Klassekampen.no
Tirsdag 24. oktober 2017
Svenske Moderaterna later ikke lenger som de er et parti for alle.
Klar tale

Med et stort smil avfeier han alle spørsmålene om klasse og ulikhet. Det som lenge har vært det konservative partiet Moderaternas signatur – å snakke om «den hardtarbeidende vanlige svensken» – behandles som et ikke-spørsmål av den nye partilederen, Ulf Kristersson.

I stedet kaster han seg over alle spørsmålene på arbeidsmarkedet. Det er der Kristersson vil ha konfrontasjonslinjene når Sverige nå snart går inn i valgåret 2018.

Moderaterna har riktignok allerede gått inn for å kutte i lønnsnivået for arbeiderne. Men det har alltid vært tydelig at dette bare skal gjelde de andre, de nyankomne, de syke, de arbeidsløse, slik at «den hardtarbeidende vanlige svensken» kan få både jobber og god lønn. Men i helga kom det en ny vending i arbeidsmarkedsspørsmålet hos de konservative, og det kom som en overraskelse for de aller fleste. Og her er partilederbyttet avgjørende.

På grasrota i partiet var det mange som var lei av den noe tørre Anna Kinberg Batra. De vil ha klar tale i konservatismens navn og byttet raskt til den joviale og smilende Ulf Kristersson. Og klar tale fikk de, da Kristersson i helga ledet sitt første landsmøte. Landsmøtet slo raskt fast at noe Moderaterna motvillig har snust på tidligere, at Sverige bør innføre en lov om lavere lønninger for arbeidere hvis ikke partene på arbeidsmarkedet selv blir enige om å innføre slike kutt, er riktig vei å gå.

Men også loven om stillingsvern bør fjernes, ifølge landsmøtet. Det holder ikke å være kritisk til den, som den forrige partilederen var. Gjennomgå hele loven og kast helst ut de forhatte ansiennitetsreglene ved oppsigelse, er nå partiets mening.

Og det ble ikke med det. Representantene ble åpenbart så fornøyde med at de endelig kunne klirre med perlesmykkene igjen og slutte å snakke om den hardtarbeidende svensken, at de i rein fryd også stemte gjennom et forslag om å arbeide for mindre makt til fagforeningene, samt innskrenket streikerett og skattekutt for bedriftene.

«En krigserklæring» var den første kommentaren til Karl-Petter Thorwaldsson, som er talsperson for svensk LO. Men spørsmålet er om han trenger å være så urolig. For LO-organiserte kan det tvert imot bli enklere å navigere blant politiske forslag når Moderaterna ikke lenger later som de er et parti for alle. I realpolitikken har Moderaterna sjelden ført en arbeidervennlig politikk. Det nye er at de nå også åpent står for det.

Det kan til og med være slik at den virkelige utfordringen i stedet rammer partiene i sentrum, som Centern og Liberalene. De har foreløpig hevdet at de er det klareste alternativet til den rødgrønne regjeringen. Nå tvinges de til å velge, enten å bli like tydelige som Moderaterna eller å bli en mer forstandig opposisjon.

For arbeiderbevegelsen kan tilværelsen dermed bli lettere. En faglig kamp er alltid lettere å drive mot dem som hevder sitt standpunkt helt tydelig. Det er vanskeligere med motstandere som handler på én måte, men sier noe annet.

martin.klepke@arbetet.se

Oversatt av Lars Nygaard

«For LO-organiserte kan det bli enklere å navigere i politikken»

Artikkelen er oppdatert: 30. november 2017 kl. 10.59