Mandag 30. oktober 2017
DØRVAKT: Olaug Nilssen vil bidra til at yngre forfatterkollegaer ikke blir utsatt for seksuell trakassering på fester og nachspiel. Foto: John Trygve Tollefsen
Olaug Nilssen oppfordrer eldre, kvinnelige forfattere til å ta mer ansvar for yngre kollegaer:
Allianse mot overgrep
Undersak

Forleggerforeningen vil ha regler

Forleggerforeningen inviterte i går Forfatterforeningen og andre bransjeorganisasjoner til å samarbeide om felles retningslinjer for å forebygge og håndtere seksuell trakassering og overgrep. Initiativet kommer i kjølvannet av Klassekampens artikkel lørdag, forteller administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske Forleggerforening.

– I likhet med film og teater er litteraturbransjen trolig mer utsatt for ulike typer uønsket seksuell atferd enn andre deler av arbeidslivet. Det er mange hundre sosiale arrangementer i bransjen i løpet av et år, som litteratur­festivaler og boklanseringer, ofte på kveldstid og med tilgang på alkohol, sier Einarsson.

Forfatterforeningen står på lista over samarbeidspartnere som mottok e-post fra Forleggerforeningen i går. Einarsson mener det er viktig at hele bokbransjen gjør felles front mot seksuell trakassering. I forrige uke tok Virke Produsent­foreningen et liknende initiativ overfor bransjeorganisasjonene innen film og tv.

– Vi bør ha retningslinjer som viser at det er nulltoleranse for seksuell trakassering for hele litteraturbransjen. Et annet spørsmål vi må vurdere, er om vi bør gjennomføre en kartlegging for å vite omfanget av dette. Men jeg tror ikke det er nødvendig. Vi vet nå at det foregår, og det viktigste å få på plass et regelverk og rutiner for slike saker, sier Einarsson.

– Hvem har ansvaret?

– For forlagenes del er det å forvente at der er nulltoleranse for alle slags trakassering, og det bør finnes systemer for å følge opp. Men reportasjen tyder på at dette er bransjeomfattende. Derfor bør vi i fellesskap finne løsninger.

VIL HA RETNINGSLINJER: Kristenn Einarsson, leder av Forleggerforeningen. Foto: Anniken C. Mohr
Forfatter Olaug Nilssen inviterer yngre og eldre kvinnelige forfattere til bli kjent-fest for å få slutt på trakassering i litteraturmiljøet.

#me too

I kjølvannet av Me too-kampanjen og overgrepsanklagene mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein, har Klassekampen den siste uka skrevet om seksuell trakassering i film, teater og litteraturmiljøet i Norge.

Lørdag fortalte flere anonyme kvinnelige forfattere om hvordan de er blitt utsatt for alt fra trakassering til overgrep og voldtekt av eldre mannlige kollegaer og ledere.

For den erfarne og prisbelønte forfatteren Olaug Nilssen kommer det ikke som noen stor overraskelse at det er mange kvinnelige forfattere som rapporterer om ubehagelige og seksuelt krenkende opplevelser i møte med litteraturbransjen.

Spørsmålet hun stilte seg da hun leste artikkelen, var hva hun som eldre, erfaren forfatter kunne bidra med. På Facebook hun kom hun derfor med denne spontane oppfordringen:

«Eg for min del vil gripe fatt i det dei unge kvinnene seier om at eldre kvinner i litteraturmiljøet sluttar å gå på fest og nachspiel der litteratur blir diskutert og alliansar danna, og såleis ikkje gjer seg tilgjengelege som rollemodellar. Vel! Skal vi arrangere ein bli kjent-fest mellom eldre og yngre kvinner i norske litteraturmiljø?»

Fakta

Weinstein-saken:

• 5. oktober ble den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein anklaget i New York Times for seksuell trakassering og overgrep. Senere har flere kvinnelige Hollywood-skuespillere stått fram og fortalt at de er blitt voldtatt av Weinstein.

• Lørdag fortalte Klassekampen om norske, kvinnelige forfatteres opplevelser med seksuell trakassering og overgrep av mannlige kollegaer og ledere.

• Også kvinnelige film­arbeidere har fortalt om liknende opplevelser.

Sluttet med alkohol

Selv om det foreløpig er ikke er så mange som har meldt seg på festen, har Nilssen tro på at eldre kvinnelige forfattere må ta være sitt ansvar bevisst og innta en slags mentorrolle overfor sine yngre kollegaer.

– Jeg er ingen festløve og kjenner meg igjen i kommentarene om at de eldre kvinnelige forfatterne går hjem før nachspielet begynner. Men som ung forfatter var det nettopp det grenseoverskridende ved litteraturmiljøet noe av det som jeg var nysgjerrig på og ble tiltrukket av. Men i dette ligger det også en fare for at det skal gå over styr og ende med overtramp. Eller det som verre er, overgrep.

Som tidligere leder av Skrive­kunstakademiet har Olaug Nilssen har også høstet erfaringer med å inneha en leder- og maktposisjon i bransjen. Etter å ha tenkt seg litt om, kommer hun på ett tilfelle av seksuell trakassering som hun fikk kjennskap til for rundt ti år siden, men uten at hun kan erindre noen detaljer.

– I ettertid tenkte jeg at jeg ikke håndterte det godt nok, og at jeg har tenkt en del på dette etter at alle disse sakene kom opp. Gode rutiner og gode retningslinjer, også for disse institusjonene, vil nok være av det gode.

Nilssen legger til for egen regning at det ikke er utenkelig at hun selv kan ha gitt uønsket seksuell oppmerksomhet til menn i løpet av sitt liv.

– Men som leder av akademiet var jeg veldig opptatt av å framstå som profesjonell, og jeg gikk blant annet tidlig hjem fra fester av den grunn. Tradisjonen med å servere alkohol på akademiets åpningsdag, sørget jeg også for å få en slutt på.

Stiller som rollemodell

Nilssen er ikke nødvendigvis enig i beskrivelsen av litteraturmiljøet som mannsdominert. I dag har kvinner flere sentrale posisjoner i forlag og foreninger, og mange kvinnelige forfattere har suksess og blir høyt respektert.

– Men spørsmålet man kan stille seg, er hva slags status kvinnene har for hverandre? Dersom noen etterlyser gode rollemodeller, tenker jeg at vi som er eldre, plikter å stille opp, sier Nilssen.

– Hvor skal denne festen være, og hva skal dere gjøre?

– Først må vi jo se om det er noen av de yngre som vil ha oss! Men jeg tenker at det viktigste er å sette oss ned og snakke med de unge damene, finne ut hvem de er og vise interesse for bøkene de har skrevet. Dersom vi blir mer kjent med hverandre, vil det kanskje gjøre noe med skeivhetene i bransjen.

Leder av Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik, synes lørdagens oppslag i Klassekampen var nedslående lesning. Hun roser Nilssens initiativ til å få bukt med trakassering i litteraturmiljøet.

– En av utfordringene er at de fleste forfattere ikke har et ansettelsesforhold til forlag eller andre. De har dermed ikke et sted hvor det er naturlig å henvende seg i slike saker. Dette ønsker forfatterforeningen å forbedre, blant annet se på om vi kan få på plass retningslinjer mot seksuell trakassering.

jonas.braekke@klassekampen.no

Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.