Mandag 30. oktober 2017
Martin Kolberg: – Det er krise i Ap
Ap-veteran Martin Kolberg mener valgresultatet vitner om krise for Arbeiderpartiet og det norske sosialdemokratiet.
Publisert: 30 Oktober 18:06
Ap-veteran Martin Kolberg mener valgresultatet vitner om krise for Arbeiderpartiet og det norske sosialdemokratiet.
– Vi er i krise. Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet.
Slik åpnet Kolberg da han innledet til debatt under LOs fylkeskonferanse i Buskerud i helgen, skriver LO-Aktuelt.
Kolberg viste til at høstens valgresultat er det nest dårligste for Ap siden 1927, men at 2001-valget hadde en naturlig forklaring da mange fagorganiserte vendte Ap ryggen på grunn av striden om sykelønnsordningen.
– Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer. Da skvetter jeg. Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat, tordnet Kolberg.

Skulle fjernet FrpHan legger til at det ikke bare handler om regjeringsmakt, men om sosialdemokratisk styrke:
– I et historisk perspektiv skulle vi klart å fjerne en Frp-regjering «sånn» – sa Kolberg med en armbevegelse som illustrerte et pennestrøk.
– Alle i fagbevegelsen, og vi, burde hatt det i ryggraden: Denne regjeringen må bort. Men så skjer det ikke. Det er krise! Det er alvorlige ord, men jeg mener det, fortsatte nestoren med over 50 aktive år i politikken bak seg.

Plagsomt spørsmålKolberg manet til et oppgjør som også inkluderer ham selv.
– Hvorfor forsto vi ikke at det kom? Det plager meg veldig. Når alle i ettertid mener at det var «det, det og det vi skulle gjort» – hvorfor gjorde vi ikke det før? undrer han.
Kolberg mener at de gode målingene på vårparten kan ha blitt en sovepute, og at partiet ikke maktet å ta inn over seg at det ble oppfattet som utydelig. Kompromisser med regjeringen kan også ha medvirket til valgresultatet. Og den lave oppslutningen blant LOs medlemmer er et tegn på at Ap ikke treffer med budskapet om fellesskapsløsninger, lyder Kolbergs analyse blant annet.

VeteranKolberg har de siste åtte årene, fram til Stortinget konstituerte seg etter høstens stortingsvalg, ledet den viktige kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. I denne perioden sitter han, mot sin vilje, i utenriks- og forsvarskomiteen.
68-åringen fra Lier i Buskerud var partisekretær for Ap fra 2001 til 2009, da han ble valgt inn på Stortinget. Han har også vært statssekretær for Gro Harlem Brundtland ved Statsministerens kontor. Politisk har han vært engasjert helt siden ungdomsårene i AUF og i den lokale fagforeningen ved Drammen kabelfabrikk.

Avviser krisePartisekretær Kjersti Stenseng er enig i deler av Kolbergs analyse, men avviser at det er noen krise. Til NRK sier hun at Ap har en bred organisasjon med aktivitet landet over.
– Martin peker på mange viktige årsaker til det dårlige valget, blant annet at vi i for liten grad greide å engasjere velgerne og få samfunnsdebatten til å handle om det vi mener er de viktige sakene, sier hun.
Men Stenseng mener det norske sosialdemokratiet likevel står sterkere enn hos søsterpartiene, blant annet med sine bånd til fagbevegelsen og en bred tilslutning om fellesskapsløsninger.
(©NTB)
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Mandag 19. august 2019
• «Den blomst vi kaller rose, vil dufte liflig uten rosens navn», skrev poeten. Men navn betyr noe, ikke minst i politikken, der bevegelser og strømninger sjelden kan identifiseres på lukta alene. Først når man er døpt, er man en «aktør» å...
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?