Klassekampen.no
Fredag 20. oktober 2017
I journalistikkens absolutte yttergrenser.
Russerne kommer

Det er nesten ikke til å tro: Den internasjonale transportarbeiderkomiteen har vedtatt at Oslo havn er å anse som bekvemmelighetshavn; en arbeidsplass der elementære rettigheter i arbeidslivet ikke etterfølges. En fin fjær i hatten for det rødgrønne byrådet!

Dette er en skandale av dimensjoner – og jeg begriper ikke hvorfor saken ikke avstedkommer mer enn notiser. Og Fagforbundet, som er samla til kongress denne uka: Hvorfor tar ikke delegatene seg fri et par timer for å gå i samla tropp ned til Oslo havn – med fana høyt hevet?

Pressefrihet: Aftenposten har satt søkelys på det som kalles «kaviardiplomati». Europeiske parlamentarikere skal i en årrekke ha latt seg bestikke av det gjennomkorrupte Aserbajdsjan. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland lar seg irritere så til de grader at han på Facebook (!) hevder at det er satt i gang en «bred svertekampanje» mot ham. Tittel: «Hanne og jeg har fått nok.» Lærebokforfatter: Donald J. Trump.

Men vondt skulle bli til verre. Under et besøk i Oslo tilbød Jagland seg på ny å bli intervjua. På en betingelse: At alle de andre intervjuene – som han hadde godkjent etter alle sitatrettens regler – ble sletta!

Island opplever noe av det samme i disse dager, der det er nedlagt forbud (!) mot å skrive om statsminister Bjarni Benediktssons lyssky aksjehandel i forkant av konkursen i storbanken Glitnir. Men Europarådets generalsekretær går et skritt lenger. Han forlanger at allerede publiserte artikler skal fjernes! Som en slags motytelse for at han skal la seg intervjue!

Er ikke selve ideen med Europarådet at det skal verne om menneskerettighetene, hvori opptatt pressefriheten?

Har russerne virkelig øvd på hvordan de skal okkupere Svalbard? Med bakgrunn i seks anonyme militære kilder, skal det ytterliggående nettstedet Aldrimer.no ha oss til å tro det. Alt tyder på at det handler om oppkonstruerte, falske nyheter. Men nettstedet fikk hva de ønska – vegg-til-vegg dekning i både NRK og TV 2.

Sjefen for E-tjenesten, Morten Haga Lunde, avfeier det hele som sludder. Om det simulerte flyangrepet på Svalbard, sier han: «Noe slikt angrep fant aldri sted.» Han er sikker i sin sak, fordi E-tjenesten «følger russisk aktivitet året rundt, døgnet rundt».

Så hva svarer redaktør Kjetil Stormark? «Jeg vet fra analysemiljøet i Nato, og kanskje (min utheving) også internt i E-tjenesten, at det foreligger andre vurderinger.» I utgangspunktet – utelukkende anonyme kilder i Forsvaret, i tillegg kanskje også i E-tjenesten! Og dette kalles journalistikk?

Til sakens innhold: Hva om russerne øvde på å innta Svalbard? Til Aftenposten sier E-sjefen: «At Svalbard inngår i russiske strategi-scenarioer er helt naturlig.» Når Nato gjennomfører sine øvelser – trener de da på å angripe egne medlemsland? Mot hvilke byer er USAs interkontinentale raketter innretta? Paris og London?

Ukas begivenhet: Fakkeltog mot pels! På med marsjstøvla!

Ukas lydspor: Ellen Andrea Wang – «Blank Out».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Har russerne virkelig øvd på hvordan de skal okkupere Svalbard?»

Artikkelen er oppdatert: 20. november 2017 kl. 15.01