Klassekampen.no
Onsdag 1. november 2017
Den kravløse høsten

Høst er best. Alle fargene, klarheten og det gylne sollyset som forskjønner alt. Myggen er borte. Naturen peker på døden, og minner oss dermed om at vi lever!

Og høst er ny start, ikke januar. Nyttårsdag er jo midt i julen, midt i skoleåret, midt i alt! Høst er nytt skoleår, nye bøker, farger og ark. Det er nye drømmer, forelskelser og planer.

Men mest av alt er høsten så herlig fri for krav. Den har ikke slik fallhøyde som de andre årstidene har, særlig sommeren.

Ikke misforstå, sommer er herlig, med strand, blomster, og netter som enten er nordisk lyse eller sydlandsk fløyelsmyke. Sommer er fint, men med prestasjonsangst, for alt må bli så bra. Ferien må bli vellykket, solen må skinne, vi må se godt ut i badetøy, bli brune, men ikke solbrente, og hagen må være velstelt.

Og det evige kravet om å gå ut. Du kan ikke være inne nå, når det er sol! Fy deg, kom deg ut! Ingen har sagt det siden du var 15, men du hører stemmen likevel, den sitter i deg, når du er vokst opp i Norge. Hvis du likevel blir inne, begynner den dårlige samvittigheten å gnage ...

Hva med våren? Den har nytt liv i naturen, hager og gårder, den har påske og lys, men også depresjoner, eksamenspress, og dårlig samvittighet over hvordan hagen ser ut når snøen forsvinner. Våren krever lykke og tiltakslyst, og hvor er bikinikroppen?

Vinteren er fin, men kald og slitsom, med alle klærne og utstyret, snømåking og vinterdekk. Det er koselig med jul, men lista ligger høyt. Enten man gjør mye eller ikke, skal det kjøpes og ordnes, og hvem skal være sammen og når, og hvem blir såret, og hvem får hva av hvem. Så mye kan gå galt.

Høsten er uten krav. Du må tilbake til hverdag og rutiner, men det er greit, etter uker med unntakstilstand, myggstikk som klør, og gress som må klippes.

Høsten er god, og senhøsten er best. Det er kjølig nok til at myggen er borte, til å fyre i ovnen, tenne lys, koke kakao eller det som passer inn i klisjeen. Og det funker! For nå kan du gjøre akkurat som du vil. Du kan bli inne eller gå ut, uansett vær. Og samvittigheten hviler. Kanskje blir du forkjølet også og må være hjemme. Det gjør heller ikke noe. Det er høst, og alt er greit. Gresset skal ikke klippes, bedene ikke stelles, badedrakten er lagt vekk, og ennå er det ikke snø som må måkes eller hålke som må strøs. Bare natur som sakte går i dvale, og fantasien som får fritt spillerom. Du kan puste ut og leve. Noe så godt!

kristine@hardeberg.com

Artikkelen er oppdatert: 28. desember 2017 kl. 15.50