Klassekampen.no
Fredag 20. oktober 2017
Fantastisk, Fredrik Mellem!

ideologi

Fire nye mørkeblå år. Det er status etter et begredelig valg for Arbeiderpartiet. Lyset i mørket er at Rødt, SV, MDG og Senterpartiet går fram. Arbeiderpartiets resultat burde få varsellampene til å gå. Hvordan kan en mørkeblå regjering bli gjenvalgt etter fire år med skattekutt for de rike samtidig som de kutter i trygdeordningene, fører en bakvendt miljøpolitikk og tror at velferdsstaten blir bedre av big business?

Men i stedet for å lete etter sine egne feil, velger Fredrik Mellem å bruke tida si på å skrive en kronikk til Klassekampen for å fortelle Rødt hva vi mener.

Og det gjør han usedvanlig dårlig. Etter å ha leita med lupe i Rødts partiprogram har han konkludert med at vi er ideologisk religiøse. Men alle som kjenner til Bjørnar Moxnes og partiet Rødt i 2017 vet at vi er alt annet enn religiøse, og at vi hver dag kjemper for at vanlige folk skal få det bedre. Litt for mange partier har et religiøst forhold til frihandelsavtaler som EØS-avtalen og ikke minst kapitalismen som system. Rødt derimot er et makt- og systemkritisk parti, og vi bruker tida vår på å utfordre det etablerte. Praksis bryr Mellem seg lite om. Det kan dessverre virke som han har satt seg fast i den polariserende tida før Berlinmurens fall.

For the many – not the few, er britiske Labours slagord. Det sier det meste om hvem man er til for og med. Under Jeremy Corbyns ledelse har Labour tatt tilbake radikal venstresidepolitikk som renasjonalisering av jernbanen, økt selskapsskatt og utvidelser av velferdsstaten. Labours radikale program gav dem et 14 prosentpoengs løft gjennom seks uker med valgkamp. Kanskje skal Mellem legge fra seg lupen sin og heller se til Storbritannia?

Siden november i fjor har Rødt fått 1300 nye medlemmer, og vi har gjennomført vårt beste valg noensinne. Det har vi fått til fordi vi er tydelige politisk alternativ på saker folk bryr seg om. Vi vil få slutt på profitører i velferden, forby private vikarbyråer, stoppe sosial dumping importert via EØS-avtalen, ha en aktiv offentlig næringspolitikk for å skape de grønne arbeidsplassene og slutte å bruke norske penger på utenlandskrig. Over hele verden vokser det nå fram radikale bevegelser som ønsker en bedre og mer solidarisk verden.

Et klassisk sosialdemokratisk parti ville hevet seg med på denne bølgen. I stedet er det Rødt som samarbeider med bevegelsen bak Bernie Sanders, og som inspireres av Corbyn, Melenchon og Podemos.

I Oslo og andre steder har Rødt et godt samarbeid med byrådspartiene, inkludert Arbeiderpartiet. Fredrik Mellem undertegner kronikkens sin som styremedlem i Oslo-partiet. Representerer kronikken Oslo Aps syn på samarbeidspartner Rødt?

På et vis er det gledelig at Mellem vier Rødt så mye tid, engasjement og spalteplass. Det viser at også han merker vår økte innflytelse.

Jeg oppfordrer likevel Mellem og Arbeiderpartiet til å fokusere på sin egen valgkampevaluering, heller enn å spre lite konstruktive drittpakker mot partier til venstre. Det er dere som har gitt oss fire nye år med Erna, Siv og Sylvi. Nå skal Rødt kjempe med nebb og klør mot høyrepolitikk. I mellomtida håper jeg dere ser til Storbritannia for inspirasjon så vi kan sikre rødgrønt flertall ved neste korsvei.

reidar.strisland@gmail.com

Artikkelen er oppdatert: 20. november 2017 kl. 15.01