: møte i Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) i Danang, deretter Hanoi.

• Filippinene: møte i sørøstasiatiske Asean. (12. nov).

Våpenbrødre

I Japan møter Trump sin fremste våpendrager i regionen, statsminister Shinzo Abe. Abe er mektig upopulær selv om han sikret Liberaldemokratene nok en overveldende seier i det framskutte valget i oktober. Abe jobber på spreng for å omforme landets pasifistiske grunnlov.

Det deler den synkende befolkningen. Populariteten steg fra 38 til 42 prosent i forbindelse med valget, ifølge målingen til avisa Asahi Shimbun. Men 47 prosent vil ikke at han fortsetter som statsminister.

Trump vil støtte Japans krav på de okkuperte kinesiske øyene Diaoyu (Senkaku), mens de neppe kommer til å snakke mer om Trans-Pacific Partnership (TPP), frihandelsavtalen for stillehavsområdet som Trump vraket.

Trump og Abe vil i stedet bygge hverandre opp med krav om at Kina må stramme til ytterligere mot Pyongyang, helst ved å stanse leveransene av olje, noe som vil være forødende for Nord-Korea ved inngangen til vinteren.

Kina frykter kollaps og millioner av flyktninger over grenseelva Yalu.

«Kamerat formann»

Beijing holder presset fra USA stangen og har trappet opp diplomatiet de siste månedene. President Xi Jinping ga Nord-Koreas leder Kim Jong-un, omtalt av Xi som «kamerat formann», nylig beskjed om at han ønsker å bedre forholdet i den første utvekslingen mellom dem siden juli i fjor. Noteutvekslingen kom etter partikongressen til Kinas kommunistiske parti (KKP) der Nord-Korea knapt var tema.

Kina har gått drastisk til verks overfor Pyongyang, ved blant annet å stanse kullimporten for resten av året, og i september stoppet de største bankene muligheten for nordkoreanere å tegne nye konti.

– Kina tar sanksjonene svært alvorlig, stadfester Zhang Liangui, professor i Nord-Korea-studier ved partiskolen til Kinas kommunistiske parti (KKP).

Beijing får imidlertid ikke noe politisk tilbake fra USA, ingen bevegelse i politikken for å bringe Korea-forhandlingene tilbake på sporet. Det har vært Pyongyangs viktigste ankepunkt overfor Kina.

Sikkerhestanalytikeren Zhao Tong ved Carnegi-Tshinghua-senteret i Beijing peker på overfor Financial Times at tonen mellom Xi og Kim er kjøligere.

Sår soul

Sør-Koreas president Moon Jae-in, som tok over 10. mai, står i en betydelig større skvis. Hans ønske om å gjenoppta «solskinnspolitikken» etter Kima Dae-jung og Roh Moo-hyun, er blitt skutt i senk; hans protester mot utstasjoneringen av USAs rakettsystem Thaad, har druknet.

Thaad førte til protester fra Kina og Russland. Beijing innførte straffetiltak mot sørkoreanske selskap i Kina. Tirsdag kom meldingen om at Beijing og Seoul løser opp i forholdet ved å fjerne de uoffisielle økonomiske sanksjonene selv om utplasseringene av Thaad fortsetter.

Landene har «besluttet å fremme utviklingen av det strategiske samarbeidspartnerskapet», heter det fra utenriksdepartementet i Seoul. Shi Yinhong ved Renmin-universitetet i Beijing betegner det som «Kinas unilaterale konsesjon overfor Sør-Korea», skriver FT.

Forholdet til Seoul er av høy regionale strategisk og økonomisk interesse for Beijing som ikke kan henge på at Moon har måttet gi etter for press mot Det blå hus i Seoul, både innad og fra nord.

– Kinas økonomiske gjengjeldelse skyver bare Korea tettere i den trilaterale alliansen med Japan og USA, fastslår Bong Young-shik ved Yonsei-universitetet i Seoul.

Det presserende problemet for Beijing er tross alt «Nord-Koreas atomutfordring, ikke å skape problemer for andre», mener Wang Dong, professor i internasjonale studier ved Peking-universitetet. Det er ytterligere signal til Pyongyang.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. november 2017 kl. 14.46