Tid for calypso: Musikk med linjer tilbake til den franske revolusjonen og plantasjeeiernes forflytning fra Haiti til Trinidad.

Dronningen av calypso

Calypsoens mor: Opprinnelig var det kvinnene som hadde høyest status i denne musikken, og sånn sett har prestedatteren som egentlig heter McCartha Lewis tatt calypsoen tilbake til røttene. Foto: Oslo World

77-årige Calypso Rose er ambassadør for musikken fra Trinidad og Tobago. Tirsdag spiller hun på Oslo World.

Det er tidlig fredag kveld i Oslo. På Kulturhuset i Youngs gate sitter en hel del folk som har kommet dit for å lytte og lære. Arrangementet har en trippel funksjon. Det er en nesten-direktesending av radioprogrammet «Jungeltelegrafen», som i 20 år har sendt musikk fra hele verden på NRK. Det er dessuten en innføring i calypso-musikk og calypso-kultur, der Akhenaton de Leon skal være veiviser for kvelden. I tillegg er kvelden ment som en oppvarming til Oslo World – og ikke minst deres åpningskonsert med calypso-monarken Calypso Rose. Hun har i flere tiår vært en av de mest kjente ambassadørene for calypso-musikken, og fikk nylig diplomatstatus for sin innsats. Hun ble født som Linda McArtha Monica Sandy-Lewis på Tobago, øya som sammen med Trinidad utgjør tvillingstaten Trinidad og Tobago.