Klassekampen.no
Onsdag 1. november 2017
Fra Hollywood til House of Commons.
#MayToo

Theresa May har egentlig mer enn nok å tenke på. Den britiske statsministeren som skal lede landet ut av EU, har slitt med både åpen brexit-feide i egen regjering og trenering fra Brussel. Denne uka er det likevel ikke brexit, men sexisme og trakassering alle snakker om i Westminster.

Skandalene rundt den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein, som anklages av en rekke kvinner for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, skapte kampanjen #metoo på sosiale medier der kvinner over hele verden har delt sine erfaringer. Saken har også gjort at lignende praksis har blitt avdekket i andre bransjer og områder av samfunnet. Nå har turen kommet til House of Commons, det britiske Underhuset, og Mays egen regjering.

Minst 36 konservative parlamentarikere er navngitt i det britiske medier bare omtaler som «dirty dossier» (grisete dokument), utarbeidet av partiets egen stab. En sladdet versjon ble publisert på den fryktede politiske bloggen Guido Fawkes søndag. «Upassende mot kvinner (...) betalte kvinne for å holde munn», «tafsete mot kvinner», «bruker prostituerte» og «konstant beruset og svært upassende mot kvinner» er blant beskrivelsene av politikerne som nevnes i dokumentet.

Sju ministre og 15 andre regjeringsmedlemmer står på listen, sammen med åtte tidligere ministre. Tidligere arbeids- og pensjonsminister Stephen Crabb har innrømmet «sexprat» med en 19-åring som hadde søkt på jobb hos ham. Før han ble statssekretær i handelsdepartementet, sendte Mark Garnier en assistent til en butikk for å kjøpe sexleketøy mens han selv sto utenfor og ventet. (Garnier skal ha kalt assistenten «sugar tits», som jeg ikke engang tør prøve å oversette). Flere kilder sier til The Telegraph at to kvinnelige ansatte i staben til en minister byttet jobb på grunn av «upassende» oppførsel fra ministeren.

Saken har også virvlet opp historier som for mange bekrefter inntrykket av Westminster som en syndens pøl. Det går rykter om en konservativ parlamentariker som angivelig tar bilder av unge menn i «kompromitterende stillinger» (The Guardians ord), og bruker bildene som utpressingsmiddel for å kreve seksuelle tjenester. The Telegraph skriver at det blant parlamentarikere sirkulerer en video av et parlamentsmedlem fra Mays parti som på en fest utfører «en uvanlig seksuell handling» – hva nå det enn måtte være – med tre andre personer. Partiets folk er visstnok i beredskap og følger med på om noen deler videoen på nettet.

Da Labour-politikeren Diane Abbott kommenterte saken overfor BBCs Andrew Marr, beskrev hun sin opplevelse av parlamentet da hun ble valgt inn for 30 år siden. Den gangen var parlamentet enda mer mannsdominert, bemerket Abbott, som husker mannlige politikere gjøre obskøne bevegelser når en kvinnelig parlamentariker reiste seg og tok ordet.

Ingen tror at disse problemene bare finnes hos Mays parti. Nylig ble Jared O’Hara kastet ut av Labour etter kvinne- og homofiendtlige kommentarer han hadde kommet med før han ble valgt i sommer. Skotske SNP har opplyst at de gransker to saker etter klager på to av partiets medlemmer.

Theresa May har bedt om at det opprettes et konfliktråd som kan håndtere saker om seksuell trakassering begått av parlamentarikere, og sagt at det er «avgjørende at ansatte og offentligheten har tiltro til Parlamentet». Som New Statesmans kommentator Stephen Bush skriver, vil skandalen neppe felle Mays regjering. Men om det viser seg at hun kjente til sakene og unnlot å handle, risikerer hun likevel å måtte betale en høy politisk pris.

yohans@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 28. desember 2017 kl. 15.20