Fredag 20. oktober 2017
Regionvalg i Catalonia i januar
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Publisert: 20 Oktober 18:16
Den spanske regjeringen og sosialdemokratiske PSOE er enige om å gjennomføre nyvalg i Catalonia i januar som ledd i prosessen med å frata regionen selvstyre.
Regionvalget er del av de ekstraordinære tiltakene som innebærer innføring av midlertidig direkte styre over regionen, uttalte PSOE-politiker Carmen Calvo fredag morgen på spansk fjernsyn.
Fredag ettermiddag kommenterte statsminister Mariano Rajoy saken selv.
– Vi har vært svært varsomme. Vi har forsøkt å unngå en vanskelig situasjon. Men det er vanskelig når loven og rettsstaten vannes ut, når lover ignoreres og det holdes ulovlige folkeavstemninger. Vi har derfor nådd et kritisk punkt, sa Rajoy på sidelinjene av EU-toppmøtet i Brussel.
Rajoy mener katalanske myndigheter handler i strid med spansk lov og demokratiske prinsipper.

Avklaring lørdagHan bekreftet at hans regjeringsparti PP har inngått enighet med PSOE og at også partiet Ciudadanos er med på avtalen. Med dette mandatet bak seg holder regjeringen lørdag ekstraordinært møte for å utløse grunnlovens paragraf 155, som vil frata Catalonia selvstyre.
– Målet er todelt: Å gjeninnføre lovgyldighet og gjenopprette institusjonenes normaltilstand, sa Rajoy.
Catalonia kontrollerer sitt eget helsevesen, utdanningssystem og politistyrke. Det er så langt uklart hvilke deler av Catalonias selvstyre regjeringen vil frata regionen. De spesifikke tiltakene skal diskuteres på møtet lørdag, opplyste statsministeren.

GrunnlovsparagrafCatalonias leder Carles Puigdemont fikk to frister av Madrid til å si om han erklærer regionen uavhengig eller ei. Puigdemont svarte verken ja eller nei og ba i stedet om dialog. Uten dialog blir det uavhengighet, sa Puigdemont torsdag.
Regjeringen svarte med å varsle at den lørdag iverksetter aktivering av grunnlovens paragraf 155. Senatet, der Rajoys parti PP har flertall, må deretter fatte vedtak. Den katalanske avisen La Vanguardia opplyser at det trolig vil skje fredag 27. oktober.
En talsmann for Rajoys parti opplyser at katalanerne fortsatt har mulighet til å snu.

– Katt- og mus-spillDet viktigste for regjeringen i Madrid nå er å sikre katalanernes rettigheter, sikre fredfull sameksistens mellom katalanerne og resten av Spania, og å gjennomføre regionvalg så snart det lar seg gjøre, skriver avisen videre.
Joan Coscubiela, talsmann for den venstreorienterte koalisjonen Catalunya Sí que es Pot i den katalanske regionforsamlingen, mener verken Rajoy eller Puigdemont egentlig ønsker å gjøre alvor av sine trusler. De leker et katt- og mus-spill, mener Coscubiela.
– En ensidig erklæring om uavhengighet kan bli lagt fram, men ikke implementert. Vi vet hvordan vi kan gå inn i paragraf 155, men vi vet ikke hvordan vi kan forlate den. La oss stoppe dette «jo verre, desto bedre»-spillet, skriver han på Twitter.

Utelukker valgCalvo sa i sitt intervju med TVE fredag morgen at det ville ha vært «kjempeflott» dersom man kan unngå sentralmyndighetenes pålegg om valg i januar ved at Puigdemont selv gjennomfører ordinært valg innen den tid.
Avisen El Mundo skriver at det kan hende at Puigdemont selv, i en svært usannsynlig manøver, kan velge å be om valg allerede i neste uke. Det er imidlertid et scenario som Puigdemont så langt har utelukket.

(©NTB)
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.